2012. november 12., hétfő

Omlós-szaftos sültcsirke


Ha három madár ül egy kerítésen, és kettő elhatározza, hogy elrepül, hány madár marad a kerítésen?

A válasz: három.
A tanulság: attól, hogy elhatározol valamit, még nem biztos hogy meg is mered tenni.


 (Robert T. Kiyosaki)




Kiegészítés: és az sem valószínű, hogy a várakozástól a sültgalamb a szádba fog repülni.
Családi közkívánatra teszem fel ezt a grillcsirkét (buli volt), mert mindenkinek nagyon ízlett. Amin meglepődött mindenki, hogy ennek a csirkének nem száraz a mellehúsa sem. Hiába. A vaj mindig csodákat tesz. :)

Hozzávalók a páchoz (ez 2 csirkére elég):
1/2 üveg Édes Anna (részemről Erős Pista),
1 csapott evőkanál koriandermag,
3 szegfűbors,
1/2 teáskanál bors,
1-2 kardamommag,
1/2 teáskanál köménymag (ha szeretjük a római köményt, tegyünk bele azt),
1/2 teáskanál mustármag,
3 gerezd fokhagyma,
6 dkg vaj.


A fűszereket mozsárban összetörtem (a fokhagymát nagyon apró kis kockákra vágtam), és az Édes Annával elkevertem. Majd szobahőmérsékletű vajjal is összedolgoztam. (Nem egyszerű... :)  )
A csirkéket finoman besóztam (mert az Édes Anna is sós, de amennyi abban van, az kevés ahhoz, hogy a csirke ne legyen sótlan), aztán rájuk kentem kiskanállal a pácot. Nehéz művelet, nem igazán akar megmaradni a kezemre bezzeg ragadt rendesen, de ne adjuk fel. :) A lényeges momentum az, hogy a csirke bőre alá, a mellehúsa fölé jócskán tegyünk a fűszeres vajból. Így lesz finom porhanyós, ízletes.
Aztán a csibéket kissé kiolajozott tepsibe tettem, 1-2 deci vizet is alájuk öntöttem és olyan 180 fokon sütöttem majdnem másfél órán át. Közben locsolgattam őket és mikor nagyon elment alóluk a víz, pótoltam. Így szaft is maradt alattuk, amit külön kínáltam a tálalásnál.
A bőre nem lett túl ropogós, mivel vizes egy kissé a pác. A nagyon ropogós sült bőr titka az, hogy teljesen száraznak kell maradnia. Ez igaz csirkére is, disznóhúsra is.

10 megjegyzés:

Anikó írta...

Jól hangzik és jól is néz ki, gondolom mindenki élvezettel falta:-)))

Barbi konyhája írta...

Rögtön három volt a válaszom! :)
A csirke nagyon finom lehet, különleges a fűszerezése, amivel én még bajban vagyok, mert nem igazán tudom mihez mi való, de úgy látom neked ez nem probléma! :)
Én is "testápolóztam" már egész csirkét vajjal és tanúsíthatom, hogy nem könnyű művelet! :))

duende írta...

Anikó: miazhogy! :)


Barbi, bölcs nőszemél vagy, hiába na! :)
Az az igazság, hogy vagy 50 féle fűszerem van és használom is őket, így már bátran improvizálok. :)
:)) Ugye?!

Hankka írta...

Pedig a képeden repül, kár, hogy nem az én számba! :) Jól hangzik, mindig elcsábulok nálad a finomabbnál finomabb fűszerezéseket olvasva! :)

Tálaló írta...

Én épp azért nem szeretem egyben csirkét,mert nagyon száraz a mellehúsa.Legalábbis ahogy én készítem.De így biztos isteni.Erről a vajas masszázsról még nem hallottam.Viszont kipróbálom,az biztos:))Bár most épp az összes csirkét felvágva fagyasztottam le,úgyhogy kicsit várnom kell...hacsak nem ragasztok össze egyet:))

duende írta...

Hankka: :))) Köszi szépen. A fűszerek a szívem csücskei! :)


Tálaló: Csirkét csak vajjal sütök, mindig. A csirkemellet is mindig vajon sütöm meg, és nem szabad túlsütni. Elég egy-egy oldalának olyan 4-5 perc. Ha vajon sütöd és nem sütöd túl, elképesztően finom tud lenni. :)
És így is, egészben is, nagyonnagyon jó! :)

Tálaló írta...

Ezt viszont sürgősen kipróbálom:))Bár én is csak rövid ideig szoktam sütni a mellét,de sosem vajon.Pedig szeretem a vajat ételekben,és mindig van a hűtőben. Köszi az ötletet:))

duende írta...

Szívesen! Szerintem nagyon fog ízleni! :)

Wanda írta...

Dec. 25. Ma ez lesz az ebéd :)

duende írta...

:) Jó étvágyat hozzá! :)