2018. február 25., vasárnap

Kinder tejszelet

Nem újdonság tudom, de ma nagyon sütire vágytam. Valami egyszerűre, gyorsan elkészíthetőre és krémesre. Volt itthon mascarpone, és ezzel a sütivel már régóta szemeztem, mert a bolti változatát is szeretem. Gyakorlatilag tényleg azonos a plagizált verzió az eredetivel, és hát nem tudom, most mennyibe kerül, de így tutira olcsóbb, kiadósabb. És nincs benne semmilyen fölösleges adalék.



Hozzávalók egy 36*22-es tepsihez:
a piskótához:
5 db tojás
9 dkg kristálycukor
9 dkg búzaliszt
2,5 dkg holland kakaópor
1/2 sütőpor
csipet só
krém:
25 dkg hűtőhideg mascarpone
3 dl hűtőhideg tejszín
6 evőkanál víz
1 csapott evőkanál zselatinpor (Horváth Rozi)
13 dkg porcukor
2 vaníliás cukor vagy vaníliapor vagy kivonat
csipet só
a tetejére:
20 dkg csokoládé
1/2 evőkanál olaj

A tepsit kibéleltem szilikonos sütőpapírral. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A tojásokat a cukorral habosodásig vertem - pár perc kell neki, s aztán hozzákevertem a csipet sóval, kakaóporral, sütőporral elkevert lisztet, de azt már kézzel. Olyan 12 percig sütöttem.
Kivétel után lehúztam róla a sütőpapírt, és rácson hagytam kihűlni.
Közben a kevés vízben elkevertem a zselatint, és folytonos keverés közben felforraltam, majd félretettem hűlni. A mascarponét a kézi robotgéppel kissé fellazítottam, hozzáadtam a cukrot, a csipet sót, a vaníliát, s kevés tejszínt és homogénre kevertem, majd fokozatosan hozzáöntöttem a többi tejszínt is és felvertem habbá, végül az egészen langyosra hűlt zselatinos vizet is hozzákevertem a géppel.  
A kihűlt piskótalapot kettévágtam úgy, hogy két eredeti nagyságú lapot kapjak. Nem könnyű, mert vékony. Ezután megkentem az alsó lapot a krémmel, és ráillesztettem a másik lapot, és kissé lenyomkodtam. 
Az apróra vágott csokit víz fölött a kevés olajjal felolvasztottam, és megkentem a  süti tetejét. 
(Én elfelejtettem, de mikor már kicsit szilárdul a csoki, késsel érdemes meghúzogatni a szeleteket a csokiban, mert később kemény lesz és törik vágásnál, én így jártam. Nem vagyok egy nagy cukrász, na.) 
Tegyük hűtőbe pár órára, hogy a zselatin megkössön, és akkor szépen lehet szeletelni.
Ennyire egyszerű, és tényleg olyan, mint a bolti. Fincsi.

Tipp: úgy is csinálhatjuk, hogy a nagy gáztepsiben sütjük meg a piskótát, és akkor csak ketté kell vágni keresztben, és az egyik fele kerül alulra, a másik felülre, így nem kell parázni a vágásnál. :)

6 megjegyzés:

Anikó írta...

Hát ez nagyon klassz :-)

duende írta...

Nagyon :) és irtó egyszerű megcsinálni is :)

Tálaló írta...

Drága Duende, ritkán internetezem,de ha igen,gyakran bekukkantok ám hozzád:))Ezt a sütit már vagy ötször megsütöttem.Mindenkinek ízlik és nagyon gyorsan elkészül.Mondjuk én nem olvasztok csokit a tetejére,először nem volt időm,aztán rájöttem,hogy anélkül is gyorsan elfogy.

Olvastam a piacos bejegyzésed is,nagyon szomorú a túlszabályozás.Épp attól fosztanak meg bennünket ami a legjobban kellene a mai világban.Finom házias dolgok,annak akinek nincs ideje,türelme elkészíteni,pici keresetkiegészítés a nyugdíjas nénikének vagy szorgalmas háziasszonynak.És igazi,emberi találkozások.Mi is kijárunk a helyi piacra árulni vagyis a férjem szerint én csak pletykálni...Az én kérésemre kezdtük,mikor gyesen voltam.Nekem sokat adott akkoriban az a heti egy nap,mikor emberek között lehettem.

duende írta...

Szia Tálaló! De örülök Neked! :)

Ugye? Isteni kis sütemény! :))

Piac: teljesen, minden szavad. Pontosan így. :( Ráadásul én már nagyon kiestem a munka világából, plusz 50 éves vagyok, igazából köszönik szépen, de sehova sem kellek. Irtó nehéz megtalálni azt, amit különösebb anyagi ráfordítás nélkül is tudnék csinálni. És amivel pénzt is kereshetnék. Ezt a blogot is írom már 10 éve, szeretem is, csak hát egyrészt unom már a puszta virtualitást, másrészt nem pénzkereső forrás, bármilyen rengeteg munkám és időm is van benne. Szóval még agyalok, de hogy őszinte legyek, nagy reményeim már nincsenek.
Nagyon örülök, hogy benéztél! :)

Tálaló írta...

Ma reggel csírát tettem a vajas zsemlére és erről eszembe jutottál.Én a piacon veszem egy nénikétől,búzát és retket csíráztat,kis dobozban árulja 500 ft-ért.Próbáltam én is itthon,sikerült is,olcsóbb is,de mivel nincs csíráztatóm macerás és őszintén szólva elfelejtettem nedvesíteni.
Ha Zalaegerszegen még nincs a piacon friss csíra,talán te árulhatnál.Szerintem csak őstermelői kell hozzá,és igazán nem nagy helyigényű.Az ünnep után megérdeklődhetem neked.A néni hűtőtáskában hozza a dobozkákat és egész évben árulja.Évek óta kint van,visszajáró vevői vannak mint én is.Biztos nem az évszázad biznisze,de kis pluszpénzt és néhány órácskát emberek között tudnál belőle profitálni.

duende írta...

:)

Sajnos van csírás, nagyon profi és nagyon régóta árul. :) Minden olyan van már, ami engedélyezhető. Csak aprósütis nincs, de azért, mert nem lehet. Egyébként a piacos pasi elmondta, hogy voltak már hölgyek, akik hozzám hasonlóan érdeklődtek sütiárusítás ügyében, de egyik sem ment vissza - mert rájöttek, hogy nem megy.
Ez van, sajnos. Kofa karrierem ezzel véget ért. :)
Ha nyerünk a lotyón, és lesz egy kiskertem, akkor csuda veteményesem lesz, és akkor majd a fölösleget eladom a piacon. :)
Hátha, egyszer majd összejön.