2009. március 4., szerda

Sebze Corbasi: Török zöldségleves

Életünk annyira gazdag eseményekben, hogy minden pillanatban rengeteg választási lehetőség előtt találjuk magunkat, bár az az igazság, hogy egyikre sem kellene jó vagy rossz lehetőségként tekintenünk, mivel minden tapasztalat önmagában mentes az ítéletektől. A tapasztalatok nem felcímkézve érkeznek, "ez jó", vagy "ez rossz". És bár megtapasztaljuk őket, nem fordítunk rájuk megfelelően figyelmet. Nem úgy tekintünk az életünkre, mint aminek iránya, értelme van.

(Csögyam Trungpa)




Ezt a levest tegnap találtam, ugyanis a Terebessen kutakodtam új receptek után. Még fogok is, mert nagyon jó dolgokat olvastam. Azt hiszem, a március a nemzetközi konyha jegyében fog nálam telni, közelebbről: a mesés arab, török konyha lesz a főszereplő.
Amilyen egyszerű ez a leves, olyan finom. Nem szép dolog a torkosság, de be kell vallanom, három tányérral ettem belőle - igaz mást nem is ebédeltem, csak ezt a finom levest. Nem lehet abbahagyni... A receptet megtartom, mert nagyon ízletes, egyszerű, olcsó és hamar elkészül. Nagyon friss, tavaszias ízű. Nekem most friss kaprom nem volt, de szárított igen - azzal szórtam meg és így is nagyon finom volt. A recept húslét ír a felöntéshez, én 2 teáskanál ételízesítőt adtam a vízhez, mert vega módra készítettem. A mennyiségeknek a felét vettem, és még így is 5-6 bő tányérnyi leves lett belőle. Egyébként jó sűrű leves, sűrűbb, mint a fotón tűnik. Miután állt egy kicsit, sűrűbb lett, mert a rizs elég sok levet felszívott.

Hozzávalók:
2 sárgarépa
4 burgonya
5 nyers káposztalevél
1 zellergumó
2 póréhagyma
1 hagyma
1 csokor petrezselyemzöldje
5 dkg rizs
2 evőkanál paradicsompüré
5 dkg vaj
2 l zöldségalaplé
1 jókora csokor friss kapor
1 kávéskanál só

Az apróbb kockákra vágott sárgarépát és zellert a petrezselyemzölddel kb. 5 percig vajon pároljuk. Felöntjük a húslével, megsózzuk, belerakjuk a kockára vágott burgonyát, felszeletelt káposztát, póréhagymát, rizst. Közepes lángon lassú tűzön főzzük készre, tálaláskor megszórjuk az apróra vágott friss kaporral.

(Necil Togay: A török konyha, Aladdin konyhája; Terebess Ázsia E-Tár)

6 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Látom, remek hónap elé nézek: török, arab...:)

duende írta...

:)))

Tudom, Te is szereted! :)

erős ildikó írta...

Izgalmas ez a leves! Miket nem találsz Te! Várom a folytatást!

duende írta...

Kénytelen vagyok kutakodni, Napmátka. Ki vagyok fogyva az ötletekből, és a böjt is behatárol, na meg a tél végi "nincs alapanyag, ami meg van azt már unom" állapot. :))

erős ildikó írta...

Ez érdekes! Én meg annyi receptet mentek le - mert tényleg megtetszik - hogy nincs annyi nap és idő, hogy ki tudnám próbálni. Ötleteimnek bővében vagyok, inkább más feltételek hiányoznak néha...

duende írta...

Na, akkor pont fordítva vagyunk... :)