2009. április 21., kedd

Salátaöntetek



A tudatos és egészséges táplálkozás
nem csak azt jelenti hogy gondosan odafigyelünk,
mit eszünk mivel; mennyi kalóriát,
vitamint és egyebet viszünk be testünkbe...
Az egészséges táplálkozás leginkább
tudatunk hozzáállását jelenti
egészségünkhöz, az életünkhöz,
MINDEN élethez...
Mind Földanyánk testében élünk.
Egy vagyunk minden teremtményével - minden emberrel,
az állatokkal, a növényekkel és ásványokkal is.
Köszönet Nekik, hogy éltetnek bennünket,
s egyszer majd mi szolgálunk táplálékkal őnekik,
hogy élhessenek.
Így vagyunk egyek.
Ha hálát adsz Földanyának az ételért, amit ad,
Ő is hálás lesz Neked, és begyógyulnak sebei.
Gondolj tisztelettel minden teremtett lényre,
s erre a csodálatos Bolygóra.
Ez áldást hoz mindannyiunkra.
Holnap van a Föld napja.
Minden szerelmem, ami csak a szívemen kifér - Övé.
(duende)




Tavasz van. Salátaszezon van, és lesz is egészen késő őszig. S mivel ez egy olyan műfaj, ami a végtelenségig variálható, úgy gondoltam, írok az öntetekről. Mert az öntet a saláta lelke, az öntettől válik mássá, mint a többi.
A legalapvetőbb öntetek a következők:

Ecetes-olajos öntet: 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál 10 %-os ecet, só. Az ecet lehet sima, natúr ecet, de ízesíthetjük is friss fűszernövényekkel: kakukkfűvel, zsályával, tárkonnyal, rozmaringgal, bodzával, fokhagymával, málnával, bazsalikommal. Bármit is rejtsünk az üvegcsébe, hagyjuk 1 hónapig érni. Az ecet lehet borecet, almaecet, és lehet balzsamecet.

Citromos-olajos öntet: 6 evőkanál olaj, fél citrom kifacsart leve, só. Az olaj lehet ugyanúgy fűszeres, minta fentebb az ecetnél is írtam. Bármilyen friss fűszernövényt tehetünk az olajosüvegbe, valamint ízesíthetjük fahéjjal, korianderrel, köménymaggal, kapormaggal, édesköménymaggal, csilipaprikával. Illatosíthatjuk citromhéjjal, vagy pár csepp citrom illóolajjal (de csak a 100 %-osan tiszta növényi olajjal!), a citomillatú muskátli levelével, bodzával. A fűszeres olaj lehet egyféleképpen ízesített, de kombinálhatjuk is a fűszereket ízlés szerint. Az alapolaj is lehet sokféle: extraszűz olívaolaj, szőlőmagolaj, avocadoolaj, repceolaj, napraforgóolaj, dióolaj, mogyoróolaj, szezámmagolaj, tökmagolaj, szójaolaj.




Zöldfűszeres öntet: 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál valamilyen ecet vagy fél citrom leve, 2 evőkanálnyi finomra vágott zöldfűszer, só. Ez lehet: petrezselyemzöld, bazsalikom, kapor, tárkony, medvehagyma, ánizskapor, citromfű, rucola, zsálya és menta - ez utóbbiakból csak 1 teáskanálnyi elég mert erőteljes fűszerek. Ennél az öntetnél is lehet csak egyféle a zöldfűszer, de kombinálhatjuk is bátran.

Fokhagymás öntet: 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet vagy 1/2 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, só. Az olaj tetszés szerinti, az ecet is bátran szabadon választható. A fokhagymát péppé zúzzuk, úgy keverjük az öntetbe.

Szardellás öntet: 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet vagy fél citrom leve, só, 3-4 szardella vagy szardella-paszta. A szardellát péppé zúzzuk, úgy keverjük az öntetbe.

Tojásos öntet: 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet, 2 kemény tojás, só, bors. A tojásokat szitán áttörjük, így keverjük az öntethez. A tojásos öntethez illik a petrezselyemzöld is.

Mustáros alapöntetek: 6 evőkanál olívaolaj, 1 evőkanál ecet vagy 1/4 citrom leve, 1 teáskanál mustár, só, bors. Ha mustárt is keverünk az öntetbe, akkor fele mennyiségű ecet vagy citromlé kell hozzá, mert a mustár is savanykás. Habverővel szép simára, sűrűre keverjük.
A mustáros öntethez jól illik a szardella vagy szardellapaszta is.

