Számos
természeti népnél, ha valaki a gyógyítóhoz fordul segítségért, mert
csüggedt, depressziós lett vagy elvesztette kapcsolatát Istennel, a
gyógyító a következő kérdéseket teszi fel:
Mióta nem táncolsz?
Mióta nem énekelsz?
Mióta mellőzöd az elbűvölő meséket?
Mióta mellőzöd a csend tökéletes békéjét?
Mióta nem táncolsz?
Mióta nem énekelsz?
Mióta mellőzöd az elbűvölő meséket?
Mióta mellőzöd a csend tökéletes békéjét?
Már jó régen mentettem el ezt a receptet Csilla konyhájából (köszönöm ez úton is), most a hétvégén előkerestem, megsütöttem. Finom, egyszerű és olcsó. Féladagot sütöttem belőle, ez nyolc szeletet jelent. A torta cakumpakk (bőven számolva is) kijön 300 forintból. Szóval tényleg olcsó és nem igényel semmilyen extra hozzávalót. És nagyon egyszerűen és gyorsan elkészíthető is, valamint rendkívül jól variálható is. Például el tudom képzelni akár karácsonyi tortának is, ha nem kakaóport keverünk a tésztájába, hanem darált diót és mézeskalácsfűszert (lehet fordítva is: a habhoz keverjük a darált diót). Aztán készíthető a tészta pl. sütőtökhússal keverve is, a tetejére pedig csokimáz helyett lehet készíteni karamellmázat például. És akkor halloween süti lesz belőle. Aztán a hab és a tészta közé lekvár helyett tehetünk karemelles sült banánt is akár. Ezek csak az első variációk, amik eszembe jutottak. Lehet kókuszos is a hab a tetején akár, lehet darált mákos hab is rajta és estébéestébé. :)
Nekem nagyon ízlik, mert habos, könnyű és nem tejszínhab van rajta. Ugyanis nem rajongok nagyon a tejszínes sütikért.
Hozzávalók a nagy adaghoz (16 szelet):
a tésztához:
4 tojás sárgája,
20 dkg kristálycukor,
20 dkg liszt,
3 dkg kakaópor,
1 cs. sütőpor,
1, 6 dl tej,
0,4 dl olaj (ez nincs az eredetiben, de én tettem bele, hogy ne legyen nagyon fojtós, száraz a tészta).
a habhoz:
4 tojásfehérje,
20 dkg porcukor.
A csokimázhoz:
10 dkg étcsoki,
5 dkg vaj.
A tészta és hab közé:
bármilyen lekvár (nálam narancslekvár).
A tojások sárgáját habosra keverjük a cukorral, majd hozzákeverjük a tejet és olajat és, végül a sütőporral, kakaóporral elkevert lisztet is. Kivajazott, lisztezett tepsibe vagy tortaformába öntjük és előmelegített, 170-180 fokos sütőben megsütjük. (Végezzünk 20 perc környékén tűpróbát.)
Ha kész a piskóta, hagyjuk kihűlni, közben elkészítjük a habot. Vízgőz felett felverjük majdnem teljesen készre a habot, aztán pedig 3-4 részletben hozzáadagoljuk a cukrot is. Addig verjük, míg a fehérje szép fényes, selymes és jó tartású habbá nem alakul. a tortalap tetejét megkenjük bármilyen lekvárral, rátesszük a habot. A csokit vajjal szintén vízgőz felett felolvasztjuk, majd a habra csurgatjuk. Ügyesebbek szépen el is simíthatják a habot és a csokimázat, de én ügyetlen is vagyok, meg szeretem a bohókásat, szóval az enyém ilyen kis kócos lett. :)
Mikor táncoltál utoljára? :)
9 megjegyzés:
Atyavilág, de jól néz ki! :) Gyerekkorom kedvenc sütije, annak idején nagymamám gyakran sütötte nekünk, imádtuk! :) A képeidet elnézve tortaként most is imádnám! :)
Köszi szépen Hankka! :) Képzeld, nekem teljesen új volt, sosem ettem előtte ilyet. De nem utoljára sütöttem! :)
igenigen, nagyon szép a kép :) bár nekem a piskóta azt hiszem túl vastag lenne, és kényszeresen/jó szokásom szerint leönteném egy fél liter joghurttal :P
:)) Egyébként valóban vastag lett, mert nem gondoltam, hogy 2 tojásból ekkorára nő, és a kicsi (15 cm-es) tortaformában sütöttem. Legközelebb a 18-ban csinálom én is. :)
hello, nekem is gyermekkorom kedvence, de nagyjából minden ünnepen készül otthon Zegen. Zsírt tegyél a tésztájába, attól lesz jó, itt Pesten azért nem csinálom, mert nem használok zsírt. Kicsiként lenyaltam a tetejéről a habot, és a csokit, és a tésztáját odaadtam csupaszon valaki másnak... :))) anyum nagy mágus néger kockában!
:) Akkor csak nekem volt újdonság?! :)
Hűha!!! Ez mennyire jó! És milyen gyönyörű!
Műsorra kéne tűznöm...
:-)
Nagyon jó ötlet!:) Annyira ragaszkodunk a hagyományokhoz, hogy eszünkbe sem jut, hogy nem csak szögletes lehet egy süti:)
Köszi szépen Viki és Róza! :) Legközelebb asszem sütőtökkel készítem és dióval... :)
Megjegyzés küldése