Avégből születtünk erre a világra, hogy lopjuk a napot. Nehogy elhiggyék az ellenkezőjét!
(Kurt Vonnegut)
Régen főztem levest, és már hiányzott nagyon. Ráadásul a hűtő is tele volt finom zsenge tavaszi zöldségekkel. Eszembe jutott, hogy ezer éve nem főztem pho-t, pedig imádom. A világ egyik legfinomabb levese. Én anno a Mindmegettén találtam egy nagyon-nagyon egyszerű változatát Vietnámi leves néven. Akkor elkészítettem, kicsit persze módosítva. És annyira ízlett, hogy azóta is rendszeresen terítékre kerül. Tudom, hogy ez nem az autentikus pho - sajnos még soha nem kóstoltam sem étteremben, sem másutt. Viszont Chili és Vaníliánál, valamint a Bűvös Szakácsnál is ráakadtam egy fantasztikus jó írásra a pho-ról. Így ebéd után... :)) No sebaj. Az én levesem is nagyon-nagyon ízletes lett és fél óra alatt elkészült. Ami az eredetiről ugye nem mondható el.
Én most egy zöldség-erőlevest készítettem alapnak. De ha van kész húsleves, az is jó hozzá.
Hozzávalók az alapleveshez:
vegyes zöldség (amit találsz a hűtőben) : sárgarépa, karalábé, karfiol, újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 darabka friss gyömbér, zellerlevélcsokor, petrezselyemgyökér és levél, 1-2 káposztalevél, 1 teáskanál ételízesítő, só, egész bors, 1 teáskanálnyi zöld tea. Én ezeket találtam most hozzá itthon. Föltettem úgy főni, minta húslevest szokás, kis lángon pötyögve. Fél óra alatt elkészült.
Közben elkészítettem a belevaló nyers hagymát: 1 csokor újhagymát fölkarikáztam, adtam hozzá zellerleveleket is és elkevertem a következőkkel: balzsamecet (3-4 evőkanál), sima ecet 1 mokkáskanálnyi csak, 1 evőkanál szójaszósz, 1 és 1/2 csapott teáskanál kristálycukor, 2 teásaknál erős pista, 1 teáskanál mozsárban kissé összezúzott koriandermag. Ezt a keveréket mindjárt az elején megcsináltam, hogy míg fő a leves, összeérhessen.
Aztán főztem spagettit (rizstésztám most nem volt itthon), körülbelül 10 centis darabokra törve. Leszűrtem mikor kész volt és egy tálkába tettem.
Filézett pulykaszárnyhúst apróra kockáztam. Sóztam, szójaszósszal és étkezési keményítővel alaposan átforgattam.
Mikor készen volt a leves, leszűrtem. A húst egy serpenyőben pár perc alatt megsütöttem.
Tálalásnál a húst is, az ecetes-csípős hagymát is tálkákban teszem az asztalra, csakúgy mint a tésztát. Mindenki szed magának a levesébe mindenből.
Vegetáriánusoknak is ajánlhatom sült tofukockákkal, hiszen az alaplében sincs hús. De tofu nélkül is finom, nagyon gazdag ízű leves. A benne főtt zöldségeket kínálhatják vegák még pluszban a leveshez.