És mégis, ma is, így is, örökké mennyit ad az élet! Csendesen adja, két kézzel, a reggelt és a délutánt, az alkonyt és a csillagokat, a fák fülledt illatát, a folyó zöld hullámát, egy emberi szempár visszfényét, a magányt és a lármát! Mennyit ad, milyen gazdag vagyok, milyen megajándékozott, micsoda bőség, minden napszakban, minden pillanatban! Ajándék ez, csodálatos ajándék. A földig hajlok, úgy köszönöm meg.
(Márai)

Ezt a süteményt is F. Nagy Angéla könyvében találtam. Libanoni aprósütemény néven. Nagyon egyszerű és sokáig frissen marad. Gasztroajándéknak szerintem tökéletes.
A birsalmasajt nem volt a hozzávalók között, azt én csempésztem bele. És jól tettem, mert nagyon illik a sütihez.
Hozzávalók:
25 dkg liszt,
15 dkg vaj vagy margarin,
1 csipet só,
1 csapott evőkanál porcukor,
1 mokkáskanál sütőpor,
1/2 dl hidegvíz,
10 dkg kristálycukor,
1/2 mokkáskanál őrölt fahéj,
10 dkg mandula vagy mogyoró vagy dió,
10 dkg birsalmasajt vagy aszalt gyümölcs: vörösáfonya, sárgabarack, sárgadinnye, stb.
A lisztet elkevertem a sóval, a kevés cukorral és a sütőporral, majd elmorzsoltam a hideg vajjal. Kevés hideg vizet is hozzáadva összeállítottam a tésztát, majd egy órára hűtőbe tettem.
Közben a kristálycukorból 3-4 evőkanál vízzel jó sűrű szirupot főztem. A mandulát-mogyorót (én vegyesen használtam), a birsalmasajtot, a fehéjat és 1 evőkanál kristálycukrot a robotgépben megdaráltam.
A tésztából kisebb diónyi gombócokat készítettem, amiknek a közepét benyomtam - ebbe került a töltelék. Tehát kis félgömbök lettek. Jó bőven tettem a mélyedésbe tölteléket. Előmelegített sütőbe tettem úgy 5 percre, hogy csak félig süljön meg. Aztán kivettem és bőven meglocsoltam a sűrű sziruppal. Főleg a közepére jusson, ahol a töltelék van. Aztán visszatoltam sülni.
Még melegen próbáljuk leszedni a tepsiről a sütiket, mert aztán törékennyé válnak. Nekem nagyon leragadtak, a szirup miatt. Talán megvajazott sütőpapírról könnyebb lett volna leszedni.
Nagyon egyszerű, de finom aprósütemény.

10 megjegyzés:
Micsoda hangulat....Imádom! Nálad máris ünnep van!!!Itt is maradok:)))
Csodálatos... Ezt a képet szívesen felhasználnám képeslapként, ezen kívánva kellemes ünnepeket!
Annyira örülök, hogy ismét aktív vagy. Nagyon sivár lenne a gasztroblogok közössége a receptjeid, és a fantasztikus képeid nélkül! A google-ban ezer közül megismerem őket. :D
Remek a hangulat, hoztam egy kis forralt bort, buli van?:)))
Köszi Lányok! :)
Szepyke, de jó ötlet! Én kérek egy pohárral! :))
Ha van kedved... átjöhetnél. (pirulás)
Képeslapnak be illő kép. Jó itt lenni:)))
Nem baj ha az én kedvenc képem még mindig az a "Jó éjt világ " az valami hihetetlenül csodás!!!!!!
Imádom!!
De jó! Nálad már igazi adventi hangulat van! :) - én is maradok!
Klassz a recept; kipróbálom!
Nézz be hozzám ::))
Köszi szépen Raindrop, Krisztina, Ancsika! :)
Megjegyzés küldése