2025. június 22., vasárnap

Ribizlis-habos sütemény

Állítólag ez egy klasszikus retro sütemény, csak én nem tudtam róla. Ugyanis anyu sosem sütött ilyet, pedig volt ribizli bőven anno a hegyen. De ami késik, nem múlik, most megsütöttem én. És marad is a repertoárban, mert szerintem hihetetlenül finom! És olyan egyszerű, hogy még én is meg tudtam csinálni... 




Hozzávalók egy 36-szor 24-es tepsihez (én egy kicsit kisebben sütöttem, és így is jó): 
A tésztához: 
  • 25 dkg liszt 
  • 3 tojás sárgája 
  • 15 dkg kristálycukor 
  • 5 dkg olvasztott vaj 
  • 3 evőkanál forró víz 
  • 1 dl tej 
  • egy csipet só 
  • 1 zacskó sütőpor 
A ribizlis habhoz: 
  • 50 dkg ribizli (szárastól ennyi) lebogyózva 
  • 5 db tojásfehérje 
  • 1 evőkanál citromlé 
  • 25 dkg kristálycukor 
  • egy csipet só 

Mossuk meg és csepegtessük le a ribizlit, majd bogyózzuk le. Béleljünk ki a tepsit sütőpapírral, melegítsük elő a sütőt 180 fokra alsó-felső sütésre. Olvasszuk fel a vajat a tésztához. A tojásokat válasszuk ketté. A sárgákat 3 kanál forró vízzel habosra keverjük, közben hozzáadunk 15 dkg cukrot, és mikor szép fehér és habos már, a vajat és a tejet is belekeverjük. Keverjük össze a sütőport és a csipet sót a liszttel, majd spatulával keverjük bele a krémbe. Öntsük a kibélelt tepsibe és kenjük el egyenletesen. Kissé nehéz, mert sűrű a tészta. 15 percig süssük. Közben verjük habbá a tojásfehérjét egy csipet sóval és a citromlével, majd ha félig felverődött, két-három adagonként adjuk hozzá a cukrot, és verjük egészen kemény habbá. Keverjük hozzá a ribizliszemeket, és kenjük a közben kivett elősütött tésztára. A sütőt állítsuk vissza 150 fokra, és 20 percig süssük még a süteményt.



4 megjegyzés:

Kósa Márta írta...

Nagyon finom, anyukám sütötte, néhányszor én is. Egy javaslat... leszárazás után gyengéden átöblíteni, hogy az aprócska, odatapadt száracskák lekerüljenek a gyümölcsről.

duende írta...

Én úgy bogyóztam, hogy ne maradjanak rajta a kis vékony kacsok. :)

Éva írta...

Nagyon guszta szeretem a ribizlit finom sütemény lehet . Nekem is van egy kedvenc régi ribizlis lepény receptem az búzadarás krémmel készül . Nekem a ribizli szemezése villával lehúzva a szárról jött be a legjobban.

duende írta...

Évi, isteni finom, és tényleg pikk-pakk meg is van. :) Én próbáltam a villás módszert, de nekem nem igazán akart összejönni. :) Ellenben a meggyet az kínai evőpálcikával magozom, az viszont nagyon működik nekem.