Remélem mindenki kiébredte magát a tegnapi éccaka után. :))
Vigyázat csalok! :) Vagyis csak idegen tollakkal ékeskedem, mert a képen látható finomságot sógornőm sütötte szilveszterre, én csak lefotóztam - és persze ettem, nagyon lelkesen. Mert isteni finom. Azt hiszem életemben nem kóstoltam ilyen jól sikerült borkorcsolyát. A tésztája olyan könnyű és levegős, hogy frissen szájbanolvadós volt, így másnapra pedig ahogy megszikkadt, extrán ropogós lett. Szerencsére megvan a recept, Iluskájé a Nosalty oldalon.
Hozzávalók:
70 dkg rétesliszt
37 dkg margarin
1 evőkanál sertészsír
7 dkg sajt
2 db tojássárgája
3 dkg élesztő
150 g tejföl
1.5 teáskanál só
1 teáskanál őrölt fűszerkömény
0.5 dl tej (az élesztő felfuttatásához)
1 db tojás (a kenéshez)
Az élesztőt felfuttatjuk kevés langyos tejben.
A kimért lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a reszelt sajtot, a tejfölt, sót, köménymagot, végül a felfuttatott élesztőt.
Összegyúrunk minden anyagot alaposan. 40 percig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és derelyevágóval rudakat vágunk.
A kenéshez a tojásba szórhatunk kis pirospaprikát (szebb színe lesz a tésztának).
Megkenjük a nyújtott, csíkokra vágott tésztát. Megszórjuk szezámmaggal, majd minden egyes szelet tésztát megcsavarunk. Sütőpapíros tepsibe tesszük, halvány színűre sütjük. (3 gáztepsivel lett ebből a mennyiségből.)
A kimért lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a margarint, a zsírt, a tojássárgákat, a reszelt sajtot, a tejfölt, sót, köménymagot, végül a felfuttatott élesztőt.
Összegyúrunk minden anyagot alaposan. 40 percig hűtőben pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk, és derelyevágóval rudakat vágunk.
A kenéshez a tojásba szórhatunk kis pirospaprikát (szebb színe lesz a tésztának).
Megkenjük a nyújtott, csíkokra vágott tésztát. Megszórjuk szezámmaggal, majd minden egyes szelet tésztát megcsavarunk. Sütőpapíros tepsibe tesszük, halvány színűre sütjük. (3 gáztepsivel lett ebből a mennyiségből.)
- sütési hőfok: 200°C
- sütési mód: alul-felül sütés
A tojásra sógornőm cayenne borsot szórt, a másik adagra pedig
provanszi fűszerkeveréket. Vagyis tetszés szerint fűszerezhető. Sőt,
akár bacon csíkokat is fektethetünk rá, és azzal együtt csavarhatjuk
fel. A margarin pedig lecserélhető vajra.
4 megjegyzés:
Boldog, izgalmas, de egyben nyugalmas is, békés, szeretetteljes, egészséges új évet kívánok neked további rengeteg isteni recepttel, blogbejegyzéssel :-) Ölellek :-)
Klassz, vittem is a receptet :-)
Nyammm! :) Ugyanezekkel a hozzávalókkal sütöttem én is szilveszterre rudakat, bár én nem csavartam, hanem tekertem és ettől könnyű, magas, leveles lett. Úgy, biz'a, ahogy írod, egyszerűen mennyei. A fél adag nálunk pillanatok alatt elfogyott. Boldog Új Évet! Judit
Kedves Judit! Ugye, eszméletlen jó a tésztája! Majd megsütöm én is adandó alkalommal. :)
Köszi Anikó, hasonló jókat kívánok én is! :)
Bátran ajánlom, isteni!
Megjegyzés küldése