2009. április 17., péntek

Egyben sült fasírt





Hozzávalók 4 főre:
80 dkg darált hús,
4 db zsömle,
2 tojás,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 nagy gerezd fokhagyma,
15 dkg füstölt szalonna,
só, őrölt bors,
1 teáskanál pirospaprika
2 evőkanál olaj.

A zsömléket beáztatom, és mikor felszívták a vizet, jó alaposan kinyomkodom őket és a darált húshoz teszem. Hozzáütöm a 2 tojást is, fűszerezem. A fokhagymát reszelve, a vöröshagymát apró kockákra vágva adom hozzá. Kézzel alaposan összedolgozom a masszát.
Egy tepsit kiolajozok, és a vékony csíkokra vágott szalonnából egy akkora sávot rakok ki, amekkora a fasírt lesz majd: mert erre a füstölt ágyra helyezem a masszát. Megformázom és a tetejére is teszek a szalonnacsíkokból, valamint megkenem olajjal is. Kevés vizet aláöntök - úgy egy decinyit -, és fóliával letakarom a tepsit. Előmelegített 3/4-es sütőben egy és negyed órát sütöm fólia alatt, aztán eltávolítva szép pirosasra sütöm.
Ha gombát is teszek bele, azt előtte megpárolom egyben, mert sok vizet ereszt, és ha nyersen tenném a fasírtba, lyuk keletkezne - amiatt hogy majdnem felére összesül a gomba. Tehát pároljuk meg, mielőtt a masszába tesszük. (Sóval, borssal, kakukkfűvel - sokkal finomabb lesz így az íze.)

Tálalható gyakorlatilag bármilyen körettel - ízlés szerint.

12 megjegyzés:

trinity írta...

Ez a gombás tipp a fasírtban nagyon guszta!
Tudom már, miért szeretem a fotóidat: minden olyan letisztult Nálad-épp annyi, amennyi kell. Nem több-nem kevesebb!!!

duende írta...

:))

Igyekszem, bár sokszor 2-3 percem van fotózni, különben kihűl az étel...

Jól néz ki gombával, és finom is benne.

erős ildikó írta...

Még gombával sosem csináltam, nálunk hagyományosan főtt tojás kerül bele (3-4 darab, egészben.) Legutóbb nem tettem bele, páromnak így nem is volt egybesült fasírt, mert szerinte az hozzátartozik. Nehéz az ilyen megkövesedett nézeteken változtatni:-) (Pedig lehet, hogy gombával is kipróbálom...)

duende írta...

Napmátka, nálunk nem igazán kedvelt a főtt tojás. Se a férjem, sem én nem szeretjük igazán. Így sosem kerül fasírtba. Mindig azt mondja azuram, hogy azt az isteni fasírtot tojással elrontani?! De gombával finom, és mutatós.
A tojást szeretjük egyébként, csak a szimpla főttet nem - száraz.
Nem vagyunk egyformák. :)

AncsaKukta írta...

Meglattam es megszerettem:) es annnnnyira finom. sajna csak kolbi volt most itthon, de alig varom hogy ujra csinaljam, de akkor mar gombaval! addigra lesz kovaszos uborkam is :)

duende írta...

Ancsa: örülök hogy ízlett! :) Nálunk is nagyon menő! :) Szokták tojással is sütni, stefániavagdaltként. Sőt, fél tojással kis gombócokban is süthető, az meg az angoloknál kedvelt pub-étel. A fasírt mindenhogyan jó.... :))

(Nálam is érik az uborka az ablakpárkányon... :)) )

Sebő írta...

Szió, most sütöttem meg holnapra, illata jó remélem finom is lett, hűl egy kicsit és megkóstálom :)

duende írta...

Szia!!!!

Ugye az a Sebő vagy, akire gondolok? :))
Hát. Nagyon-nagyon ügyes vagy! Remélem ízleni fog. :)

Sebő írta...

Az a Sebő vagyok :)

duende írta...

:)) Akkor sok puszi is a fasírt mellé! :)

Ibolya írta...

Mi is nagyon szeretjük,csak általába minddig ki hasad mi az oka?Ilyenkor nagyon elmegy a kedvem tőlle

duende írta...

Sajnos nem tudom... talán kevés a tojás vagy az áztatott zsömle benne?