"Saláta kávés vinaigrette mártással, eszpresszós-kakukkfüves metélt,
kávékocsonya marhahúslevessel és ossobuco fűszeres kávészószban? Első
pillantásra szokatlannak tűnhetnek, de ezek az innovatív receptek
valójában aromákban gazdag, kiegyensúlyozott ízvilágú ételeket
eredményeznek. Az őrölt kávét vagy az eszpresszót nem a megszokott
módon, italként elkészítve vagy desszertek, torták alapanyagaként
használják. Hihetetlenül változatos aromavilágukat - egyesek
szerint 800-1200 különféle változat létezik - elsősorban a pörkölési
technika határozza meg. Ettől függően a kávé ízében felfedezhetünk
csípős, füstös, csokoládés, fűszeres vagy diós jegyeket, máskor pedig
vanília, szegfűszeg vagy karamell íz adhatja meg az ételnek azt a
bizonyos pluszt." (Forrás: Miele, kulináris trendek)
Van nekem egy isteni kávés marhatokány receptem, még 2009-ből. Máig emlékszem az ízére.
Ajánlom a már nem oly távoli ünnepekre is akár: egy karácsonyi menüsor legkülönlegesebb, legfinomabb és legmeglepőbb fogása is lehet egy kávéval megbolondított étel. Én a csokoládét vagy kakaóport is bátran használom egyébként fűszerként már jóideje, mert lenyűgöző, telt, izgalmas alaptónust, egyfajta mély zengést ad sok ételnek. A kávé is hasonló fűszerként használva. Megkóstolod az ételt, és hallod Puccinit a füledben, vagy látsz egy füstös tánctermet valahol Buenos Airesben, s közben argentin tangó vad hangjai csendülnek fel benned... vagy valami ilyesmi. 😃
2 megjegyzés:
pazar, annyira szeretem a receptjeidet, az életlátásodat, ízeidet, információidat, dejóóó
köszönöm, köszönöm, köszönöm Hölgyem! 😊💖
Megjegyzés küldése