2009. augusztus 28., péntek

Fokhagymás sertésoldalas



"...A hittel az a gond, hogy olyasvalaminek az elfogadását jelenti, ami még nem lépett be az észlelés és felfogás mezejébe. A hit megfogalmazása az értelmen keresztül működik: azon energia révén, ami kivetítés és ragaszkodás fenntartásával tör be a megélt helyzetekbe - ez pedig szenv(edély). A Dzogcsenben nincs helye hívőknek. Az ember vagy érti, vagy nem. Lehetséges egy átmeneti idő, miközben a megérzést is felhasználva rájön, ám ha egy idő után még mindig nem érti, akkor nincs értelme tovább várnia. A teljességben veszünk menedéket, ami meghaladja a hitet vagy hitetlenséget. Nem hiszünk - tudunk.
"


(Keith Dowman)






Jövő héten festetünk. Már pakolódásban vagyunk, ezért tegnap főztem előre. Ma már nem lesz időm rá.
Bár a zöldséges ételeket jobban szeretem, két húsételt készítettem. Mert a zöldséges étkek csak frissen jók, nem melegíthetők és nem tarthatók el több napig sajnos. Így hát fokhagymás sertésoldalas és pörkölt van a hűtőben. A pörkölt melegíthető, az oldalas hidegen is kitűnő paprikával, paradicsommal, kenyérrel. Sok zsírban sütöttem, hogy zsíros kenyeret is tudjunk enni. És hát a sülthús zsír fenségesen finom tud lenni. Ezerszer inkább eszem egy sima kis zsíros kenyeret, mint bármilyen bolti felvágottat.

Ha sertéshús, akkor oldalas. A kedvencem.
Az elkészítése végtelenül egyszerű. Az oldalast megmostam, jól besóztam. Tisztítottam 6-7 gerezd fokhagymát és szeletekre vágtam. Egy tepsibe jó sok zsírt tettem, rászórtam a fokhagymaszeletek felét, majd ráfektettem az oldalast. A tetejét nagyon kevés pirospaprikával is megszórtam és a maradék fokhagymagerezdeket is rátettem. Zsírt is tettem a hús tetejére. Alufóliával lefedtem a tepsit és feles lángon 2 és negyed órát sütöttem. A fóliát csak az utolsó 20 percre vettem le a tepsiről. Omlós-puha finomság lett a végeredmény.
Mikor kihűlt, egy tálba tettem a húsdarabokat és ráöntöttem a zsírját is.






Készíthető lábosban is. Ugyanez az eljárás - fedő alatt sütjük kislángon jó sokáig, sok zsírban.

12 megjegyzés:

szepyke írta...

Akartam írni, hogy én lábasban csinálom, de aztán olvastam a végén, hogy Te is megemlíted ezt a lehetőséget. Tökéletes étel hidegen, melegen!

Tündér írta...

Ó, szinte érzem az illatát!Nagy kedvenc.

duende írta...

Így igaz, Szepyke! :)
Nagyon szeretem én is.

duende írta...

Tündér, egy húron pendülünk... :)

Palócprovence írta...

Mi is szeretjük és hasonlóan készítem én is. Talán annyi a különbség, hogy a fokhagymagerezdeket egészben teszem a hús mellé és egy kevés vizet is öntök a tepsibe.

A festésért nem irigyellek! :)

Renata Kalman írta...

Jó munkát... azt hiszem én nem élnék most túl egy ilyet.

trinity írta...

A hideg sült hús zsíros kenyérrel, paprika-paradicsom, jöhet!!!

duende írta...

Palócprovance, néha én is úgy csinálom, ahogy te! :)
Mikor milyen kedvem van.

Én sem magamat! :))

duende írta...

Köszi Renáta, lesz. :(
De a végeredmény éltet! Tiszta, szép új lakás lesz megint belőle.

duende írta...

Nekem is bármikor, Tri! :)

Névtelen írta...

... én tepsiben, sütőben kevés zsírral 1 - másfél deci sörrel, vagy félszáraz borral, és a tepsi aljára egy sor bacon vagy föstöltszalonna, esetenként krumli szeletek .... ja ! és sok sokk fokhagyma ...

duende írta...

Kedves Névtelen!

Na így sem hangzik rosszul! :) Kipróbálandó! :)