2018. március 11., vasárnap

heti húsmentes étlap - 4. hét



Vasárnap:
ázsiai stílusú céklaleves
amerikai káposztasaláta (coleslaw) steakburgonyával
dutch baby (sütőben sült palacsinta)

Hétfő:
török vöröslencseleves
töltött, sült padlizsán tahiniszósszal és kuszkusszal

Kedd:
tárkonyos, tejszínes zöldbableves
diós és mákos tészta

Szerda:
zöldségerőleves medvehagymás puliszkavirágokkal
sajtos kelkáposztás sajtgolyók paradicsommártásban

Csütörtök:
(a maradék zöldségerőlevesből) görög citromos rizsleves (avgolemono)
medvehagymás gremolátával szórt burgonyapüré, rántott tofu
poharas csokoládékrém

Péntek:
vegyes főtt turmixital jól behűtve (sárgarépa, narancs, sütőtök)
sütőben sült fűszeres karfiol görögjoghurtos besamelkrémmel a tetején

Szombat:
spenótfőzelék tükörtojással, főtt burgonyával
almás pite

2018. március 3., szombat

heti húsmentes étlap - 3. hét



Vasárnap:
paradicsomleves
sáfrányos rizotto, fűszeres sült édesburgonya, lencsefasírt
édes túrós-mazsolás burek

Hétfő:
köménymagos rántottleves
narancsos, ruccolás saláta
pasta carbonara (szalonna nélkül)

Kedd:
tökfőzelék füstölt paprikás hagymás szafttal, sózott, fehérborecetes lilahagymával
sárgabarack lekváros piskótatekercs

Szerda:
vegyes sült zöldségekből krémleves zabtejjel
cukkinimuszaka

Csütörtök:
paprikás, tárkonyos zöldbableves
sajtos-tejfölös lángos

Péntek:
savanyúrépa leves
sütőtökös galette vagy muffin

Szombat:
fokhagymakrémleves
burgonyafánk paradicsomos gombaraguval
bögrés csokitorta saját levében

2018. február 25., vasárnap

Kinder tejszelet

Nem újdonság tudom, de ma nagyon sütire vágytam. Valami egyszerűre, gyorsan elkészíthetőre és krémesre. Volt itthon mascarpone, és ezzel a sütivel már régóta szemeztem, mert a bolti változatát is szeretem. Gyakorlatilag tényleg azonos a plagizált verzió az eredetivel, és hát nem tudom, most mennyibe kerül, de így tutira olcsóbb, kiadósabb. És nincs benne semmilyen fölösleges adalék.



Hozzávalók egy 36*22-es tepsihez:
a piskótához:
5 db tojás
9 dkg kristálycukor
9 dkg búzaliszt
2,5 dkg holland kakaópor
1/2 sütőpor
csipet só
krém:
25 dkg hűtőhideg mascarpone
3 dl hűtőhideg tejszín
6 evőkanál víz
1 csapott evőkanál zselatinpor (Horváth Rozi)
13 dkg porcukor
2 vaníliás cukor vagy vaníliapor vagy kivonat
csipet só
a tetejére:
20 dkg csokoládé
1/2 evőkanál olaj

A tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tojásokat a cukorral habosodásig vertem - pár perc kell neki, s aztán hozzákevertem a csipet sóval, kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet, de azt már kézzel. Olyan 12 percig sütöttem.
Kivétel után lehúztam róla a sütőpapírt, és rácson hagytam kihűlni.
Közben a kevés vízben elkevertem a zselatint, és folytonos keverés közben felforraltam, majd félretettem hűlni. A mascarponét a kézi robotgéppel kissé fellazítottam, hozzáadtam a cukrot, a csipet sót, a vaníliát, s kevés tejszínt és homogénre kevertem, majd fokozatosan hozzáöntöttem a többi tejszínt is és felvertem habbá, végül az egészen langyosra hűlt zselatinos vizet is hozzákevertem a géppel.  
A kihűlt piskótalapot kettévágtam úgy, hogy két eredeti nagyságú lapot kapjak. Nem könnyű, mert vékony. Ezután megkentem az alsó lapot a krémmel, és ráillesztettem a másik lapot, és kissé lenyomkodtam. 
Az apróra vágott csokit víz fölött a kevés olajjal felolvasztottam, és megkentem a  süti tetejét. 
(Én elfelejtettem, de mikor már kicsit szilárdul a csoki, késsel érdemes meghúzogatni a szeleteket a csokiban, mert később kemény lesz és törik vágásnál, én így jártam. Nem vagyok egy nagy cukrász, na.) 
Tegyük hűtőbe pár órára, hogy a zselatin megkössön, és akkor szépen lehet szeletelni.
Ennyire egyszerű, és tényleg olyan, mint a bolti. Fincsi.

Tipp: úgy is csinálhatjuk, hogy a nagy gáztepsiben sütjük meg a piskótát, és akkor csak ketté kell vágni keresztben, és az egyik fele kerül alulra, a másik felülre, így nem kell parázni a vágásnál. :)