2010. október 3., vasárnap

Ti hogyan sütitek a gesztenyét?

Nem kívánok ragyogást, pénzt, dicsőséget. Csak egy tűzhelyet kívánok. Hívó lámpafényt, meleget azoknak, akiket szeretek. Egy darab kenyeret, csendet, pár halk szót, jó könyvet és kevés embert.

(Fekete István, Almárium)



A gesztenyének - bevallom - nem vagyok nagy rajongója. Illetve két formában nagyon szeretem, de másképpen egyáltalán nem. Ételekben például ízetlennek tartom és fojtósnak, nehéznek.
De sütve isteni csemege - és a gesztenyepüréért is odavagyok sok-sok tejszínhabbal, jó rumosan.
Bevallom őszintén, eddig csak utcai árusoktól szoktam venni, mert összes kísérletem itthon kudarccal végződött. Vagy nyers maradt, vagy szenet vettem ki a sütőből.
Meg valahogy az utcán már messziről illatozó gesztenye valahogy finomabb... Ahogy melengeti az átfagyott kezeket, ahogy érezni a fa finom füstjének is az illatát, ahogy keveredik a gesztenye semmivel össze nem téveszthető aromájával... Más. Más íze van, hiába.


Ma azonban kicsit utánaolvasgattam a gesztenyesütés titkainak és találtam egy módszert. A gesztenyét keresztben bevágjuk, majd beáztatjuk 20 percre vízbe. Aztán sütőbe tesszük, magas hőfokra.
A módszer működik. Ma isteni gesztenyét sikerült sütnöm!
Bár a héja alatti vékonyabb héjrész kissé nehezen jött le róla.


Ti hogyan sütitek a gesztenyét?
Van tuti módszer?

20 megjegyzés:

Thrini írta...

Egyszer próbálkoztam vele, bevágtam a tetejét, de mégis felrobbant néhány, csupa trutyi lett a sütő. :(
Egyébként ritkán eszünk gesztenyét, püré is ezer éve nem készült.

ingyom bingyom írta...

Szia!
Ugyanez a sütési módszer, a vágás nem kereszt alakú, hanem hosszúkás, száliránynak keresztbe, a sütési időre nem emlékszem, viszont amikor készen van vízzel megspriccelem, (csak úgy a kezemmel a la natúré) és konyharuhával letakarom, így könnyebb lesz leszedni a héját.

Mariann voltam.

ingyom bingyom írta...

Nagyon sok függ egyébként a gesztenye minőségétől is, volt már olyan, hogy a felét kidobtam, mert rossz volt. Attól is függ hogyan tárolták előtte. Ezért figyelek rá, hogy ne legyen fehérkés a teteje, és egyenletes legyen a színe, sajnos nehezen lehet megállapítani, ha rossz, de ha hellyel közzel nem egyforma nagyságú, akkor érdemes szelektálni és a kicsiket külön sütni a nagyoktól.
Ennyi!
Mariann voltam, még mindig

duende írta...

Thrini, most hogy mondod! Én is robbantottam már gesztenyét, tényleg! :))



Mariann: köszönöm! Azt hiszem ez a spriccelés és letakarás nagyon jó ötlet! Legközelebb így csinálom, mert a belső héját az istenért nem tudtam leszedni róla. Pedig jóízű volt, belül puha, ahol megsült ott meg ropogós. Igen, nem mindegy a minőség sem. Ez a gesztenye szerintem most nagyon fiss és jó minőségű volt. Veszek majd még és kipróbálom a módszered. Köszi szépen! :)

Wise Lady írta...

Kereszt alakban bevágom, és áztatás nélkül, közepes hőmérsékleten. Vagy dobkályha platniján, dumálással egybekötve.

Dia írta...

Süti nekem az utcai árus.. :-)

szepyke írta...

Tavaly írtam róla, hogy így:
http://szepsegtar.blogspot.com/2009/11/otthoni-gesztenyesutes.html

"saját levében" írta...

Van egy vas lapocskám, platni, azt teszem a gázra. A gesztenyéket keresztben bevágom és ráteszem a lapra. Letakarom egy lábossal, ettől a pára megjelenik magától, nem kell spriccelni. Félidőben megfordítom őket. Ha megsültek, igen, érdemes konyharuhával latakarni egy kicsit.

De tény hogy manapság nem lehet rendes hazai gesztenyét kapni. Az utcai árusok és a zöldségesek olasz gesztenyét adnak, nincs is az a jó illata mint pl. a vas megyeinek vagy a bakonyinak!

Ildinyó írta...

Igen-igen, pont így sütjük mi is! :)
Egyébként pont tavaly panaszkodtam a'sszem én is a blogban, hogy egyszerűen nincs normális gesztenye mostanában. Amit vesz az ember abból a nagy része a kukában végzi, és nem az nem a héj... :(
Egyébként itt van egy gesztenyével töltött pulykamell recept, ami szerintem nagyon finom. Nézd meg és próbáld ki egyszer. A kolbász miatt nem fullasztós a töltelék, szerintem ízlene: ;)
http://ildinyo.blogspot.com/2008/12/karcsonyi-vacsora-tletek-i-rsz.html

starfi írta...

duende, ugyanígy. bevág, beáztat, süt. mindig sikerül :)

Névtelen írta...

Még annyit fűznék hozzá a rossz (azaz kukacos) gesztenyék kiszűrésére: nagy tál vízbe megmosás közben, ami feljön a víz tetejére azt ki kell dobni. Így kevesebb a bosszankodás a sütés után, több előtte, hogy jajj mennyit ki kell dobni. De aztán élvezetesebb az evés, hogy jéé mindegyik amelyiket kibontom jóóó :D
Üdv: Viki

Bianka írta...

Keresztbe és spriccelve :)

Andi/cuki írta...

Bevágás, áztatás, sütés, utoljára apukám kb. 8 éve.
Viszont az idézet ott fenn nagyon betalált nálam, köszönöm!:-))

Pókecz Ivett írta...

Gesztenyét még fagyasztani is szoktam... azt mindig vízben áztatom és ami feljön, az tényleg kukacos, a többit keresztben bevágom és grill programon sütöm kétszer 20 percig, felénél fordítom... Nagyon finom!!! Imádom!!!

Marvin írta...

Vassperenyően, kereszt alakban bevágvva, áztatás nélkül. Persze az utcai jobb, az említett okok miatt :)

Csibe írta...

Csak bevágom és néha megkeverve sütöm.
Szerintem is sok függ attól, hogy milyen a gesztenye.
A hétvégén vettem, szép nagy szemű, kíváncsi leszek :)

trinity írta...

Nálunk férfimunka, a bevagdosás miatt:D
Amúgy spriccelés, de ezt az áztatást is kipróbáljuk!!! Köszi!

duende írta...

Kedves Lányok, Fiú(k)! :)

Mindenkinek nagyon szépen köszönöm, minden tanácsot ki fogok próbálni! Ma vettem megint egy adaggal, este sütök! :)

chriesi írta...

Áztatás nélkül, egy csik bevágással 200 fokon (légkeverés). De szerintem is függ a minőségtől is mindenképpen.

duende írta...

Tegnap sütöttem megint. Áztatás, bevágás, magas hőfok sütőben öntöttvas tálban, utána fedővel letakartam 10 perce. Isteni lett és könnyű volt tisztítani is, köszi szépen a tippeket! :)