2011. június 15., szerda

Pirított kenyér cseresznyével (visne ekmegi)

a fejedből
a testedből
a szívedből 
fakadnak e szavak 

valóságoddal telve

a te szavaid anyám
a te szavaid szerelmem
a te szavaid barátom

szomorúak voltak
keserűek
tele reménnyel
bátrak voltak
hősiesek -

emberiek voltak a szavaid

                                                  (Nâzım Hikmet Ran)




Két napja kis sem látszom a cseresznyézésből-meggyezésből. De ma délben végeztem és ha má' annyi cseresznyét kimagoztam, hát süti is készült egy kevésből. Egy ehhez hasonló recept már megtalálható nálam, az sütés nélküli változat és angol. Ez egy sütött verzió és török, úgy híjják visne ekmegi, vagyis pirított kenyér cseresznyével. Mondhatom, az eddig készített cseresznyés sütijeim közül ez lett a kedvenc. (Na jó, a boszorkányos cseresznyetorta is nagyon finom.)

Hozzávalók 1 kis (15 cm-es) tortaformához:

50 dkg kimagozott cseresznye
1 citrom reszelt héja
8 szelet szikkadt kenyér
1 kis darab fahéj
3 deka vaj
2 csomag vaníliás cukor
10 deka cukor
2 evőkanál víz
1/2 citrom leve

A cseresznyét összekeverjük a cukorral, citromhéjjal, fahéjjal és vízzel, majd felfőzzük.
A vajat felforrósítjuk, a kenyérszeleteket megpirítjuk benne, majd egy tűzálló tálba tesszük. Amikor a cseresznye már sűrű, ráöntjük a kenyérre. Előmelegített sütőben megsütjük, majd megvárjuk, amíg kihűl. Szeletelve, vaníliás cukorral meghintve tálaljuk.
Ez az eredeti recept. Én kalácsszeletekkel készítettem (csak mert úgysem volt itthon kenyér és a kis fonott kalács éppen méretes ehhez a sütihez) és egészen torta-formára, mert így pont elfogyott a felszelt kalács.
De valóban tökéletes az eredeti recept, csak egy réteg pirított kenyér, rá a fölfőzött cseresznye és be a sütőbe.
A cseresznyét én a vanílián, citromleven kívül csipet sóval és 7-8 szem (nem egész, csak 7-8 kis fekete szemecske) összezúzott kardamommaggal is ízesítettem és a fahéjat kihagytam belőle, mert édességekben egyszerűen nem bírom megenni ezt a fűszert, csak sós ételekben szeretem. Nagyon finom lett így a cseresznye, máskor is így fogom ízesíteni. Kardamom helyett jól illene még hozzá a rózsa- vagy narancsvirágvíz is szerintem.

12 megjegyzés:

Vera írta...

én is mostanában készítettem kenyérpudingot, 2 félét is :)
Cseresznyével is jól hangzik.

duende írta...

Édes és Keserű: ugye milyen isteni? Nálunk nagy kedvenc lett, mert könnyű, sokgyümölcsös és nagyon finom, bármelyik változata is készüljön! Majd este megnézlek, fenn vannak a blogon?

Unknown írta...

Az első kép nagyon tetszik - elsőre meg is tévesztett és azt hittem ilyen fekete cseresznyét használtál ;)

chriesi írta...

Mennyire jól néz ki!!

Tálaló írta...

Na most aztán feldobtad a labdát.Nekem a boszorkányos nagyon tetszik(a történet meg egyszerűen mesés),meg a meggyes ropogós.De ez is jól hangzik.Melyikkel kezdjem?Mert csak egyfélét csinálok,pusztán racionális okokból:így sem férek a ruháimba:((

Nem szereted a fahéjat édességekben?Én imádom,nagyon.Gyümölcsös sütik tetejét mindig fahéjas porcukorral szórom meg.
Legtöbbször egyezik az ízlésünk,ez az a kivétel mely erősíti...

Tálaló írta...

Ó és ezen édesség mellett az szól,hogy török.A török konyhát és a török embereket is nagyon kedvelem.

duende írta...

Beatbull: köszi szépen! :) Hát majdnem ilyen feketék voltak - nagyszemű, édes germersdorfi, szinte feketére érett cserik. :)


Chriesi: köszönöm. :)


Tálaló: hűha, nem tudtam hogy megnehezítem a dolgod. A meggyes ropogós nagyon-nagyon finom, de azt hiszem, az meggyel az igazi. A boszorkányos torta jó cseresznyével is, meggyel is, ez pedig így cseresznyével nagyon finom. Amúgy a ropogós-meggyeset szeretem a legjobban (mert imádom a meggyet), de ez is, a boszorkányos is nagyon finom és egyszerű. Talán ez a legegyszerűbb, mert igaziból a tetejére nem is kell kenyér, csak egy réteg alulra, rá a cseri, és kész, csak össze kell sütni. Szóval nem tudom... :)

Eszter írta...

Mennyire jól néz ki!

Ildinyó írta...

Anyám, ez nagyon jól is néz ki, és nagyon jól is hangzik! :)

duende írta...

Eszter: köszi szépen! :)

Ildinyó: nagyon egyszerű és nagyon finom! :)

Elif írta...

Hát nekem az a 2. kép, az valami csodanagyon bejön... :D A hasonló édeseket én is nagyon szeretem, sajnos csak én a családban, erről a változatról még nem is hallottam, de azthiszem ki fogom próbálni... talán sárgabarackkal, ha már dömping van belőle.

duende írta...

Köszi szépen Elif! :)

Tutijó ötlet sárgabarackkal, köszi szépen! :)

Bár az eredeti török verzió szerintem jobb, mint az én tortaformám. Pirított kenyér, rá a sült sárgabarac, oszt összesütni és kész. :)