Túrós, sajtos öntetek: 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet vagy 1/2 citrom leve, 2 evőkanál juhtúró vagy kecsketúró vagy márványsajt vagy fetasajt, só (nem feltételen kell ha fetát vagy márványsajtot használunk), bors. A hozzávalókat homogénre keverjük.

Diós öntet: 6 evőkanál olaj, 2 evőkanál ecet vagy 1/2 citrom leve, só, 2 evőkanál darált vagy durvábbra vágott dió.

Kefíres vagy joghurtos öntetek: 1 kisdobozos kefír vagy joghurt, só, 1 teáskanál olaj, 1 teáskanál ecet vagy 1 teáskanálnyi citromlé. Ez az alap, ebbe mehetnek apróra vágott zöldfűszerk, vagy mustár is. Sőt, ebbe tehető egy mokkáskanálnyi méz is.

Az uborkasalátát mindenki ismeri. Én kefíresen (joghurtosan) szeretem a legjobban. Kell hozzá egy nagy kígyóuborka, 1 gerezd fokhagyma, 3-4 dl kefír, só, 1 mokkáskanálnyi kristálycukor, 1 teáskanál 10 %-os ecet. Az uborkát legyaluljuk és finoman besózzuk. Hagyjuk állni 20 percig. Ez nem a lévesztés miatt kell, hanem jobb íze lesz a sótól - kihozza, felerősíti az uborka ízét. Közben a kefírt kikeverjük a cukorral, a zúzott fokhagymával, az ecettel. Az uborkakarikákat kinyomkodjuk, és az öntetbe tesszük, keveset a kinyomott levéből is hozzá teszünk. Elkeverjük, és kóstoljuk. Ha jók az arányok (ecet-cukor-só), késznek nyilvánítjuk. Van mikor cukor nélkül készítem, úgy is finom. A zalziki kicsit más, nem is saláta, bár készíthető híg, normále joghurttal is, salátaként. Lásd ITT.




Majonézes öntetek: a majonéz már magában is sós, citromos. Ez az alap. Ehhez vegyíthetünk fele mennyiségben tejfölt vagy tejszínt vagy joghurtot vagy kefírt is, könnyebbé válik az öntet. Tehetünk bele 1 mokkáskanál mustárt is, és tetszés szerint bármilyen zöldfűszert, esetleg 1 mokkáskanálnyi mézet vagy cukrot. Fokhagymával is ízesíthetjük. Ha a majonézt kaviárral is elkeverhetjük, nagyon finom.

Ezt a két csodást dalt pedig minden Föld-lakónak küldöm, szeretettel. Hallgassátok meg, csodálatosak. :)




.

27 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Nahát!
Hasonlóra gondoltunk! Én ma pitypangból és petrezselyemből készítettem olajat, orgonából pedig ecetet salátához, de csak holnap lesz róla bejegyzés...
Lesznek más orgonás finomságok is...
Nagyon szépek a fotóid és az üvegek is, és remek ez az összefoglaló!

duende írta...

:))

Köszönöm szépen.

Hú, az nagyon finom lehet! Én a bodzaszörpöt szoktam lila akáccal készíteni, mikor egyszerre virágoznak, az is isteni. Az orgona pedig hasonlóan illatos, szóval nagyon fantasztikus lehet! :)

trinity írta...

Gyönyörű az írásod, csodás a fotókompozíciód, szuperek az öntetek: mit mondjak még? :)))

Tudom: az önteteket elmentettem!!!:)))

trinity írta...

Még valami, hátha nálam már nem olvasod: melyik Katánál volt a halpogi??? Nem szeretnék véletlenül sem félreértést, én egy Good Food reciből indultam ki.....
Megnézném, nehogy azt higgye, tőle főztem!

Majd írd meg légyszi, anyukádnak hogy ízlett a mézes!!!

Köszi!!!

duende írta...

Köszönöm, Trin, nagyon szépen köszönöm. :)

Kata Konyhájában készült. Én láttam, mert én olvasom őt. Nincs új a Nap alatt. :)
Nyugi. :)))

Oldalt a mazsolázóban van.

duende írta...

http://katakonyha.blogspot.com
/2009/03/halpogacsa.html

Remélem, kifért...

sedith írta...

Szia, megnéztem a rakott krumplidat! Istenien néz ki és biztos uyganilyen az íze is. De nálunk kolbász nem szokott járni bele. Az a hagymás olaj viszont elhiszem, hoyg tud valamit!;):)

Klasszak az öntetek. Némelyiket biztos kipróbálom!:)

Unknown írta...

