2010. október 29., péntek

Avgolemono: görög citromos rizsleves




Az vagyok, aki vagyok. Úgyse lehetek
más: mért féljek hát fölfedezni, ki vagyok?

(Szophoklész: Oidipusz király)




























Nemrég kaptam kölcsön sógoromtól - aki maga is remekül főz és süt és még jó színész is :) - több szakácskönyvet. Az az igazság le vagyok maradva e téren... Amúgy sincs sok könyvem a gasztronómia területéről és azokat is százezer éve vettem. Jólesett átlapozgatni őket, új recepteket olvasgatni. Legalábbis nekem újakat. Ez az egyszerű, de nagyszerű görög leves is az egyik kölcsönkönyvből való. Kiváló húsleves, vagy zöldségerőleves maradékának felhasználására. Nekem nagyon-nagyon ízlett. Hát ppppeeeersze. Hát citromos. :)

Hozzávalók 4 főre:

1 liter húsleves vagy zöldségerőleves,
1 közepes citrom leve,
2 tojás sárgája,
8 evőkanál rizs,
1-2 evőkanál extraszűz olívaolaj.

A húslevest felforraljuk, aztán beletesszük az átmosott rizst. Körülbelül 10-12 percig főzzük, csak úgy al dente legyen, ne főjön szét. Ekkor a tojások sárgájához nagyon apránként és mindig kevergetve hozzáadagoljuk a citrom leszűrt levét. Majd óvatosan adagolva hozzákeverünk a forrásban lévő levesből is 5-6 evőkanállal. Folyamatosan keverni kell, nehogy kicsapódjon a sárgája. Aztán lezárjuk a leves alatt a lángot és ezt a citromos, levessel higított tojássárgáját az egész fazék tartalmához hozzákeverjük. Így azon forrón tálaljuk. A tányérban meglocsolhatjuk a tetejét extraszűz olívaolajjal is. Én elfelejtettem. Isteni. :)




Tipp: akinek van sóban eltett citromja, készítheti azzal is. Csak a sótartalommal vigyázzunk ez esetben.

7 megjegyzés:

Thrini írta...

Na ilyet még nem ettem!
Olyan mintha felétek nyár lenne, annyira vakítóan fényesek a fotók! Csodásak!

duende írta...

Ma gyönyörű napsütés volt errefelé. Mosolyogtak a vénasszonyok! :))

Nagyon finom, biztosan sokszor fogom még készíteni. És így ebben a levesben a rizs is ízlett! :)

Ms. Poppy írta...

Akartam is kérdezni ezt a rizs dolgot, de megválaszoltad.:)
Ahogy olvastam a receptet, egyből a citromos só ugrott be.
Szeretem az ilyesfajta egyszerű, de pici csavarral ellátott recepteket. Ezekből mindig valami jó sül vagy fő ki.:)
Az egyik vénasszonynak nem szólnál, hogy erre fele is nyissa mosolyra a száját?:P

duende írta...

Má' küldöm is Ms. Poppy! :)

Bianka írta...

Nagyon finom

Agni írta...

Szia! Biztos finom volt, de csak részleteiben emlékeztet az avgolemonora:) Nem pont így csinálják nálunk Görögországban, de az ötlet mindenképpen innen való:)

duende írta...

Köszi Bianka!


Ágni: megnéztem a blogodon, a csirkeleves néven futó lenne ez? Tényleg kicsit más, de tök jó! Ha ez az, belinkellek! Köszi előre is a választ. :)