2010. február 12., péntek

Dagasztás Nélküli Kenyér

.

A tökéletes kenyér. Így jellemezte Dolce Vita ezt a csodát. Csak bólogatni tudok nagyokat. Igen! Végre. Ezt a titkos receptet kerestem már rég óta!


Hetek óta gondolkodtam, hogy kéne venni egy kenyérsütő gépet. De nagy. Meg nem tetszik a kockás kenyér. Viszont tud dagasztani. Vaciláltam, vaciláltam. És tegnap éjjel megleltem a tényleg tökéletes kenyeret. Dolce Vitának örök hálám! :)
Ugyanis tényleg A KENYÉR ez. És még dagasztani sem kell. Hihetetlen finom, belül puha, tele nagy lyukacsokkal, a héja pedig ropogós. És nincs élesztő-íze sem. Eszméletlen jó!

Ahogy elolvastam a receptet tegnap este, össze is kevertem a tésztát hogy ma egy próbasütést tudjak csinálni. Mert ennek a tésztának 12 órát kell kelnie, tehát célszerű előző este összekeverni. Nem volt itthon szárított élesztő, csak friss - úgyhogy azzal csináltam. És mifelénk nem lehet Bl 80-as lisztet sem kapni, tehát Bl 55-ös került a tésztába és egy mokkáskanálnyi búzasikér. És most csak a 2/3-át kevertem be és a kisebbik jénaimban sütöttem. Nagyon helyes kis buci lett belőle.

Hozzávalók egy nagy kerek vagy ovális jénai tálhoz:
3 csésze liszt (1 csésze=2,5 dl),
1,5 csésze normál hidegvíz,
1 csapott mokkáskanál szárított élesztő,
1 és fél csapott teáskanál só.

A lisztet alaposan elkeverjük a sóval és az élesztővel. (Ha friss élesztővel dolgozunk, akkor a vízben keverjük el homogénre.) Hozzáadjuk a vizet és pár mozdulattal megkeverjük egy fakanállal. Ragacsos, nokedlitésztánál kicsit sűrűbb állagúnak kell lennie. Nem kell simára keverni. Lefedjük és 12 órán át hagyjuk kelni.
A tésztát kivesszük a tálból és áthajtogatjuk gombóc vagy hosszúkás formára. Alul felül belisztezzük. Még 30 percig hagyjuk kelni. Míg kel a tészta, a sütőt előmelegítjük 250 fokra a jénaival együtt. Majd kivesszük óvatosan a forró sütőből a tálat, beletesszük a megkelt tésztát és a kenyeret lefedve 30 percig sütjük, majd fedél nélkül még 15-20 percig. A képen azért borzacskás-nedves még kicsit a tésztája, mert azon melegében ahogy kikerült a sütőből, fel is vágtam...

Az eredmény: a tökéletes, belül puha, kívül ropogós, eszméletlen finom kenyér. És még munka sincsen vele...

P.s.: Ma vettem 5 kiló lisztet, és egy tucat szárított élesztőt. Nem nagyon fogok már bolti kenyeret venni.

48 megjegyzés:

Bodzás Vendégház írta...

Úgy látom, ez a kenyér szépen körbejár, én Felhőlánynál olvastam, feltettem a blogomra is, azóta is gyakran csinálom. Valóban isteni!

Fini írta...

Már én is elkészítettem... nagy sikere van mindig:)

Névtelen írta...

2007 óta jár körbe:DD, és a New York Times-ban jelent meg. Egy New York-i pék receptje...és ha már itt tarunk, a magyar blogokon se DV csinálta először...A szerzői jogokra érzékenyek kicsit jobban körülnézhetnének..Vagy DV linkelhette volna be akkor amikor ő csinálta.Erről ennyit...

duende írta...

Bodzazsuzsa, Fini: én most találtam - talán mert most kerestem. :)
Fantasztikus.

Unknown írta...

Nem tisztem megvédeni DV-t,de nemrég olvastam nála a dagasztás nélküli kenyérről,és azt írja,hogy Lilahangyánál látta,csak nem volt róla fotó.

duende írta...

Névtelen, én most per pillanat Dolce Vitánál találtam. Ennyi.

Egyébként ír róla, ő hol találta és arról is, hogy már régóta kering gasztroblogokon a recept.

Vegavarázs írta...

