2011. január 14., péntek

Yorkshire puding gránátalmasziruppal

 .

Különös táj a lelked: nagy csapat
Álarcos vendég jár táncolva benne;
Lantot vernek, de köntösük alatt
A bolond szív mintha szomorú lenne.

                                                                                               (Paul Verlaine)



Nemrégiben végignéztem Nigella valamelyik első sorozatát. Abban láttam a yorkshire pudingot. Valahogy másnak képzeltem. Az angolok fura neveket adnak ételeknek... Erről jut eszembe. Szerintetek ha ezer embert megkérdeznénk, melyik a kedvenc konyhája, milyen válaszokat kapnánk? Ó, igen. Olasz, spanyol, ázsiai, indiai, mexikói és hasonló válaszok röpködnének. Egy, egy ember lenne, aki kilógna a sorból és azt mondaná: az angol konyha. Bizony. Az én kedves párom. :) Ezer közül is megismerném. (Amúgy is, de erről meg végképp.) Hihetetlen jó fej, imádom. Nagyon szereti a pitéket például. A sós pitéket. A kenyérpudingot. A jó söröket. (Azért a jó hazai bort is.) Szóval az én emberem az angol konyhát nevezné meg. Ezen felbuzdulva ma sütöttem yorkshire pudingot neki. És ezzel nevezek a 40.-ik VKF-re is, melynek témája a fánk, hozzá illő öntettel. Nos, a yorkshire puding valójában szerintem egy fánkféle. Tésztája a palacsintára hasonlít, megsülve azonban a képviselőfánkra hajaz. Szinte teljesen olyan ízre is, állagra is, mint a képviselőfánk. Egy nagyon könnyű, levegős tésztaféle. Az angolok elsősorban szaftosabb sültekhez fogyasztják, tehát sósan, köretként húsokhoz. De sziruppal, szörppel, mézzel, lekvárral, tejszínnel vagy tejszínhabbal desszertként is tökéletes. Nigella is édességként készítette. A recept tökéletes, elsőre is jól sikerült. És tényleg nagyon repülős, könnyű finomság ez.
Süthetjük muffintepsiben is (én most úgy csináltam, hogy könnyebb legyen fotózni), de egyben is egy közepes tepsiben.




Hozzávalók 12 darabhoz (a muffintepsihez):
3 tojás,
2 dl és 2 cl tej,
11,5 dkg liszt,
csipet só.
Olaj a sütéshez.
A nagyobb adaghoz egy közepes tepsihez:
4 tojás,
3 dl tej,
15 dkg liszt,
csipet só.


A tojásokat kézi robotgéppel jól keverjük ki a tejjel és a csipet sóval, majd hagyjuk állni 20 percig. Gyújtsuk be a sütőt, a muffinformákba tegyünk 1-1 teáskanálnyi étolajat és tegyük be a tepsit is a sütőbe előmelegedni. Nagyon fontos hogy a sütő is, a tepsi is, az olaj is nagyon forró legyen - 220 fokon, vagyis maximális hőfokon kell sütni, akkor jön fel szépen és lesz üreges-buborékos, könnyű.
Mikor a sütő már maximálisan forró, keverjük hozzá a tojásos tejhez a lisztet is. Jól dolgozzuk el. Vegyük ki a tepsit és gyorsan öntsük a mélyedésekbe a masszát, úgy háromnegyedig. Gyorsan tegyük vissza a tepsit a forró sütőbe. Végig maximális hőfokon süssük körülbelül 20 percig, míg szép barnára és magasra sül. Mikor készen van, zárjuk el a sütőt és résnyire nyissuk csak ki az ajtaját. Így hagyjuk kissé kihűlni, aztán vegyük csak ki. Ne nyitogassuk a sütőajtót sütés közben, mert összeesik a puding - nekem fánk. :)
Ha nem muffintepsit használunk, akkor is bőven legyen benne olaj, egy vékony rétegben a tepsi alján. Ugyanígy tegyük be melegedni olajostul, mint a muffinformás tepsit.
Tálaljuk szaftos húsok köreteként vagy édes öntettel desszertként.
Én most gránátalmaszirupot és tejszínt locsoltam rá - isteni volt. Megtartom, mert nagyon egyszerű, könnyű és finom fogás. Az olajat egyáltalán nem szívja magába, szinte mind a kis formák alján maradt.
Gránátalma szirup:
No.1.: Vedd meg a boltit, egyszerűbb. :)
No. 2.: Végy 4-5 nagy gránátalmát, facsard ki a levét, aztán nem kevés cukorral főzz belőle szirupot. Hűtsd jól be, és ezzel tálald a yorkshire pudingot, plussz jó zsíros, sűrű tejszínt is löttyints rája.

 

(A fotók Klotz Miklós munkái)

7 megjegyzés:

Bianka írta...

Még nem ettem, de nagyon finom lelhet

Limara írta...

Csodás! Imádom:) Én eddig csak hús mellé, köretnek készítettem, de kipróbálom édesen is:)

chriesi írta...

Mióta akarok már készíteni, de valahogy mindig lecsúszik a lista aljára. Nagyon jól néznek ki ilyen kis méretben.

Ildinyó írta...

Igen, szegény angolok méltatlanul vannak mellőzve a fenti listáról, pedig, ha jobban beleássuk magunkat a gasztronómiájukba, tök jó és finomabbnál finomabb ételeket találunk náluk.
Jó pár évvel ezelőtt készítettem én is egyszer yorkshire pudingot. Én akkor édesen, tejszínhabbal és juharsziruppal tálaltam. Nagyon finom volt! Meghoztad megint hozzá a kedvem! :)
És nagyon jó ötlet a gránátalma szirup hozzá! :)

duende írta...

Bianka: érdemes megcsinálni, mert nem igényel sem időben sem munkában sok befektetést és finom!


Limara: én meg majd legközelebb húsmellé készítem! :)


Chriesi: szerintem is így nagyon guszták! :)

Ildinyó: egyetértek. :) Én máskor is fogom sütni, mert hihetetlenül gyors és egyszerű és tényleg jó!

Emese írta...

Juj de jó. Végre egy fánk, amitől nem lesz az egész lakás olaj szagú. Végülis itt a farsangi szezon. Ezt mindenképp ki fogom próbálni.

A blog szuper. Gratulálok. Már 20 perce csak itt keringek. :)))

duende írta...

Emese: köszönöm szépen! Remélem találsz még sok finomságot. :)
Ez a puding pedig nagyon klassz, akár édesen, akár sósan. :)