Jó kis összefoglaló az öntetekről! Ezek szerint rengeteg salátát eszel ;)
Én nem csípem annyira az ecetet (se a szagát, se az ízét - persze van kivétel), ezért előszeretettel helyettesítem száraz fehérborral és/vagy friss narancslével salátaöntetekben. A zöldfűszeres öntethez pedig eszembe jutott még, hogy anyukám pl. mindig a Knorr Salat Krönung-os zöldfűszerzacsikat használja hozzá. Olyan háztartásokban, ahol nincs friss zöldfűszer az ablakpárkányon (mint pl. szüleimnél), elfogadható helyettesítő megoldás salátákba. Ja és uborkás salátákba kitűnő zöldfűszer egy fél vagy egész levél borágó finomra aprítva - fokozza az uborkás ízhatást ;)

Palócprovence írta...

Gyönyörű fotók és az összefoglaló is remek! :) Imádom én is a különböző önteteket, mindig variálom az aktuális hozzávalókból.

Névtelen írta...

Biztosan finomak az ontetek is, dehogy a fotoid valami eszmeletlen szepek, az mar biztos :-))

Az ontetekert egyebkent nagy koszonet, nekem eppen kapora jottek.

Udv: Ancsa

Vali írta...

Nagyon jó az összefoglalód az öntetekről. Mentettem is őket, mert mostanában sok salátát fogyasztunk a diétánk miatt, és kell a változatosság.

duende írta...

Köszönöm Edit, tényleg prószáld ki hagymával, isteni! :)

A diétádhoz biztos jól jönnek az öntetek! :)

duende írta...

Igen, Beatbull, nagyon szeretem a salátákat, és már alig vártam a friss zöldeket!
Nagyon szépen köszönöm a kiegészítéseket, jó tippek! :)

duende írta...

Köszi Palócprovance! Ugye hogy fantasztikusan variálhatók? :)

duende írta...

Köszönöm Ancsa és szívesen! :)

duende írta...

Köszönöm Vali és használt egészséggel őket! :)

Gabah írta...

Óóóóóó, de gyönyörű az a kollázs!!!!! Már vagy öt perce csak nézegetem.:-)
Meg persze a salátaöntetek is jók, bár Ember jó olasz módjára a só-vörösborecet-olívaolaj szentháromságon sohasem fog túllépni! :-)))

duende írta...

Köszönöm Gabah! :)

Nem baj az, nagyon finom az is! :)
Bár én leginkább a só-olaj-citrom egyszerű szentháromságát részesítem előnyben. De a salátákban az a jó, hogy ki-ki kedve és ízlése szerint variálhatja, vagy eheti a megszokott és szeretett ízekkel. :))

De tényleg - a paradicsomsalátát viszont csakis és kizárólag ecetes öntettel készítem, és az uborkás salátákat is. Azokhoz valahogy jobban illik az ecet!

Limara írta...

Hú, ezek a képek műalkotások, szívesen ki is akasztanám őket a falra, árad belőlük a melegség, szépség, öröm! :)) Az öntetek meg fantasztikusak! Emelem kalapom! :)))

SZINTIA írta...

Egyetértek Limarával én is eltudnám képzelni ezeket a képeket a konyhám falán! Varázslatosan szépek!
Nagyon jó kis gyűjteményt készítettél az öntetekről is!:))

duende írta...

Köszönöm szépen, Limara! :)

duende írta...

Neked is Mennyi Manna! :)

Renata Kalman írta...

Mondtam már, hogy fotóstehetség vagy! :)
Üvegeket hol szerezted be?
Ez a képkompozíció!!!

duende írta...

Köszönöm Reni!

Az üvegek olyan 1 eurós boltból valók, nagyon olcsók voltak, de nem mostanában vettem őket. Bár szerintem lehet hogy még most is lehet kapni.

Nagyon jók fűszerolajos üvegcsének, mert nem nagyok. Így lehet többféle olajat, ecetet is készíteni bennük, van 4 ilyen kis üvegem is.

Mamma írta...

Valóban jó és tartalmas bejegyzés!:) A fotókról már nem is szólnék, szinte érezni rajtuk az üdeséget! Nekem az a citromos tetszik nagyon, meg is lenne a helye a falon :)))

Duende, ha nem bánod, belinkelném ezt a bejegyzésed a dressinges-öntetes gyűjtőposztomba! :)

duende írta...

Persze, Mamma! :)

És köszönöm szépen. :)

Raindrop írta...

Háth izéééé...
Nehéz bármit is írni.
Olvasgatom vissza az egész blogod, és ámulat, ámulat hátán.
Szóval ezek a képek, kompozíciók nem is igazak duende.

Most úgy leírnék valami személyeset, de nem teszem, mert másokat lehet megbántanék. Mindenesetre a túlsztárolt blogok, a tiéd közelében sincsenek... Sem tudományban, sem emberségben!