Perzselte a tengert a nap,
Akár a Szaharát.
Ezer hullámon csillogott
Vagy százezer karát;
És mindez kissé furcsa volt,
Mert már éjfélre járt.
Szeretjük a májat. Ma a fűszeres sült máj egy izgalmas, paprikás-korianderes változatát készítettem. Tudjátok, a fűszerezés mindig hangulat szerinti. Amúgy is nagy paprika rajongó vagyok, de most már napok óta különösen rá vagyok kattanva mind az őrölt pirospaprikára, mind a darált pritaminpaprikára. Ha meg kéne neveznem 10 dolgot... szóval ha csak 10 dolgot tarthatnék a spájzomban, az Édes Anna vagy Erős Pista köztük lenne. Ha választanom kéne, egyértelműen a csípős változatot választanám. Imádom az ízét. Az illatát.
A színét. Tényleg piros arany ez - találó név. Akárki elméjében bukkant fel, nagyon igaz. Piros arany... Sokan azt gondolják, hogy a paprika csak csíp. Pedig nem. Hihetetlen aromája és íze is van. Mindig többféle erőspaprika is van itthon. Ilyenkor télen van egy nagy tál szárított csilim is, és van egy bébiétel-üvegnyi macskap.cse :)) paprikám is. Nem tom mi a hivatalos neve. Tudjátok, az a nagyon pici de nagyon mérges fajta. Szóval zárható üvegben szoktam tartani. Mikor leveszem a tetejét és beleszagolok, hát az illata olyan, mint valami nagyon izgalmas parfümé. Próbáljátok csak ki. Tegyétek zárható üvegbe és pár nap elteltével vegyetek illatmintát. Bódító. Csodálatos.
Szeretem a paradicsomot is (ezek valahogy nekem párban vannak), de azt hiszem, a paprikák iránti rajongásom sokkal nagyobb.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjIebYPGuqKm8Fw4QvtJ4-baql_91YlPeeDYz0KGw_Z37UVDJLj4urn4WF4k6DHvZFJL3OO-XzGBEd6P6QXC9FD6Ln3Yvk2Bz-gYDApfyIsWSaqfyyQYsiQWVowDEiYlCJdWe_a6J047IU/s200/P8310054.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj3EMpGFaIQBwjM6gtN7WIhKSGevlftNxtGYKF11VFEqWXbh-TsfFFAIxOzeIjuBHwC35_uxs7pYRdaXBQ6929r3tIYVbMYn0iw1odYfwVLmCF6G48_OsTrBmrY7VAS_yWy2GpnozBdIl4/s200/P8310091.jpg)
No hát, ma teljesen elcsábított és levett a lábamról ismét a darált paprikás üvegcse. Még van sajátom tavalyról. A koriandermag pedig a másik nagy kedvenc, nagyon sok ételbe, kenyerekbe is használom.
Hozzávalók 4 főre:
1,2 kg csirkemáj (szívvel együtt),
2 púposabb evőkanál édes anna vagy erős pista,
1 csapott teáskanál édes őrölt pirospaprika,
frissen őrölt bors (úgy jócskán),
2 púpos evőkanál szárított majoránna,
1 púpos evőkanál szárított bazsalikom,
1 csapott evőkanál egész koriandermag,
2 közepes fej vöröshagyma,
1 egész nagy fej fokhagyma,
só.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg9Xrh5qorPULUXsgbdpi3sTj46EepI1-BMA2hkWCeSXUT9Oofkc8xEmfwY-hc4t-jhUMOyzxwmRBmkjZqaDpmTb8p6TpBRtbHNuL5qdPI_c9D-bUK6vPoOH4UiSqwgzed8N63E7RrP0uE/s200/P8310040.jpg)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEg7Q61_GuzCjLJdXPZcL-i5lr6VNAJxZaoabp9dxjRbrai_grfeRlipNAiFIWHrN8nnqgIWh0HQ9ZU9my6B7vXwKmCc9tK_yclP8hOP6ToDAGfww4cTy59AYdY62wExgwqK9ZWXZQkFIU0/s200/P8310027.jpg)
Tálalható tört burgonyával, vagy ki lehet tunkolni friss kenyérrel is. Ha beletörjük a zsírba, finom májkrémet kapunk, ami kenyérre kenhető. Azért ennyi zsírral készítettem, mert ez a hagymás-fűszeres zsír, ha el is fogy a máj belőle, kitűnő zsíroskenyérnek is. Sőt. Savanyú káposztával, hajában sült forró krumplira téve önálló vacsoraétel, és milyen finom...
5 megjegyzés:
Kókuszkának nagyon jó ízlése van.
Puszik: I.
Hű, ezt én is imádom!!! Nagyon jól néz ki!!!
Ildikó: :)) Bizony! Ha tudnád... A lazac a kedvence! :)))
Ritmus: köszi szépen! :)
Én is így ismerem a paprika nevét, mindenki így hívja, szerintem nincs más elnevezése.
Imádom az erős paprikát, mi szoktunk ráérős reggeleken olykor szalonnázni és mindig ecetes cseresznyepaprikát vagy macskap.cse paprikát eszünk hozzá, valami isteni:-))))
Ne is mondd, Anikó! Nagyon szeretem a savanyú cseresznyepaprikát! Ha a piacon kolbászozunk meg hurkázunk, mi is mindig ecetes cseresznyepaprikával esszük! :)
Megjegyzés küldése