2010. október 9., szombat

Mogyorós almatorta



Vannak nagy tettek, mint a kőbalta, a gőzgép felfedezése, az első kosár megfonása. Vannak kis tettek, mint egy ház megépítése, egy síp megfaragása; vannak önkéntelen megnyilatkozások, mint a lélegzetvétel, s az, hogy az ember a szúnyogot éjszaka, ha a fülébe muzsikál, elhajtja. Van játékos és gondtalan tett, ha egy kavicsot a tengerbe hajít, vagy füttyent, vagy virágszálat tép le. De nincsen egyetlen kicsiny tett sem, amely ne az egész emberiség nevében, minden idő számára, egyszer s mindenkorra és az egész emberiségért történne meg. Minden tett visszhangot kelt a világban, s e visszhang a világegyetemben évezredekig szól és nem hal el soha.


(Hamvas Béla)




Irtó nagy sikere volt. Tegnap vendégeim voltak este és mindenkinek nagyon ízlett. Ez egy nagyonalmás, könnyű kis torta.

Hozzávalók egy 28 cm átmérőjű formához: A tésztához:
12 dkg fehér liszt,
12 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt,
10 dkg szobahőmérsékletű vaj,
2 tojás sárgája,
3 evőkanál tejföl,
1 csipet só,
8 dkg porcukor.
Az almás töltelékhez:
1,3 kg alma (tisztítatlanul),
1/2 rúd vanília vagy 2 csapott evőkanál
vaníliás cukor vagy vanília-kivonat,
kb. 3 evőkanál barna nádcukor,
1 csipet só,
1 csapott mokkáskanálnyi őrölt fahéj,
1/4 citrom leve és héja.
A tetejére:
2 tojásfehérje,
2 evőkanál vaníliás cukor.
Plussz:
10 dkg pörkölt, sózatlan földimogyoró.

A tészta hozzávalóit egy tálban összeállítottam. Nem kell nagyon összedolgozni, csak éppen álljon össze. Lefedtem a tálat és egy órára hűtőszekrénybe tettem, csakúgy, mint a 2 tojásfehérjét.
Közben meghámoztam az almákat, kimagházaztam és szeletekre vágtam. Egy nagy lábosban a cukrokkal, fahéjjal, citromlével, sóval és citromhéjdarabbal addig főztem nagy lángon, míg megpuhult és a levét annyira elfőtte, hogy nem volt már nagyon folyós. Kóstoljuk, a cukrot ízlés szerint adjuk hozzá, mert van savanykásabb alma is, édesebb is, szóval a cukor mennyisége ettől is, a szánk ízétől is függ. A végén távolítsuk el a citromhéjdarabot belőle.
A tojásfehérjéket fölvertem habossá, de nem keménnyé, aztán lassanként hozzáadagoltam a cukrot, végül jó kemény habbá vertem.



A tésztát lisztezett deszkán kissé nagyobbra nyújtottam a formánál, majd rátekertem a sodrófára, és a forma fölött kitekertem. Így nem szakad és biztosan a helyére kerül. A forma oldalán is legyen tészta, ha magasabb, vágjuk le késsel.
A tésztát megszórtam durvára darált pirított földimogyoróval, erre került az almatöltelék. A tetejére pedig a fehérjehab, amit végül szintén megszórtam mogyoróval.
Háromnegyedesnél kicsit kisebb lángon sütöttem 30 percig, előmelegített sütőben.
Így utólag: a mogyorót akár hozzá is keverhetjük az almatöltelékhez, és tehetünk bele többet is, úgy 15 dkg-ot. És ha van maradék tojásfehérjénk, lehet többet is felverni a tetejére. csak én most nem akartam azért felütni még 2 tojást.

15 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Annyira guszta, hogy elállt a lélegzetem! :) Menetem is gyorsan...

Névtelen írta...

nincs befejezve a recept sütés nuku?

duende írta...

Mézigörl, köszi szépen! :)

Névtelen: pótoltam.

Latsia írta...

Elhiszem, hogy sikere volt a sütidnek, csodásan néz ki!

A fehér cica a Tiéd? Gyönyörű szép!:-)

A felhívás... hát Istenem, remélem lesz segítség, én megtettem amit tudtam, nagyon sajnálom szegény kis állatkákat, köszönöm, hogy Te is feltetted az oldaladra!

trinity írta...

Az almatortád épp oly mesébeillő, ahogy megszoktam nálad.

A felhívást én is kiteszem, a katasztrófa elborzaszt, félő, még teljesen nem vagyunk a végén:((((

Anyucika írta...

Ez gyönyörű !!!Ha nem baj akkor én is ki fogom próbálni.

duende írta...

Latsia: köszönöm szépen és igen, velünk él, Ő Kókusz. :)
Köszönöm hogy kitetted a felhívást és én is remélem, lesz segítség.


Trinity: bizony sajnos nem. :(
És köszönöm!


Anyucika, miért lenne baj? Remélem, ízleni fog nektek is! :)

Bianka írta...

Gyönyörű

duende írta...

Köszönöm!

Csibe írta...

Kicsit késve, de itt vagyok! Viszem a receptet, gondolom a sütiből nincs már :))

duende írta...

Szia Csibe!

Már utolsó morzsájáról sincs gondolat se! :))

Vidd csak! :)

Turák Kinga írta...

nagyon fincsi, egyszerre két szelet is eltűnt bennem :) bár én mandulával és csak sima lisztből csináltam, de a tetejére már a dupla adag fehérje ment!
Köszi!!! Talán lesz fotó is! :)

duende írta...

Kinga: nagyon örülök hogy ízlett! :)

Mandulával is isteni, biztos vagyok benne! :) És dupla habbal.... a legjobb! :)

Névtelen írta...

Megcsináltam ma, kb. arányokkal ( 5-5 cukor és vaj, 1 tojás, 1 k tejföl, 20 liszt-re jött ki végül a nagy kanál tejföl miatt :) ), finom lett!
Megpróbáltam elősütni picit a tésztát, erre elkezdett az oldala "lefolyni" (olvadt a vajtól), de mentettem, azonnal rádobtam az almát és 200 fokra tettem, így megmaradt a perem nagy része. Így szép is lett :) Tünde

duende írta...

Örülök Tündi! :) Küldhetnél egy szeletkét :D (de megenném most...)