Egy-kettő-három-négy,
palacsintát kérek még!
Egy túróst, egy lekvárost,
be is kapom... na már most,
kakaósat is kérek,
s mákosat is vagy négyet.
Két pucér is kell nekem,
egykettőre elnyelem!
(Szuhanics Albert: Kilenc palacsinta)
Semmi extra, csak látványos. No és fincsi. Működik eperrel, ribizlivel, málnával, áfonyával is, vagyis az ízesebb, fanyarabb gyümölcsökkel. Csak a ribizli- és málnaöntetet úgy készítsük, hogy a fele gyümölcsöt passzírozzuk át, a levéből főzzük az öntetet és mikor kihűlt, a másik felét, a még egész gyümölcsöket csak keverjük a kész öntetbe.
Hozzávalók 18 db palacsintához
a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 1 púpos evőkanál kakaópor
- 1 csapott mokkáskanál só
- 8 dkg porcukor
- 4 dl tej
- 60 dkg túró
- 2 púpos evőkanál sűrű, zsírdús tejföl
- csipet só
- 12 dkg porcukor
- 0,5 kg meggy (ennyit vettem, ez nem tisztítás után ennyi, hanem úgy cuzammen)
- 20 dkg porcukor
- 3 dkg étkezési keményítő
- 1/2 citrom leve
- kb. 1/2 csapott mokkáskanál só
- 4 dl víz
A meggyet megtisztítjuk, kimagozzuk, feltesszük főni 3 dl vízben a
cukorral, sóval, hagyjuk felforrni. Közben kikeverjük az étkezési
keményítőt 1 dl hideg vízzel, és mikor forr a meggy, hozzáöntjük.
Hagyjuk besűrűsödni, újra felforrni, aztán levesszük a tűzről és
hidegvíz-fürdőbe tesszük.
A túrót kikeverjük a hozzávalókkal. A kakaós palacsintatésztát is
kisütjük. Végül tálaljuk, menta vagy bazsalikomlevelekkel díszítjük.
Ha pedig maradna a meggyöntetből, natúr joghurttal rétegezve könnyű, igazi nyári desszertet varázsolhatunk. :)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése