2014. március 18., kedd

Prósza medvehagymával



Szerintem az érettség az, ha az ember ismeri önnön korlátait.

(Kurt Vonnegut: Macskabölcső)






Na, most megmértem pontosan a hozzávalókat, nem csak úgy exhas a recept. :) Különben mennyei finom, gyors és egyszerű. Medvehagyma szezonban kihagyhatatlan, legalábbis szerintem az egyik legfincsibb étel eme erdőkaljazöldje felhasználásával. A képért elnézést, de gyorsan kihűl így nem nagyon művészkedtem a fotóval.

Hozzávalók 6 prószához:
65 dkg burgonya (tisztítva ennyi, én Agriát használtam),
10 dkg kolozsvári szalonna,
1 evőkanál zsír (nem túl púpos, csak normále evőkanálnyi),
5 dkg medvehagyma,
2,5 dl natúr joghurt vagy kefír vagy kultúra (író) vagy házi aludttej,
20 dkg liszt,
1 púposabb teáskanál só (körülbelül, kóstoljunk, mert a szalonna is sós),
plusz tálaláskor tejföl esetleg reszelt sajt a tetejére.

A szalonnát kis csíkokra vágjuk és a zsírban kisütjük. Hagyjuk hűlni, míg lereszeljük a nyers, hámozott burgonyát a reszelőnk sajtreszelő részén. Hozzáadjuk az apróra vágott medvehagymát, a kisült szalonnát zsírral együtt, a kefírt, a lisztet, kóstoljuk és sózzuk. Teflonos serpenyőt felhevítünk és egy mokkáskanálnyi zsírt felolvasztunk benne, majd egy merőkanálnyi masszát szétterítünk jó vékonyan. Akkora lesz mint egy palacsinta, csak kicsit vastagabb. Közepes lángon piros ropogósra sütjük mindkét felét. Megfordítani feldobással a legkönnyebb, de ha egy széles lapos falapáttal alányúlunk, úgy is lehet.
Tálaláskor kínálunk hozzá tejfölt, esetleg reszelt sajtot is.
Vegák, böjtölők hagyják ki a szalonnát, zsírt, helyette olajat keverjenek a masszába, kb. 2 evőkanálnyit.
Ezt a masszát csirke vagy pulykamell bundázásához is felhasználhatjuk.
Ha már nincs medvehagyma, akkor már van újhagyma. Az újhagyma zöld szárával is nagyon jó a prósza, vágjuk vékony kis karikákra, legalább nem vész kárba.
Az eredeti prószában csak burgonya, aludttej, só, zsiradék és liszt van.
Jótanács: Ha házi aludttejjel készítjük, hígabb lesz, mint egy sűrűbb bolti joghurttal vagy kultúrával például. Ezért a liszt mennyisége nem precízen pont ennyi. A burgonya is fajtától függően enged levet. Tehát ha nagyon híg lenne a masszánk - ami azt jelenti hogy süléskor szakad, nem marad egyben, nem tudjuk megfordítani, akkor lisztet adjunk még hozzá, és úgy már jó lesz.

12 megjegyzés:

Hankka írta...

Ó igen, csirkemell ebben az isteni bundában! :) De azért így magában is elfogadnám simán! :)

Tálaló írta...

Tejfölt kérnék rá,jó sokat:))

Imádom,apai nagyanyám sütött mindig krumpliberét(vagyis prószát),és fokhagymás tejföllel ettük.De itt már benne van a fincsi hagymaíz.
Régen ettünk már,úgyhogy el kell készítenem.Épp így...

Nelli írta...

A medvehagymából csodákat lehet készíteni :-) Holnap azt hiszem gyűjtök megint és kipróbálom a prószában is. Köszi a receptet! :-)

Medora írta...

Felétek megterem a medvehagyma, kár lenne kihagyni!Nagyon finomnak tűnik.

duende írta...

Hankka, aki eddig zalában járt és kóstolta a prószát, mindenki rabja lett. :) Natúran is finom. :)

Tálaló: ugye, jók ezek az egyszerű paraszti ételek. :) Remélem ízleni fog! :)

Nelli: szívesen! :) És bizony...

Medora: próbáld ki zöldhagymával vagy snidlinggel vagy belereszelt 1 cikk fokhagymával, úgy is nagyon finom! :)

Gabojsza írta...

"vágjuk vékony kis karikákra, legalább nem vész kárba" Van, aki nem eszi meg a zöldhagyma zöldjét? :-)
Nagyon szeretem az ilyen egyszerű, paraszti ételeket és épp ma megyek friss medvehagymáért!

duende írta...

Hát Gabojsza, számomra is meglepő volt, de sokan nem eszik meg. Nem is értem, pedig annyi mindenbe finom! A levesektől a salátákig, a prószáig, a különböző kencékig...
Én is. :) Jó étvágyat hozzá! :)

Tálaló írta...

Én is elszédülve láttam,hogy levágatják a piacon a zöld szárat.Aztán meg többszáz forintért megveszik a medvehagymát.Pedig amire jó a medvehagyma arra a hagymaszár is jó lenne,nem igaz?

Sallai írta...

A piacon csak nézem, amikor vágatják le a gyönyörű zöld szárát a zöldhagymának. Majdnem jön, hogy elkérjem ... Az asszonyom mondja, rendszeresen nem kérik, így viszi haza a csirkéinek,kacsáknak... De vagyunk azért, akik szeretik :-)

duende írta...

:D na, divatba hozzuk a ződhagymaszárat is, kímélvén a medvéket :D

Névtelen írta...

nagyon finom lett ez is, meg a sült alma is. jaj de jó, h. vagy! :) e.

duende írta...

Kedves e.! :)
Nagyon örülök, hogy ízlettek! :) És nagyon köszönöm, jó hogy vagy! :) (Mindig jólesik visszajelzést is olvasnom, pláne ha ízlett az étel... :) ) Köszönöm! d.