Tapolcai vagy kalocsai rétes

Kiadós, tartalmas levesek után a rétes mindig jó ötlet. Ez egy télies, gazdag és különleges változat.
Töltött palacsintákkal töltött rétes. 😊
Alant az eredeti receptet adom meg, ahogy találtam. Én a saját technikámmal, a konyhapulton nyújtottam kis gombócokból a tésztát: eszerint, ugyanezekkel a mennyiségekkel, csak most két nyújtott tésztába tekertem a tölteléket, hogy a rétestészta kissé vastagabb legyen mint a normále rétesnél, tehát három rúd lett végül.
A palacsintát úgy sütöttem, hogy 18 db legyen a három rúdhoz. Tölteni bármivel lehet, az enyémbe narancsos sütőtök, mazsolás alma és diótöltelék került. A dió és máktölteléket szerintem nem kell főzni, én csak megszórtam a palacsintákat a cukros dióval. (Ja, és nem kentem meg tejföllel a palacsinták tetejét.)
Fincsi volt, bár a sima rétes jobban ízlik. (De lehet csinálni úgy is, hogy rétestésztába és nem palacsintába tekerjük a töltelékeket, és azokat egy nagy rúdba ugyanígy.)




A rétestésztához: 25 dkg liszt, csipetnyi só, 1 tojás, annyi víz, hogy rugalmas tésztát kapjunk, étolaj és tejföl a kenéshez
A palacsintatésztához: 2 egész tojás; 1 kávéskanál só; 1 kávéskanál kristálycukor; 20 dkg liszt; 2 evőkanál olaj a tésztába; étolaj a sütéshez; annyi tej, hogy kellő sűrűségű masszát kapjunk
Dió töltelék: 10 dkg darált dió; 1 dl forró tej; 1 csomag vaníliás cukor; 5 dkg kristálycukor; 5 dkg mazsola; csipetnyi őrölt fahéj; reszelt citromhéj
Mák töltelék: 15 dkg darált mák; 5 dkg kristálycukor; 1 dl forró tej; 1 vaníliás cukor; 5 dkg mazsola; csipetnyi őrölt fahéj; 2 evőkanál méz; reszelt citromhéj
Túró töltelék: 20 dkg tehéntúró; 1 vaníliás cukor; 5 dkg kristálycukor; 1 tojás sárgája; 5 dkg mazsola; reszelt citromhéj
Először a rétestésztát készítjük el. A hozzávalókat egy tálban összegyúrjuk annyi langyos vízzel, hogy rugalmas anyagot kapjunk. Fontos, hogy jól kidolgozzuk, nehogy csomós maradjon. Amikor már szép sima, a tetejét megkenjük étolajjal, és meleg helyre félretesszük pihenni.
Palacsintatésztát keverünk.
A maximum 1 dl tejet ízesítjük cukorral, vaníliás cukorral, mazsolával, őrölt fahéjjal. Apránként hozzákeverjük a darált dióhoz, és citromhéjat reszelünk bele.
Újabb 1 dl forró tejet veszünk. Beletesszük a cukrot, vaníliás cukrot, mazsolát, őrölt fahéjat, és még 2 evőkanál mézet is csurgatunk hozzá. Összekeverjük a darált mákkal, és citromhéjat reszelünk bele.
A túrót vaníliás cukorral, kristálycukorral, tojás sárgájával, mazsolával és citromhéjjal összekeverjük.
A palacsintákat különféle (dió, mák, túró) töltelékkel gazdagon megtöltünk, és mindegyiket feltekerjük.
A rétestésztát kilisztezett abroszon széthúzzuk, a tetejét olajjal meglocsoljuk. Mindkét oldalára háromféle töltésű palacsintát fektetünk sorban egymás mellé. A palacsinták tetejét tejföllel gazdagon megkenjük, és a rétestésztát feltekerjük két oldalról. A felesleges végeket levágjuk. A palacsintával töltött réteseket kiolajozott tepsibe rakjuk, és a tetejüket olajjal megkenjük. Előmelegített sütőben aranysárgára sütjük.
Vaníliamártást, borhabot is kínálhatunk hozzá.

Boldizsár Ildikó receptje

Megjegyzések

Anikó üzenete…
Hű, ez nagyon durva, jó laktató lehetett, egy darabot megeszik az ember és eldől a jóllakottságtól, igaz ???
Egyébként amikor mi sima rétest csinálunk, soha nem főzzük meg a mák vagy a dió vagy bármi más hasonló tölteléket, csak megpöttyözzük olajjal a tésztát, majd megszórjuk a töltelékkel és a cukorral+ van.cukorral ha kell bele, esetleg citrom vagy narancshéjjal, és még megpöttyözzük tejföllel az egész cucc tetejét, és kész, a gyümölcsösök alá pedig kissé megpirított grízt szórunk vékonyan és erre jön a cukros darabos vagy reszelt gyümölcs. Amikor meg már a zsírozott vagy olajozott gáztepsiben sorakoznak, a tetejüket mindig lekenjük tejföllel, ha nincs már tejföl akkor zsírral. Ennyi :-)
duende üzenete…
Igen, sokkal laktatóbb, mint a sima rétes. Bár én a palacsintát mindig lehelletvékonyra sütöm, úgyhogy annyira azért nem durva így. :)) Igen, én is csak megszórni szoktam, és grízt vagy édes morzsát szórok rá (a grízt nem szoktam megpirítani), és nem tejfölözöm, én úgy szeretem, ha roppanós marad a tészta mikor megsül. Jó vékony, sokrétegű és ropogós. :)
Nelli üzenete…
Ezt ki fogom próbálni Kriszti!
Anikó üzenete…
Duende a tejföltől roppanós marad a tészta, csak szebb lesz a színe !!!! Egyszer próbáld ki, de lekenheted pici zsírral is :-)
duende üzenete…
Nelli, finom és extra! :)

Anikó: anyu tejfölözte, sokszor ettem lakodalomban is tejfölözöttet és nem szeretem. :) Csak olajozni vagy vajazni szoktam vagy zsírozni. Én egészen addig nem is szerettem a rétest, amíg ezt a tejfölös falusi réteseket kóstoltam. Aztán anyósom csinálta így, hogy csak olajozta és olyan finom könnyű és extraropogós maradt a tésztája, szóval azóta szeretem a rétes csak, mióta ettem először anyósom nem tejfölös réteséből. Azóta viszont imádom, mert így nagyon pillekönnyű, csöppet sem nehéz, nem cukros desszert.