Állítólag ez egy klasszikus retro sütemény, csak én nem tudtam róla. Ugyanis anyu sosem sütött ilyet, pedig volt ribizli bőven anno a hegyen. De ami késik, nem múlik, most megsütöttem én. És marad is a repertoárban, mert szerintem hihetetlenül finom! És olyan egyszerű, hogy még én is meg tudtam csinálni...
Hozzávalók egy 36-szor 24-es tepsihez (én egy kicsit kisebben sütöttem, és így is jó):
A tésztához:
- 25 dkg liszt
- 3 tojás sárgája
- 15 dkg kristálycukor
- 5 dkg olvasztott vaj
- 3 evőkanál forró víz
- 1 dl tej
- egy csipet só
- 1 zacskó sütőpor
A ribizlis habhoz:
- 50 dkg ribizli (szárastól ennyi) lebogyózva
- 5 db tojásfehérje
- 1 evőkanál citromlé
- 25 dkg kristálycukor
- egy csipet só
Mossuk meg és csepegtessük le a ribizlit, majd bogyózzuk le.
Béleljünk ki a tepsit sütőpapírral, melegítsük elő a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésre.
Olvasszuk fel a vajat a tésztához. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgákat 3 kanál forró vízzel habosra keverjük, közben hozzáadunk 15 dkg cukrot, és mikor szép fehér és habos már, a vajat és a tejet is belekeverjük. Keverjük össze a sütőport és a csipet sót a liszttel, majd spatulával keverjük bele a krémbe. Öntsük a kibélelt tepsibe és kenjük el egyenletesen. Kissé nehéz, mert sűrű a tészta. 15 percig süssük.
Közben verjük habbá a tojásfehérjét egy csipet sóval és a citromlével, majd ha félig felverődött, két-három adagonként adjuk hozzá a cukrot, és verjük egészen kemény habbá. Keverjük hozzá a ribizliszemeket, és kenjük a közben kivett elősütött tésztára. A sütőt állítsuk vissza 150 fokra, és 20 percig süssük még a süteményt.
4 megjegyzés:
Nagyon finom, anyukám sütötte, néhányszor én is. Egy javaslat... leszárazás után gyengéden átöblíteni, hogy az aprócska, odatapadt száracskák lekerüljenek a gyümölcsről.
Én úgy bogyóztam, hogy ne maradjanak rajta a kis vékony kacsok. :)
Nagyon guszta szeretem a ribizlit finom sütemény lehet . Nekem is van egy kedvenc régi ribizlis lepény receptem az búzadarás krémmel készül . Nekem a ribizli szemezése villával lehúzva a szárról jött be a legjobban.
Évi, isteni finom, és tényleg pikk-pakk meg is van. :) Én próbáltam a villás módszert, de nekem nem igazán akart összejönni. :) Ellenben a meggyet az kínai evőpálcikával magozom, az viszont nagyon működik nekem.
Megjegyzés küldése