2010. május 5., szerda

Sült tejfölös-morzsás fejessaláta


Honnan jön ez az allegria, a színeid, az életörömöd? Tudakolta Trockij.
A halál közeléből, felelte Frida.

(Slavenka Drakulic: Frida, avagy a fájdalomról)







A világ egyik legegyszerűbb körete. Ma találtam Rézi néni "Igazi magyar konyha" című művében ami megjegyzem az 1800-as évek végén adatott ki először, bizony. Tegnap csirkét sütöttem - a köret elfogyott, hús még maradt. Ma ezzel a körettel tálaltam.

Elkészítés: Személyenként végy egy szép fejes salátát, vágd négybe, alaposan mosd meg és forrásban lévő sós vízbe dobd 1/2 percre. Tűzálló tálat vajazz ki, tedd bele a salátanegyedeket, öntözd meg tejföllel, picit sózd meg, szórj rá kenyérmorzsát és forró sütőben éppen csak rottyantsd össze.


Egészen remek. Könnyű diétás fogás. A morzsát én frissen készítettem szikkadt fehérkenyér beléből robotgéppel. Így nagyobb darabos lett és istenien ropogósra sült meg. Ha javasolhatok, akkor ezt az egyet. Mert nagyon egyszerű étel, így igazán megérdemli, hogy a legjobbat hozzuk ki belőle. Azt pedig frissen készített, szikkadt kenyérbélből készült nagyszemű morzsával lehet. A bolti, száraz és apró kenyérmorzsa nem alkalmas ehhez a csodás körethez. Ha valakinek nincs késes robotgépe, akkor tépkedje apró darabokra a kenyeret és késsel mezzalunával kissé aprítsa meg. Úgy is jó lesz.
Ezt az ételt ajánlom úgy is, hogy kevés fetát is elmorzsolhatunk a salátalevelekre. Aztán tejfölözzük és morzsázzuk.

2010. május 3., hétfő

Régimódi lekváros torta

.

"- Azt hiszem, meg kellene hívnunk az Allen házaspárt egyik nap uzsonnára - jegyezte meg Marilla elgondolkodva. - Rajtunk kívül már szinte mindenhol megfordultak.
- Marilla, megengedi, hogy egy tortát süssek erre az alkalomra? Úgy szeretném meglepni valamivel Mrs. Allant! És tudja, hogy már egészen tűrhető tortát tudok sütni!
- Süthetsz egy lekváros tortát - egyezett bele Marilla.

A hétfő és a kedd lázas előkészületek jegyében zajlott. Az új lelkészházaspár uzsonnameghívása fontos és komoly feladatot jelentett, és Marilla eltökélte, hogy egyetlen avonlea-i háziasszony sem fogja lepipálni. Anne alig bírt magával az örömtől és az izgalomtól. Kedd este, miközben a Driád fürdője mellett a vörös köveken üldögéltek és fenyőgyantába mártott kis ágakkal szivárványokat rajzoltak a víz felszínére, a két kislány kitárgyalta a várható nagy eseményt.
- Mindennel elkészültünk - mesélte Anne -, már csak az én tortám van hátra, amit reggel sütök meg és az aprósütemény, amit Marilla közvetlenül az uzsonna előtt süt ki. Mondhatom, agyondolgoztuk magunkat tegnap és ma. Nem kevés felelősséggel jár egy ilyen uzsonnameghívás. Az én életemben ez az első ilyen alkalom. Csak látnád a kamránkat! Nem mindennapi látvány. Aszpikos csirke és hideg nyelv lesz. Aztán kétféle gyümölcszselé - piros meg sárga - és tejszínhab, citromtorta, cseresznyés torta, meg háromféle édes tészta és püspökkenyér meg Marilla híres-neves sárga szilvabefőttje, amit külön a lelkészlátogatások alkalmára tartogat, meg piskótatorta és lekváros torta, meg a már említett aprósütemény, friss kenyér meg régi, ha a lelkésznek esetleg rossz lenne az emésztése, és nem ehet frisset. Mrs. Lynde szerint ugyanis a legtöbb lelkész emésztési zavarokkal küzd, bár talán Mr. Allan még nem olyan régóta az, hogy annak már jelentkezne a rossz hatása. Jaj, kiver a veríték, ha a saját lekváros tortámra gondolok! Istenem, Diana, mi lesz, ha nem sikerül! Múlt éjjel azt álmodtam, hogy egy irdatlan, félelmetes lidérc üldöz, és a feje helyén lekváros torta van.
- Ugyan, ne izgulj, jól fog sikerülni - nyugtatta Diana, aki mindig tudott vigasztalással szolgálni. - Az a darabka is, amit két hete a Henyélőkertben ettünk, rendkívül finom volt.
- Hát persze, csakhogy a tortáknak megvan az a rossz szokásuk, hogy éppen akkor sikerülnek pocsékul, amikor leginkább jónak kéne lenniük - sóhajtotta Anne, és egy vastagon begyantázott ágat úsztatott le a patakon. - Nos, végül is nem marad más hátra, mint a Gondviselésre bízni az eredményt és vigyázni, nehogy kimaradjon belőle a liszt. Nézd csak Diána, milyen gyönyörű szivárvány! Mit gondolsz, ha elmentünk, eljön a driád, és magára teríti, mint egy sálat?"

(L. M. Montgomery: Anne otthonra talál)






Múltkor a vendégeimnek (akiknek a medvehagymás pogit is sütöttem) hamis somlóit is készítettem. És jócskán maradt a csokiöntetből. Hűtőben eláll, de azért nem a végtelenségig. Ma délelőtt ráértem, így sütöttem hozzá egy egyszerű kis tortát.
A jól bevált alapreceptemet használtam, még a lisztet is ugyanúgy keverve tettem bele. Fele fehér, fele teljes kiőrlésű búzaliszt került a sütibe. (Nem felejtettem ki... :) ) A legkisebb - 15 cm-es - tortaformát használtam, így az arányokat módosítottam csak.

