2011. augusztus 27., szombat

Parasztbarack

Aki nem szeret, hol él?
Éjek éjjelében.
A szerelem nyári nap
tükörsima égen.

                                                           (Robert Burns)





Csak egy ötlet... Nálunk itt zalában nagyon sok kertben terem az úgynevezett parasztbarack. Enni nem jó, mert kissé kesernyés és nem is zamatos, sokáig zöld és kemény, amikor meg beérik, akkor meg már szottyossá válik az állaga. Viszont nem kell permetezni, igen igénytelen és mindig terem. Pár napja egy néni rám tukmált egy kilót, szó szerint. Nem akartam megsérteni, így vettem tőle. Ezt a gyümölcsöt egyébként nagyon olcsón árulják, 100-140 forint kilója. Hazafelé jövet azon töprengtem, mihez kezdjek ezzel az ehetetlen barackkal. Mire hazaértem már tudtam mire alkalmas: kiváló friss nyári kompótnak sok citromlével és fűszerekkel, mert ropogós a húsa, így a kompótban is szépen egyben marad, harapható, a fűszerekkel pedig pótolni lehet a hiányzó finom ízt. Tudjátok, nem vagyok sütis, ilyen melegben meg egyáltalán nem szeretem, viszont egy jól behűtött, üdítő kompótot télen-nyáron bármikor szívesen elfogyasztok. El is készítettem, másnapra jéghidegre hűlt a hűtőben az isteni citromos, mentás barackkompót. Nagyon üdítő, könnyű, igazi kánikulaédesség lett belőle.
Befőzni is kiváló ropogóssága miatt, aki szeretne még eltenni belőle befőttnek ez alapján a recept alapján készítheti. Fűszerei lehetnek a szegfűszeg, fahéj vagy a menta vagy a kardamommag, illetve a citrom leve és héja feltétlenül. Készíthető belőle dzsem is jól megfűszerezve, illetve ez az Elifnél megtalálható finom török édesség is.

13 megjegyzés:

sedith írta...

Na, nénéméknél pont ilyen terem, és én mindig kompótnak teszem el. Annak isteni szerintem, úgyhogy ez kitűnő választás volt.:)

duende írta...

Szia Sedith! :)

Igen, valóban isteni kompótnak, befőttnek. Szomszédasszony mindig dzsemet tesz el belőle, az is nagyon finom!

Névtelen írta...

Szia! Nagyon szeretem a blogodat, gyakran megnézem, hogy mit írsz, alkotsz.
A barackról a gyerekkorom jut eszembe, felénk ezt még duránci baracknak is hívják. Én enni is szeretem, mert amikor már nincs más barack, kicsit még nyarat csempész az őszbe. Sütiben is finom, a férjem a gyümölcslevesben is szereti. Edit

duende írta...

Kedves Edit!

Nagyon-nagyon köszönöm, mert szerettem volna tudni a barack "rendes" nevét is, én csak parasztbarackként ismertem. Szóval ez a duránci barack. Most már tudom! :)

Hmmm... jó hogy említed a gyümölcslevest... :) Kedden veszek még és készítek is egy adagot!

Piroska írta...

Nálunk ez a vadbarack.Ez az ami kikel valahol, meghagyjuk, és lesz amilyen lesz alapon.Igénytelen, fagyot is jól tűri,van amelyik enni is kiváló.Nekem ebből több féle is van.
A duránci meg az , amelyiknek a húsa nem válik el a magjától.
Szaporítása is egyszerű:elültetünk valahová a kertbe néhány barackmagot, és néhány esztendő múlva kiderül mi lett belőle.
Én pár éve Zalából hoztam magot, ez sárga húsú fajta, még ilyennel nem találkoztam, mostmár nekem is van.
Valóban kompótnak a legjobb!!!

duende írta...

Kedves Piroska, köszi szépen! Érdekes itt nálunk mindenki parasztbaracknak hívja. Akkor ez amit vettem, mégsem a duránci volt, mert magvaváló fajta volt.

Ancsika írta...

szia Drága!!! Szuper ötlet és én ezt most úgy, de úgy megenném!!! Hiányzol!!! :)

duende írta...

Szia Ancsika! :)
Adtam is volna belőle szívesen! :) Ancsika, én is magamnak...

Piroska írta...

Az elnevezés az változó, de ugyanazt jelenti.
A duránci kifejezés pedig azt jelenti:a barack vagy szilva nem magvaváló.Persze ezt a mi vidékünkön biztosan így mondják

Piroska írta...

Utána néztem:
Duránci:maghoz ragadt húsú, nem magvaváló ( barack, szilva)
Parasztbarack: magról kelt, elvadult, részben genetikailag hasadt utódnövények.

duende írta...

Kedves Piroska, szenzációs vagy, köszönöm szépen! :)

Névtelen írta...

Szerintem meg nagyon finom ez a barack, a mi kertünkben mindig hagyok magról kelt barackot, egyik a másiknak a csemetéje :) Világi finom a lekvár belőle.

duende írta...

Igen, lekvárnak isteni, szomszédasszonyom kertjében is volt és mindig lekvárnak tette el! :)