2013. február 27., szerda

Banánkenyér

A hétvégén egy barátnőm nálam volt vendégségben, és mindketten vettünk banánt... :) Így a gyümölcsöstálamra tekintve mentőötletként jutott eszembe a banánkenyér. Már több helyen is láttam, de még sosem sütöttem. Jó érett darabok kellenek hozzá, ez adva is volt. A süti finom, puha, több napig friss marad a benne lévő krémes gyümölcstől és a joghurttól. Egy csésze finom kávé vagy forró csokoládé mellé ideális kísérő. A recept tökéletes, hálás köszönetem érte Vikinek.





Hozzávalók:
2 pohár liszt
1 tk. szódabikarbóna
1/2 tk. sütőpor
kb. 120g puha vaj
1/2 pohár barna cukor
1/2 pohár kristálycukor
1/2 tk. só
2 tojás
1/2 tk. vanília aroma
4 ev. joghurt
5 érett banán
Még robotgép sem kell hozzá... Előmelegítjük a sütőt 180 fokra. A sütőformát kibéleljük sütőpapírral.
A lisztet elkeverjük a sütőporral, szódabikarbónával, sóval.
A puha, szobahőmérsékletű vajat kikeverjük a cukrokkal, majd a tojásokat egyenként hozzákeverjük, s aztán a vaníliakivonatot, banánpépet, joghurtot is hozzákeverjük. Végül öszekeverjük a sütőporos, szódabikarbónás liszttel. Nem kell nagyon kikeverni, csak úgy lazán összedolgozni. Formába öntjük, és 45-55 percig sütjük.
A banánt nagyon egyszerűen krumlinyomóval törtem össze. Ha jó érett, nem kell hozzá botmixer vagy robotgép sem.
Csokidarabkákkal még extrábbá tehetjük, vagy akár kaphat egy karamella-cukormázat is, elrontani nem fogja. :)

2 megjegyzés:

Éva írta...

Nagyon szép és igen finom lehet! Ha tudnád mennyire szeretem az érett banánt, egyszer kipróbálom ezt a receptet hogy milyen?

duende írta...

Köszi szépen Éva! :)
Nem érződik ki jellegzetesen a banán íze, inkább csak lággyá, selymessé teszi a süti tésztáját, épp ezért finom, mert nem fojtós, nem száraz. De nem túl banános ízű.
Ha szereted az érett banánt, tudod mit ajánlanék inkább? Bár ahhoz közepesen érettet gondolnék, nehogy nagyon szétmenjen. Készítsd el a tarte tatint banánnal, szerintem isteni. :)
Nem kell olyan sokáig főzni a szirupban, banánnal elég 10 perc is.