Gyönyörű! Nálad vacsorázhatok?
Csak zárójelben jegyzem meg, én sokáig békés vagyok, tényleg, de a fene egye meg, miért kell elkezdeni kötekedni egy kenyér kapcsán? Ez magyar alaptermészet? Nem tudunk örülni valaminek? Sosem jutna eszembe a szerzői jogokat emlegetni, ha meglátok egy ilyen kenyeret. De lehet, hogy nem vagyok elég érzékeny. Viszont a véleményemhez adom a nevemet.
A New York Times-t azért majd ne felejtsd el belinkelni :-)

duende írta...

Bármikor, Vegavarázs! :)
A kenyér csodálatos finom!

Mindig vannak ünneprontó gonosz manók. :))

Majd előkeresem valahonnan, bár nekünk nem jár újság...

L.Krisztina írta...

Én is nagyon szeretem, már lassan 2 éve sütőgetem:)
http://www.youtube.com/watch?v=13Ah9ES2yTU
itt láthatod a srácot ahogy bemutatja a kenyeret:))))
Nagyon szép lett a kenyérkéd:)
Abban az időben ment körbe egy másik recept a ott csak 90 perces a kelesztés, és hasonlóan finom a végeredmény:)Most tettem fel nemrég ez egy francia srác receptje volt:) Bocsi hogy hosszú lettem:)
Más a mézes csirkét megcsináltam fotó nem lett, mert a család most az illatok miatt igen türelmetlen volt:)))) KÖsziiiiiii isteni lett!!!!!!!!!!!!!

duende írta...

Szívesen Kriszti! És köszi a videolinket, megnézem! Meg elolvasom a zsömléket is! :)

Csibe írta...

Milyen gyönyörű! Már küldöm is anyunak a receptet! Köszi!

Dolce Vita írta...

Kedves Névtelen Niki!

Nézz utána, mielőtt vmiről beszélsz, lszi!

Dolce Vita írta...

Illetve egy link a blogomról a NT videóval: http://fozzunkolaszul.blogspot.com/2007/07/tkletes-kenyr-vide_26.html

előbb nézz, aztán írj!

Ancsapancsa írta...

Drága Duende, jó a szemmértékem, de azért a biztonság kedvéért megírnád nekem hogy mekkora átmérőjű jénaiban sütötted a kenyeret? Ugyanis a napokban készülök venni egyet pont a DNK-hez.
És még egy kérdés. Jól értettem hogy a jénait nem melegítetted elő és úgy tetted be a forró sütőbe a kenyeret? Nem féltél hogy szétrobban? Mert én egyszer megjártam... csak azért kérdezem... de én us kihagynám a felesleges kört ha lehet mert utálok benyúlni a forró sütőbe...
Köszi. Ancsapancsa

duende írta...

Szívesen Csibe!

Ancsapancsa, a mai próbaadag a leírtnak a 2/3-a volt, vagyis csak 2 bögre lisztből készült és 19 cm-es átmérőjű és 10 cm magas jénaiban sütöttem. Pont méretes bele ez a mennyiség!
A teljes adagot, tehát a 3 bögre liszteset majd a nagyobbikban sütöm, ami 23 cm-es jénai.

Nem melegítettem elő, bár kéne mert bizony megrepedhet! Már jártam így egy porcelántálammal...
Szóval jobb ha nem forró sütőbe teszed, de én kísértem a szerencsét! :))

duende írta...

Dolce Vita, köszi szépen a kenyérről a video linkjét!

Névtelen írta...

csodaszép lett a kenyered! én is pár hete bukkantam rá dv-nál, azóta is csak így sütöm, igaz nekem nagyobb formám van, így 1/3-val több mennyiséggel. azóta azon töröm a fejem, kire sózhatnám a kenyérsütömet;-)

Gesztenye receptjei írta...

Duende!

Ma én is elkészítette, annyira szép volt nálad.
Elvihetem a receptet?
Köszi előre is
gesztenye
gesztenye.blogol.hu

duende írta...

Persze hogy! :) Valójában ahogy kivettem a kommentekből, jó rég óta közismert recept. Sokan DNK kenyérként emlegetik (dagasztás nélküli kenyér), de én csak most akadtam össze vele, mert éjjel Dolce Vita blogját olvastam (elejétől a végéig, tök jó receptjei vannak), és nekem új volt. :)

Láttam ám, csudaszép lett a Tiéd is! :)

Gesztenye receptjei írta...

Duende!

KÖszi.
Én régebben láttam már több helyen, de akkor nem fogott meg ennyire, mint tegnap Nálad:-)))

duende írta...

Nokedli, úgy látom, ebben a kenyérben még senki sem csalódott.
Valakit biztos találsz. :)

duende írta...

Örülök Gesztenye és szívesen! :)

AxXx írta...

