Bolondos egy hónap
április hónapja,
hol kalap a fején,
hol báránybőr sapka.
Köpenyegbe burkol,
ingujjra vetkőztet;
mutatja a tavaszt
hol nyárnak, hol ősznek.
(Kányádi Sándor)
Sütöttem már csirágot, zöldbabot is így sütőben fűszerekkel, és most a káposzta volt soron. Finomak voltak ugyan, de kissé rágósak, legalábbis az én ízlésemnek. (Legközelebb kissé előfőzöm őket. Szerintem kell, pár perc mindenképpen. A káposztának is, a zöldbabnak is.) Mindenesetre jó alternatívája a sima főtt zöldségeknek, amiket - valljuk be - senki sem szeret igazán. Bármely módszer érdemes a kísérletezésre, ami változatosabbá és ízletesebbé teszi a föld színes ajándékait.
Hozzávalók:
káposztaszeletek
fűszerek ízlés szerint: köménymag, édesköménymag, fokhagyma-granulátum, szárított görögbazsalikom, só, bors van az enyémen
és olívaolaj vagy hidegen sajtolt repceolaj vagy szőlőmagolaj
A káposztát úgy vágjuk 1-2 cm vastag szeletekre, hogy a torzsájánál egyben maradjon. Olajjal megkenjük mindkét oldalát alaposan, és szintén alaposan fűszerezzük. Előmelegített, 180 fokos sütőben 20-25 percig sütjük.
Ma karfiolt sütök majd, de elő fogom főzni kissé. Meglátjuk.
A csirág tökéletes sütve, mint például ebben az ételben. Ha jól emlékszem, az egyik kedvencem lett a spárgás ételek kategóriájában, isteni. És amúgy is itt van már a szezonja.
4 megjegyzés:
Nagyon nagy kedvencem, a sült káposzta is és a sült kelkáposzta is, imádom, sokszor sütöm oldalassal együtt, mellé köretnek :-)
Fincsi, nekem is ízlik, de ma úgy csináltam káposztát, karfiolt, sárgarépát, hogy olyan 4-5 percig előfőztem őket, és utána tettem be sülni. És így a tökéletes! Nyersen betéve nyers marad, nem párolódik és nekem így rágós és kemény. Gondolom, le szoktad fedni a tepsit, és úgy is párolódik is, sül is, és úgy a jó. :)
Igen, lefóliázom az első órában, majd utána lepirítom :-)
Úgy a jó! :)
Megjegyzés küldése