2011. december 26., hétfő

Gordon Ramsay karácsonyi kerekrépa levese

.

 

Karácsonykor minden út haza vezet.

                                                                                                          (Ismeretlen) 

 

 

Food & Wine-nál olvastam-néztem a receptet, köszönet érte. Tegnap az ünnepi ebédhez ez lett a leves. Annyiban átírtam Gordon receptjét, hogy egy kevés friss gyömbért is tettem az ételbe és kevéssé sűrűre hagytam, mert vagy levest eszem vagy főzeléket. És Gordon levese nekem már a főzelék kategóriába esik - ízlések és pofonok. :) Máskor is fogom készíteni, mert mindenkinek nagyon ízlett.

Hozzávalók 4 főre:
80-90 dkg kerekrépa (tarlórépa),
15 dkg tisztított vöröshagyma,
1 szál halványító zeller vagy 5 dkg zellergumó,
1 evőkanál olívaolaj,
5 dkg vaj,
1 nagyobb diónyi nagyságú friss gyömbérdarab,
6-8 szem egész zöld kardamommag,
1 evőkanál méz,
só,
kakukkfű (én citromos kakukkfüvet tettem bele),
1 zöldségleveskocka vagy bármilyen alaplé,
1 dl tejszín,
szerecsendió.

Az olívaolajon és a vaj felén kevés sóval dinszteljük az apróra kockázott vöröshagymát, zellert, gyömbért, majd mikor már üveges, hozzáadjuk a mézet is, a kissé megtört kardamommagokat és a kakukkfüvet. Tovább pirítjuk, hogy a méztől kissé karamellizálódjon a hagyma. Aztán hozzáadjuk a kockákra vágott kerekrépát is és fedő alatt kis lángon pároljuk majdnem puhulásig. Felöntjük alaplével (vagy vízzel és teszünk bele egy leveskockát és arra is ügyeljünk, hogy ne sok vízzel öntsük fel, mert a répa fogja adni a sűrűségét a levesnek). Hagyjuk főni teljes puhulásig a répát. Kóstoljuk a levest, ha valami hiányzik, pótoljuk. Botmixerrel pürésítjük, végül szitán átpaszírozzuk. Újra felforraljuk, kevés tejszínnel krémesítjük-gazdagítjuk. Legvégül, mikor már lezártuk alatta a lángot, a vaj másik felét is belekeverjük, ezzel fényezzük a levest.
Tálaláskor meglocsoljuk extraszűz olívaolajjal és tetszés szerint reszelhetünk rá egy kevés szerecsendiót is.





Olcsó. Egy tányér leves ára 100-120 forint.


Elkészítési idő: 35-45 perc.

Nehézségi fok: kezdőknek.

7 megjegyzés:

Névtelen írta...

Megköszönöm, ha valaki megírja, hol lehet tarlórépához jutni. Biztosan én vagyon nagyon városi, de én a piacon csak sárgarépával és fehérrépával találkozom. Legalábbis nálunk csak ezt a kettőt árulják. Paszternákkal sem találkoztam még, pedig egyesek sorra blogolják a recepteket. És tarlórépa sem került még az utamba soha, pedig nem vagyok mai csirke. De hátha ti okosabbak vagytok...

Hobbychef írta...

Egyetértek, Ramsey levese nekem is túl sűrűnek tűnt.

duende írta...

Kedves Ismeretlen!

Sajnos csak zalában-vasban kapható tarlórépa. Az országban sehol máshol nem termesztik, vagy ha igen, nem kerül ki a piacokra, mert csak állatoknak takarmányként adják.
Viszont itt télen szinte minden piaci árusnál kapható és kilója 200-300 forint között van. Lehet venni savanyítva is, mert itt nagy divat a savanyú répa is. Ugyanúgy savanyítják, mint a káposztát. Szálasra vágják, mint a tököt. Nagyon finom, füstölt húsos egytálételek készülnek belőle savanyítva. Mint a székelykáposzta, csak savanyú répából.

Nálam itt a blogon a zala izei nevű felül található link alatt találsz recepteket még répából.


Hobbychef: igen, külföldön divat ilyen nagyon sűrűre készíteni leveseket, én jobban kedvelem, ha valóban van leve egy leve-snek. :)

Anikó írta...

Duende nagyon boldog új esztendőt kívánok Neked és szeretteidnek, ebbe Kókusz is beletartozik, főleg egészséget és egy kis / anyagi és egyéb / gondtalanságot:-))))))
Magamnak is ezeket kívánom, azt hiszem szükségünk is lesz rá ebben az őrületben, ami a mai politikai életet illeti és egyben a mi életünket is sajnos az országban!!!

duende írta...

Anikó, köszönöm szépen és Nektek is nagyon boldog, szerencsés, gazdag újévet kívánok. Bizony, szükség lesz az áldásra!

Unknown írta...

Duende, régóta rá-rábukkanok a blogodra és mindig nagy élvezettel olvasom, ötleteket lopkodok belőle. Nem értem, hogyan kerülhette el eddig a figyelmemet a zalai ízek fejezet, de köszönet érte. És még nagyobb köszönet Ramsay kerekrépa-leves receptjéért! Évekig főztem ezt a receptet, imádtam és mindig nagy sikere volt - persze ahogy szoktam, fejből és emlékezetből, az eredeti forrást (Ramsay videóját) már meg sem találva. Sajnos így egy-két fontos alkotóelem elkopott az évek során :( "Gyüttment" őrségiként nem ismeretlen a kerekrépa, ismerem a helyi felhasználási módokat is, de szeretek kísérletezni. Még egyszer köszönet, remélem, a blog hosszú ideig megmarad!
Mersitz Ágnes (Kosbor Panzió)

duende írta...

Kedves Ágnes!

Örülök hogy megtaláltad! :)
Én köszönöm, hogy olvasol! A blog marad, de már egyszerűsödtem, és másik blogba gyűjtögetek. :)