Túl vagyok életem első kenyérsütésén. Köszönöm! Ez tényleg nagyon jó lett! :) Azt hiszem pék leszek :)

duende írta...

kedves AxXx, örülök a sikerednek! :)

Felhőlány írta...

Duende, ez nagyon szép lett! Érzem az illatát... :))- egyébként én már akkor berakom a jénait a sütőbe amikor bekapcsolom, így együtt melegszenek, és a kenyértészta is másképpen viselkedik, ha a forró edénybe kerül bele... De ez a recept attól jó, hogy mindenki kedve és ízlése szerint azért tud rajta változtatni! :)))

á la carte kulinaria írta...

Ez tényleg nagyon jó kenyér. Én DV szakácskönyvében akadtam rá és azóta már több változatát is sütöttem. Próbáld meg ízesíteni olivabogyóval, szárított oreganoval, fokhagymával stb.... nálam az oreganos-olivas van fent.

duende írta...

Köszi Felhőlány! :)
Ma is sütöttem!

A la carte, köszi a tippeket, terveztem én is! :) A recept korl
átlan lehetőségeket rejt, ezért is fantasztikus. :)

Turák Kinga írta...

hol tudok beszerezni búza sikért?! vidéki terepen :)

duende írta...

Kedves Kinga!

Fitotékákban, bioboltokban. Ha nem sikerülne beszerezni, sima lisztből is megpróbálhatod a kenyeret szerintem!

Turák Kinga írta...

Megsütöttem, megoszlanak a vélemények. Úgyh még próbálkozom. :) Kérdésem, hűvős v meleg helyen kelesztjük?

duende írta...

Kinga, én hűvös helyen hagytam kelni.

Revi írta...

Nagyon megtetszett nekem ez a recept, ezert ugy dontottem ki is probalom, mar be is van keverve egy feher- es egy barnakenyer valtozat...A kerdesem az lenne, hogy muszaly Jenaiban sutni? igazi edenyben (zomancozottban pl.) nem lehet?? Megkoszonnem surgos valaszodat :-)

duende írta...

Kedves Revi!

Szerintem lehet zománcozottban is, csak nekem olyanom nincs, ezért készült jénaiban. :)

Revi írta...

Koszonom Duende !

duende írta...

Szívesen! :)

Turák Kinga írta...

újra megsütöttem, a megfelelő lisztből, teljesen más, sokkal finomabb, úgyh most sztem majd készül az aszalt paradicsomos is!!!!

duende írta...

Kinga, örülök hogy sikerült! :)
Hát igen... A sikértartalom nagyon sokat számít, ezért keverek én is hozzá mindig sikért. Bl80-as lisztet sajna nem tudok venni a környéken, de sikérrel tökéletes a sima liszt is.

Névtelen írta...

Nagyon jol nez ki a kenyer, ma megprobalom, de en nem elesztot hasznalok hanem "sourdough starter-t" (nem tudom magyarul) amit mar jo par eve csinaltam.
Udvozlet,

Otto
Vancouver

duende írta...

Kedves Otto!

Talán kovász?
Egyébként éppen most sül a mai kenyerünk. :) Isteni finom, remélem ízleni fog!
Szép húsvéti ünnepet kívánok a messzi Vancouverbe! :)

Névtelen írta...

Kedves Duende,
(milyen nev ez?:)

Koszonom a valaszt es utolagos husveti jo kivansagaimat kuldom.
Valoszinu kovasz magyarul, egy edenyben mindig tartok a hutoben es potolom liszttel es vizzel mikor hasznalok belole.
Csinaltam dagasztas nelkuli rozsos kenyeret kicsit lapos lett mert nem volt eleg, ugyanis jobb hijjan egy teszta formaba tettem amit ki lehet nyitni, de kicsit nagy volt hozza. Annak ellenere jo lett a husos paradicsomos kaposztahoz. Fogok szerezni egy jo meretu jenait en is hamarosan.
Valamit kerdeznek, ismeretes otthon a Thermonix nevu nemet konyha gep? Eleg draga es most itt is lehet kapni.
Udvozol,

Otto

duende írta...

Kedves Otto!