Hozzávalók:
6 dkg fehérliszt,
6 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
2 csapott evőkanál kakaópor,
10 dkg puha vaj,
1/2 zacskó sütőpor,
1 csipet só,
12 dkg porcukor,
1 evőkanál vaníliás cukor,
3 tojás,
3 evőkanál tej.

A technológiát lásd ITT.



Mikor kihűlt, három lappá vágtam és megkentem jó bőven a tavalyi málnalekvárommal. Tálaláskor csokiöntettel meglocsoltam és tejszínhabbal díszítettem.
Olyan igazi, régimódi nagyiféle torta.

2010. május 2., vasárnap

Padlizsános húsgombócok törökösen

Minden halandó. Az öröklét csak anyáknak adatott meg.

(Isaac Babel)





Imádom a török konyhát. Ma sima bolognait akartam készíteni, de ráleltem a hűtőben a múltkori nagybevásárlásomkor lőtt 2 padlizsánra is. Egyből módosult a menü: törökösen fogom megcsinálni!

Receptet persze nem találtam, ez most egy kísérlet. Viszont törökös és finom lett!

Hozzávalók 6 főre:
60 dkg darált hús (marha-disznó lehet vegyesen is),
2 db padlizsán,
1 nagy fej vöröshagyma,
2-3 gerezd fokhagyma,
só, frissen őrölt bors,
1/2 csapott mokkáskanál római kömény,
1 csapott teáskanál köménymag,
1 mokkáskanál koriandermag,
1 csokor petrezselyem,
6-8 evőkanál olívaolaj,
2 tojás,
2 csapott evőkanál búzadara.
A paradicsommártáshoz:
1 liter paradicsomlé,
1 dupla fémdobozos sűrített paradicsom,
1/2 liter víz,
2 dl sűrű török joghurt,
só, 4 teáskanál kristálycukor,
1 babérlevél.

A padlizsánt hámoztam, amjd nagyon apró kockákra vágva kevés olívaolajon sóval egy serpenyőben jól megsütöttem. A sülés vége felé a fokhagymát is megfuttattam a padlizsánnal együtt. Egy nagy tálba került mindez. Mikor kihűlt, hozzátettem a darált húst és az összes fűszert (ezeket mozsárban törtem), a tojásokat, búzadarát, petrezselyemzöldet. Kézzel alaposan összedolgoztam és hagytam állni 1/2 órát. Addig föltettem a paradicsommártás és hagytam 10 percig rotyogni. A joghurtot csak a végén kevertem hozzá. Kis gombócokat formáztam vizes kézzel és a paradicsommártásba tettem őket főni 25 percre körülbelül. Fedő alatt kis lángon puhultak.




Szerintem fini lett. Spagettivel is jó, rizzsel is tökéletes. Tálaláskor még megszórhatjuk frissen vágott petrezselyemzölddel is.

2010. május 1., szombat

Szamóca csatni

..
Szénfekete, nem albínók szülötte,

nem fehérvérű, szeplős szőkeség,
nem is magányos társtalan mogorva
cserepesajku, rossz-szagú cseléd,
ámde királyok lágykarú leánya,
ki holtak vágyát felserkentheti;
rajta értő szem-választotta nyestprém,
máskor simúló finom hermelin.
Illatja, mint a pézsma vagy az ámbra,
ha frissítő szél tovalengeti;
ölelni való testét ékesítik
átkarolásra termett keblei.
Ébenfaág, mit köntös, ruha bujtat,
s a keblein szamócák ringanak,
s rá ruhalombok éjszakát borítanak;
szerelem-ruha ez, amely alatt
a szem s a szív versengve képzelődik,
a lélek rátapad vágyakozón;
s ha feketeség csillan ki a gyolcsból,
átöleli eszeveszett mohón.
Foga akár tündöklő drágagyöngysor.
S ha megnevetteti a tréfaszó:
mint sűrű éjből hajnal buggyanása...
Előkelő, mint fekete csikó,
s futásban a mezőn nincs néki mása.

(Ibn Rúmi - Egy fekete rableányhoz)




Ez a csatni olyan, hogy pár falattól úgy érzed, elteltél. Egyszerre csípős, egyszerre sós, egyszerre édes, egyszerre savanykás és nagyon pikáns. Igazi afrodiziákum. Afrodité asztalára való.


Hozzávalók 2 főre:
0,5 kg eper,
6 csapott teáskanál kristálycukor,
1/2 mokkáskanál só,
1 teáskanál vörösboros balzsamecet,
1 pici darab friss gyömbér lereszelve,
3 szem szegfűbors mozsárban jól összetörve,
újhagyma zöldje,
1 piros csilipaprika.

Az epret negyedekbe vágtam és föltettem nagy lángra főni. Addig kevergettem és főztem, míg levet eresztett. Ekkor sóztam, cukrot, balzsamecetet, csilit, gyömbért is adtam hozzá. Hamar sűrűre főtt, talán negyed óra sem kellett neki. Az újhagyma zöldjét csak a végén, mikor már nem főtt, akkor kevertem hozzá.
Nagyon izgalmas!
Készíthetünk többet is belőle, mert ugyanúgy eltehető, mint a lekvár. Fertőtlenített üvegekbe töltjük, légmentesen lezárjuk és szárazdunsztba tesszük, míg kihűl. A spájzban így sokáig eláll. Már ha van esélye ugye...

Kiváló brie típúsú sajtokhoz, de natúr sült húsokhoz is. És persze, behűtött pezsgővel különösen finom!