Hozzávalók 4 főre:
80 dkg darált hús,
4 db zsömle,
2 tojás,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 nagy gerezd fokhagyma,
15 dkg füstölt szalonna,
só, őrölt bors,
1 teáskanál pirospaprika
2 evőkanál olaj.
2 evőkanál olaj.
A zsömléket beáztatom, és mikor felszívták a vizet, jó alaposan kinyomkodom őket és a darált húshoz teszem. Hozzáütöm a 2 tojást is, fűszerezem. A fokhagymát reszelve, a vöröshagymát apró kockákra vágva adom hozzá. Kézzel alaposan összedolgozom a masszát.
Egy tepsit kiolajozok, és a vékony csíkokra vágott szalonnából egy akkora sávot rakok ki, amekkora a fasírt lesz majd: mert erre a füstölt ágyra helyezem a masszát. Megformázom és a tetejére is teszek a szalonnacsíkokból, valamint megkenem olajjal is. Kevés vizet aláöntök - úgy egy decinyit -, és fóliával letakarom a tepsit. Előmelegített 3/4-es sütőben egy és negyed órát sütöm fólia alatt, aztán eltávolítva szép pirosasra sütöm.
Ha gombát is teszek bele, azt előtte megpárolom egyben, mert sok vizet ereszt, és ha nyersen tenném a fasírtba, lyuk keletkezne - amiatt hogy majdnem felére összesül a gomba. Tehát pároljuk meg, mielőtt a masszába tesszük. (Sóval, borssal, kakukkfűvel - sokkal finomabb lesz így az íze.)
Tálalható gyakorlatilag bármilyen körettel - ízlés szerint.
12 megjegyzés:
Ez a gombás tipp a fasírtban nagyon guszta!
Tudom már, miért szeretem a fotóidat: minden olyan letisztult Nálad-épp annyi, amennyi kell. Nem több-nem kevesebb!!!
:))
Igyekszem, bár sokszor 2-3 percem van fotózni, különben kihűl az étel...
Jól néz ki gombával, és finom is benne.
Még gombával sosem csináltam, nálunk hagyományosan főtt tojás kerül bele (3-4 darab, egészben.) Legutóbb nem tettem bele, páromnak így nem is volt egybesült fasírt, mert szerinte az hozzátartozik. Nehéz az ilyen megkövesedett nézeteken változtatni:-) (Pedig lehet, hogy gombával is kipróbálom...)
Napmátka, nálunk nem igazán kedvelt a főtt tojás. Se a férjem, sem én nem szeretjük igazán. Így sosem kerül fasírtba. Mindig azt mondja azuram, hogy azt az isteni fasírtot tojással elrontani?! De gombával finom, és mutatós.
A tojást szeretjük egyébként, csak a szimpla főttet nem - száraz.
Nem vagyunk egyformák. :)
Meglattam es megszerettem:) es annnnnyira finom. sajna csak kolbi volt most itthon, de alig varom hogy ujra csinaljam, de akkor mar gombaval! addigra lesz kovaszos uborkam is :)
Ancsa: örülök hogy ízlett! :) Nálunk is nagyon menő! :) Szokták tojással is sütni, stefániavagdaltként. Sőt, fél tojással kis gombócokban is süthető, az meg az angoloknál kedvelt pub-étel. A fasírt mindenhogyan jó.... :))
(Nálam is érik az uborka az ablakpárkányon... :)) )
Szió, most sütöttem meg holnapra, illata jó remélem finom is lett, hűl egy kicsit és megkóstálom :)
Szia!!!!
Ugye az a Sebő vagy, akire gondolok? :))
Hát. Nagyon-nagyon ügyes vagy! Remélem ízleni fog. :)
Az a Sebő vagyok :)
:)) Akkor sok puszi is a fasírt mellé! :)
Mi is nagyon szeretjük,csak általába minddig ki hasad mi az oka?Ilyenkor nagyon elmegy a kedvem tőlle
Sajnos nem tudom... talán kevés a tojás vagy az áztatott zsömle benne?
Megjegyzés küldése