Örülök hogy ízlett! :)
Egyébként kísérleteztem ezzel a tésztával. Ha langyos vizzel készítem, akkor elég neki 3-4 óra kelés is. Ha hideg vízzel, akkor kell a 11-12 óra.
Ha fedeles jénaiban sütöm, akkor kicsit bepuhul a héja.
Én múltkor egy sima kislábosban sütöttem, fedő nélkül. Nekem így lett az igazi, mert így tényleg irtó ropogós lett a héja. Jó fogúak előnyben! :)
Ha kislábosban sütöd, akkor viszont ki kell kicsit olajozni, lisztezni a lábost, mert nekem pl. beleragadt olajozás-lisztezés nélkül.
Kovászból lehet hogy kicsit több kell, mint a sima szárított élesztőből? Nem biztos, lehet hogy csak a rozstartalom miatt maradt laposabb.
A rozsos kenyér nehezebb textúrájú, sűrűbb, mint a sima fehér kenyér. Nehezebben is jön fel, én is készítettem már rozsosan is.
De egy biztos: ennél jobb kenyereket sosem sütöttem! :)

Húsos paradicsomos káposzta...hm. Nagyon szeretem! :)

Üdv,
duende.

(A név spanyol eredetű, F. Garcia Lorca-tól kölcsönöztem, de nem Ő találta ki, csak írt róla. Sok jelentése van... :) )

duende írta...

Azt a Thermonix gépet nem ismerem. Lehet hogy van, de nem ismerem.
(Belinkeltem a recepthez a videót is, hogyan készül a kenyér.)

Névtelen írta...

Kedves Duende,

Megneztem a videot, majd megprobalom ugy.
En altalaban nem merek semmit csak osszedobom, a folyekony kovaszbol kb egy cseszere valot hasznalok a kezdetben, lisztet langyos vizet adok hozza es ha este osszekevertem akkor reggelre jol feljon habosra.
Utana meg liszt, ha kell viz, osszegyurom es 2 ora mulva mehet a sutobe.
En szeretem jol meglisztezni a kenyer aljat es tetejet is.

A Thermonix nemet gyartmany, nalunk 1200-1400 dollarba kerul.

A paradicsomos kaposztahoz csontos lapockat nagyobb darabokra vagva hasznalok.

Udv, Otto

duende írta...

Kedves Otto!

A folyékony kovász is tökéletes szerintem! Csak nekem pici a hűtőm, így meg kell gondolnom, mit is tartok benne... :))

Megnéztem a gépet a neten. Hát... drága. Nálunk Magyarországon pedig igen kicsik a fizetések... Sajnos.

A csontos husik a legfinomabbak, hiába... Én is olyat szoktam, meg oldalast, az is nagyon finom bele!

Üdv, és szép napot!

Beastie írta...

Most raktam be a sütőbe. Reggelire szódás kenyér volt, s most jöhet a tökéletes is. Köszönöm a receptet. Jó ez a blog :)

duende írta...

Örülök, Beastie! :) Én a bejegyzés óta rendületlenül sütöm - valami isteni.

És köszönöm! :)

Névtelen írta...

Sziasztok!
Segítségeteket kérném, tegnap megsütöttem ezt a csodás kenyeret és belül a férjem szerint egy kicsit gumis lett és kicsit nedves hatású. 5 perccel Hamarabb ki kellett vennem a sütőből, mert már így is egy kicsit megégett a teteje. Mi lehet a baj?
Nem adom fel, megpróbálkozom majd vele újra.
Köszi: Ági

duende írta...

Kedves Ági!

Előszörre nekem is hasonló lett. Aztán rájöttem, hogy jobb ha apránként adom hozzá a vizet, mert éppen csak anynit szabad a liszt-élesztő-só keverékéhez hozzáadni, amennyitől éppen összeáll a liszt tésztává. Egy cseppel sem többet. Vagyis jó sűrűnek kell lennie a msszának. Azt tanácsolom, ne add hozzá egyszerre az előkészített vizet, csak kevesebbet. Ha ki tudod keverni kevesebbel is, ha összeáll, akkor ne add hozzá az összes menyniséget. Minden liszt kissé másképp viselkedik, több vagy épp kevesebb folyadékot vesz fel. Én fakanállal szoktam kikeverni. Ha erre figyelsz, biztosan nem lesz ragacsos, nedves a belseje.
A sütést pedig úgy szoktam - mert minden sütő is másképp süt - hogy az elején 10-15 percig sütöm magas hőfokon, aztán mikor már jó színe van, sokkal lejjebb veszem a hőfokot, kábé a sütés közepetáján. Utűána már szinte csak "szárítom" a kenyeret, tehát olyan feles lángon sütöm, vagy még egy kicsit lejjebb. Attól függ, menynire vsatag héjat szeretnék. Egy vastagabb, igazi házikenyeres héjhoz kell körülbelül 45-50 perc dütési idő.
Próbáld meg így, szerintem biztosan sikerülni fog! :)