Omlós-szaftos sültcsirke


Ha három madár ül egy kerítésen, és kettő elhatározza, hogy elrepül, hány madár marad a kerítésen?

A válasz: három.
A tanulság: attól, hogy elhatározol valamit, még nem biztos hogy meg is mered tenni.


 (Robert T. Kiyosaki)




Kiegészítés: és az sem valószínű, hogy a várakozástól a sültgalamb a szádba fog repülni.
Családi közkívánatra teszem fel ezt a grillcsirkét (buli volt), mert mindenkinek nagyon ízlett. Amin meglepődött mindenki, hogy ennek a csirkének nem száraz a mellehúsa sem. Hiába. A vaj mindig csodákat tesz. :)

Hozzávalók a páchoz (ez 2 csirkére elég):
1/2 üveg Édes Anna (részemről Erős Pista),
1 csapott evőkanál koriandermag,
3 szegfűbors,
1/2 teáskanál bors,
1-2 kardamommag,
1/2 teáskanál köménymag (ha szeretjük a római köményt, tegyünk bele azt),
1/2 teáskanál mustármag,
3 gerezd fokhagyma,
6 dkg vaj.


A fűszereket mozsárban összetörtem (a fokhagymát nagyon apró kis kockákra vágtam), és az Édes Annával elkevertem. Majd szobahőmérsékletű vajjal is összedolgoztam. (Nem egyszerű... :)  )
A csirkéket finoman besóztam (mert az Édes Anna is sós, de amennyi abban van, az kevés ahhoz, hogy a csirke ne legyen sótlan), aztán rájuk kentem kiskanállal a pácot. Nehéz művelet, nem igazán akar megmaradni a kezemre bezzeg ragadt rendesen, de ne adjuk fel. :) A lényeges momentum az, hogy a csirke bőre alá, a mellehúsa fölé jócskán tegyünk a fűszeres vajból. Így lesz finom porhanyós, ízletes.
Aztán a csibéket kissé kiolajozott tepsibe tettem, 1-2 deci vizet is alájuk öntöttem és olyan 180 fokon sütöttem majdnem másfél órán át. Közben locsolgattam őket és mikor nagyon elment alóluk a víz, pótoltam. Így szaft is maradt alattuk, amit külön kínáltam a tálalásnál.
A bőre nem lett túl ropogós, mivel vizes egy kissé a pác. A nagyon ropogós sült bőr titka az, hogy teljesen száraznak kell maradnia. Ez igaz csirkére is, disznóhúsra is.

Megjegyzések

Anikó üzenete…
Jól hangzik és jól is néz ki, gondolom mindenki élvezettel falta:-)))
Barbi üzenete…
Rögtön három volt a válaszom! :)
A csirke nagyon finom lehet, különleges a fűszerezése, amivel én még bajban vagyok, mert nem igazán tudom mihez mi való, de úgy látom neked ez nem probléma! :)
Én is "testápolóztam" már egész csirkét vajjal és tanúsíthatom, hogy nem könnyű művelet! :))
duende üzenete…
Anikó: miazhogy! :)


Barbi, bölcs nőszemél vagy, hiába na! :)
Az az igazság, hogy vagy 50 féle fűszerem van és használom is őket, így már bátran improvizálok. :)
:)) Ugye?!
hankka üzenete…
Pedig a képeden repül, kár, hogy nem az én számba! :) Jól hangzik, mindig elcsábulok nálad a finomabbnál finomabb fűszerezéseket olvasva! :)
Tálaló üzenete…
Én épp azért nem szeretem egyben csirkét,mert nagyon száraz a mellehúsa.Legalábbis ahogy én készítem.De így biztos isteni.Erről a vajas masszázsról még nem hallottam.Viszont kipróbálom,az biztos:))Bár most épp az összes csirkét felvágva fagyasztottam le,úgyhogy kicsit várnom kell...hacsak nem ragasztok össze egyet:))
duende üzenete…
Hankka: :))) Köszi szépen. A fűszerek a szívem csücskei! :)


Tálaló: Csirkét csak vajjal sütök, mindig. A csirkemellet is mindig vajon sütöm meg, és nem szabad túlsütni. Elég egy-egy oldalának olyan 4-5 perc. Ha vajon sütöd és nem sütöd túl, elképesztően finom tud lenni. :)
És így is, egészben is, nagyonnagyon jó! :)
Tálaló üzenete…
Ezt viszont sürgősen kipróbálom:))Bár én is csak rövid ideig szoktam sütni a mellét,de sosem vajon.Pedig szeretem a vajat ételekben,és mindig van a hűtőben. Köszi az ötletet:))
duende üzenete…
Szívesen! Szerintem nagyon fog ízleni! :)
Wanda üzenete…
Dec. 25. Ma ez lesz az ebéd :)
duende üzenete…
:) Jó étvágyat hozzá! :)