Gyermekkoromnak szép emléke,
Köszöntelek, húsvét vasárnap!
Száll a szívemre égi béke
Ünnepén a Feltámadásnak.
(Benedek Elek)
Kelnek a kalácsok... :) Eddig nem igazán volt pontos receptem a foszlós kalácsra, mindig érzésre
készítettem, ahogyan anyu is. Ő sem mérte soha, de tőle tanultam.
Ez a mennyiség szerintem éppenpont jó - öt lábosban kelesztettem - ennyi kalács húsvétkor szerintem
simán elfogy, pláne négy, öt, hat tagú családoknál.
Hozzávalók:
- 1 kg fehér liszt
- 4 dkg élesztő
- 5,5-6 dl tej (attól függ, a liszt mennyit vesz fel, én 5,5 dl-rel készítettem)
- 1 teáskanál só
- 8 dkg kristálycukor
- 2 egész tojás
- 2 tojássárgája
- 10 dkg olvasztott vaj
- a kenéshez felvert egész tojás.
A langyos tejben elkeverjük az élesztőt. A lisztet összekeverjük a sóval
és cukorral, hozzáadjuk az élesztős tejet, a tojásokat, sárgájákat.
Dagasztjuk, míg szép simává válik, majd az olvasztott vajat is beletéve
tovább dagasztjuk, míg a tészta felveszi a vajat és szép simává és
hólyagossá válik. Arra figyeljünk, hogy ne dagasszunk túl lágy tésztát, mert akkor nem lehet szépen formázni.
Hagyjuk duplájára kelni, majd formázzuk. Én öt lábost béleltem ki
szilikonos sütőpapírral, megteszi tökéletesen tortaforma helyett. (Csak
arra vigyázzunk, hogy fémfülű edényt használjunk, vagy tortaformát.)
Lehet fonott kalácsnak is készíteni, lehet formába is tenni.
Formázás után megkenjük a tetejét a felvert tojással, hagyjuk még kelni,
majd előmelegített, 180 fokos sütőben 30-40 percig sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése