2008. január 27., vasárnap

Kelbimbóleves


Isten mindennap ad nekünk egy pillanatot, amikor megváltoztathatunk mindent, ami boldogtalanná tesz. S mi mindennap úgy teszünk, mintha nem vennénk észre ezt a pillanatot, mintha nem is létezne, mintha a ma ugyanolyan lenne, mint a tegnap, és semmiben sem különbözne a holnaptól. De aki résen van, az észre fogja venni a mágikus pillanatot. Bármikor meglephet minket: reggel, amikor bedugjuk a kulcsot a zárba, vagy az ebéd utáni csöndben, és a nap bármelyik percében, amelyik nem látszik különbözőnek a többitől.

(Coelho)




Hozzávalók 4 főre:
40 dkg kelbimbó,
1 nagy póréhagyma fele,
1 gerezd fokhagyma,
2 közepes burgonya,
3 dkg vaj,
só, őrölt bors,
majoránna,
egész kömény,
ételízesítő,
1,5 dl tejszín,
1 mokkáskanál kristálycukor,
kb. egy negyed citrom leve,
1 púpos evőkanál liszt,
pár deka fetasajt.


A megtisztított pórét karikákra vágom, és a vajon a negyedelt kelbimbóval, a kis kockákra vágott burgonyával, az apróra vágott fokhagymával és sóval fedő alatt egy-két percig párolom. Aztán hozzáadom a fűszereket, és fölengedem vízzel. Közben a lisztet a tejszínnel és kevés vízzel simára keverem. Mikor minden puha a levesben, hozzáöntöm a habarást, és forrásig kevergetem. Végül ízesítem a cukorral és a citromlével. Tálaláskor apróra morzsolt fetasajtot szórok a tetejére.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Minden évben adok egyszer esélyt a kelbimbónak. Idén a te receptedre esett a választás. Remélem sikerül megszeretnem :D

duende írta...

Én is! :D