2010. november 30., kedd

Ecetes céklasaláta

.

Kislány: Bab' Azíz, nem mész a gyűlésre?
Bab' Azíz: De, angyalom, megyek.
Kislány: Egyedül mész?
Bab' Azíz: Majd csak megtalálom az utat.
Kislány: De eltévedsz.
Bab' Azíz: Aki bízik, nem téved el, kicsi angyalom. Aki békében él, nem veszik el soha.
Kislány: De hol van a gyűlés?
Bab' Azíz: Nem tudom, angyalom.
Kislány: A többiek tudják?
Bab' Azíz: Nem, ők sem tudják.
Kislány: Hogyan lehet elmenni, ha nem tudják hol van a gyűlés?
Bab' Azíz: Elég menni, menni... Akiket meghívtak, megtalálják az utat."

(Bab' Azíz, a sivatag hercege)




Sok céklás étel szerepelt már a "fazekamban", de ez a hagyományos ecetes-tormás céklasaláta még nem. Pedig a tél jellegzetes savanyúsága - a káposztasaláta mellett.




Hozzávalók 4 főre:


1 kg hosszúkás cékla (nyersen),
1 darabka tormagyökér (vagy ecetes torma),
8 dl víz,
2 teáskanál só,
7 teáskanál kristálycukor,
5 teáskanál 20 %-os ecet.




A céklákat körömkefével alaposan megsikáljuk, majd folyó vízben szintén alaposan megmossuk. Föltesszük fedő alatt főni annyi vízben amennyi ellepi, körülbelül 50 percre. (Tehetjük sütőbe is, alufóliával lefedve, de akkor kicsit több idő kell neki.) Mikor elkészül, azonnal csap alá tesszük a lábost és hideg vizet engedünk rá. Hagyjuk pár percig, aztán a héját egyszerűen kézzel leszedjük róla. Könnyen elválik.
A céklát karikákra vágjuk, a tormát vagy reszeljük, vagy csak kisebb darabokba vágjuk. (Én jobban szeretem csak darabolva.) Salátalét készítünk a fentebb megadott mennyiségekkel vízből, ecetből, sóból és cukorból. A céklakarikákat és tormadarabokat beletesszük és hűvös helyen hagyjuk összeérni pár napig. Elég neki körülbelül 4-5 nap.
Ez a mennyiség egy 4-5 tagú családnak egy étkezéshez elegendő. Ha többet készítenénk, akkor azt célszerű nagy 5 literes savanyúságos üvegbe tenni, mert hűvös helyen több hétig is eláll - persze csak ha mindig teljesen tiszta evőeszközzel veszünk ki belőle. Tálaláskor frissen reszelt tormával díszíthetjük.
Ha nagyobb mennyiséget készítünk, akkor kevés tartósítószert (szalicilt vagy NaBenzoátot keverjünk a lébe) is adjunk hozzá, és akkor nagyon sokáig eláll.


Ezt a salátát ízesíthetjük másképp is, jól illenek hozzá szerintem fűszerként még: a fahéj, a szegfűbors, a borókabogyó, a kardamommag, a csillagánizs, a koriandermag, a mustármag, a köménymag, a római kömény, a citromos kakukkfű, az édesköménymag, a csilipaprika, a friss vagy szárított gyömbérgyökér, a lepkeszegmag, a kurkuma, a rózsabors, a friss vagy szárított menta és a vékonyan levágott narancshéj is, illetve a salátalébe is mehet szerintem narancslé is. Azt ajánlom, egyszerre csak 2-3 féle fűszert válasszunk ki, a túl sok fűszer elnyomná a cékla ízét. Alaplének a megadott salátalé tökéletes. A fűszerezés pedig már egyéni ízlésre szabott lehet. A cukrot helyettesíthetjük mézzel, vagy nyírfacukorral is.
Együnk sok céklát a télen, mert igazi vitaminbomba! :)

12 megjegyzés:

Anikó írta...

Imádom a céklát, de csak így a hagyományos módon elkészítve salátának.Kilószám tudom enni.
Gyönyörűek megint a képeid,az üvegtálon a bíbor cékla csodaszép látvány:-)))

Ms. Poppy írta...

Olyan rég láttam már ilyen hosszúkás céklát, pedig régen nálunk otthon is ilyen termett. Aztán valahogy mindenhol a kerek vette át a helyét.
A céklát így szeretem én is a legjobban. Olyan csodaszép színe van, az íze meg fenséges!

Raindrop írta...

Nagyon szeretem, megunhatatlan. Viszont ilyen hosszúkás céklát még sosem láttam... Brrr, de levagyok maradva.

Belly írta...

Nagyon szeretem a céklát,jobban mint a húst,vödörszám tudom enni,soha nem unom meg.Amilyen finom,olyan egészséges is.Ez a hosszúkás formájú meg szerintem finomabb,mint a gömb formájú!

Thrini írta...

Én is vetettem már ilyen hosszúkás céklát, nem győztem enni, óriásira megnőttek. Nagyon szeretem savanyítva, köményesen.

Hobbychef írta...

A céklasaláta a kedvencem. De én még bőségesen megszórom köménymaggal is.

chriesi írta...

Isteni a hosszúkás cékla!

duende írta...

Anikó: köszi szépen! Én is nagyon szeretem a céklát - igaz, én pont fordítva. Köretként vagy levesben vagy főételként jobban, legkevésbé így salátának. De a lényeg, hogy egy rendkívül finom és egészséges zöldségféle, és roppantul sokféleképpen készíthető, így mindenki megtalálhatja azt a formáját, amelyik a leginkább fogára való! :)


Ms. Poppy: lásd amit Anikónak írtam! :) A piacon itt egyébként rengeteg kistermelőnél van ilyen hosszúkás fajta.


Raindrop: nem ám, csak nem jársz vidéken piacra! :)


Belly: megalapíthatjuka céklarajongók klubját! :) Én is imádom.

Thrini: te is klubtag lehetsz! :)


Hobbychef: A köménymag nekem is az egyik kedvenc fűszerem. Anyu mindig kömény nélkül készítette a céklasalátát, talán ezért maradt ki nálam is belőle, de legközelebb kipróbálom bele! :)


Bizony az, Chriesi, és nagyon szépen szeletelhető, szép egyforma kis karikák lesznek a salátában így, nagyon mutatós is, finom is.ű

Névtelen írta...

Köszönet Bab'aziz-ért!
Niki

duende írta...

Kedves Niki!

:) Nagyon szívesen! :)

sedith írta...

Még sosem láttam ilyen céklát. De a másik fajtája is tökéletes! Eszméletlen mennyiséget képes vagyok megenni, és a családom is szereti.:)

duende írta...

Sedith, nem sok különbség van, valóban. Csak ez a formája miatt alkalmasabb salátának, mert szép egyforma szeleteket lehet vágni belőle.

I love cékla! :)