A hétvégén jártunkban-keltünkben láttam, hogy már szépen levelesednek a szőlőtőkék. Eltevéshez a zsenge levelek az igazán jók, illetve akkor szedjünk, ha épp nincs permetezve. Vagy a legjobb, ha van a környékünkön elvadult szőlős, mert azt biztosan nem kezelik semmilyen kemikáliával. Én ilyen leveleket szoktam szedni. Sajnos a lelőhelyem már nincs meg, pedig egyszerűen rajongok a töltikéért, legyen az sima rizzsel, vagy hússal bélelve. És ismét elmondom: vissza kéne hozni a magyar konyhába a töltött szőlőleveles ételeket, mert hiszen bornép vagyunk. Nem is értem, miért ment ki a divatból, miért felejtettük el, holott a szőlőlevélnek van egy nagyon finom íze, ráadásul könnyen tölthető, és még egy ráadás: gyakorlatilag ingyen lehet hozzájutni. A töltött káposzta teljesen kiszorította, holott a szőlőlevél ugyanúgy elkészíthető, mint a káposzta. Érdemes eltenni belőle, mert sajnos nálunk nincs üveges, mint az arab, török, görög vidékeken, legfeljebb Budapesten lehet venni arab, török vagy görög boltokban. Nekem most is van a spájzomban, még a tavaly nyári készletből.
A szőlőlevelek eltevése: a szőlőleveleket megmossuk, a szárukat a töveknél levágjuk. Fél percre lobogó forró vízbe tesszük őket, majd csap alatt hidegvízzel lehűtjük. Körülbelül tíz szőlőlevelet egymásra fektetünk és föltekerjük. Ezeket a kis tekercseket tesszük állítva szorosan egymás mellé egy szélesszájú üvegbe. Mikor tele az üveg, teszünk a tetejükre vagy műanyag savanyúságlenyomó szerkentyűt, vagy rövidebbre tört hurkapálcikákákat. Aztán felforralt, majd langyosra hűlt sós vízzel felöntjük. A vízhez literenként 1 és 1/2 evőkanál sót adunk. Teljesen el kell lepnie a szőlőleveleket. Végül kevés olajat öntünk a tetejére. Ez légmentesen lezárja. Folpackot teszünk az üveg tetejére, majd rácsavarjuk a fedőt is. Célszerű akkora üvegekben eltenni a leveleket, amennyi kell majd egy-egy főzéshez. Tehát ha kibontunk egy üveget, az összes levelet fel fogjuk tudni használni. Ha akarjuk, dunsztolhatjuk is, de én nem szoktam, mert így is eláll időtlen időkig. Használat előtt mossuk le a leveleket, és áztassuk pár percig forró vízben.
ELTEVÉS ÉS TÖLTÉS VIDEÓN: https://www.youtube.com/watch?v=Y_oNzZDVbOM
11 megjegyzés:
duende, te igazi varázslónő vagy! :)
Jó, hogy eszembe juttattad, még van egy üveggel! Igaz, csak bolti (görög), de soha nem tudok permet nélküli leveleket szerezni saját eltevéshez. Amire már elég nagyok a levelek, addigra legalább már kétszer-háromszor lepermetezik.:(
Ugye! :))))
Kell valahol elhanyagolt szőlőt keresni, Palócprovance.
Ott tutira akad vadszőlő is!
Kalandra fel! :)
Ezt kihagyom:) Majd pár év múlva:)
Akkor én is elkezdem gyűjteni a szőlőleveleket. Már régebben is gondoltam rá, de most megadtad a végső lökést!
Még sosem ettem-de felizgatta a fantáziám:))
Igen, tényleg varázslónő vagy, Duende!
Szerintem anyósomék is lepermetezték a szőlőt, de utánajárok....
Napmátka, ez az a rizses étel, amit nap mint nap megennék. Először furcsa volt, nem igazán ízlett. Aztán sokszor ettem, és úgy megszerettem, hogy az egyik kedvencem lett.
Nagyon finom, Trin. Ha még nem ettél, először a rizses-húsos, vagy húsos változatot ajánlanám. A rizses nem mindenkinek jön be. Nagyon egyszerű, de én pont azt szeretem benne. És nyáron, jól behűtve, sok citrommal, olívaolajjal nagyon-nagyon könnyű és üdítő étel.
isteni a recept! a leveleket a fent írt metódus után elég a kamrában vagy inkább a hűtőszekrényben kellene tárolni felhasználásig?
köszi előre is!
Szia! Elég a kamrában tartani, az olaj légmentesen lezárja. Nekem volt 2 éves eltett szőlőlevelem is, és a kibontás után kóstolva megállapítottam: még mindig jó. :)
Megjegyzés küldése