2018. április 9., hétfő

Medvehagymás zsemlemártás húslevesben főtt húshoz

Ez az egyszerű kis mártás számomra amolyan olaszos jellegű fogás, egyrészt mert egyszerű - és az olasz konyhára ez nagyon jellemző, másrészt mert az itáliai konyha kifejezetten szereti a szikkadt kenyereket felhasználni például levesekhez, vagy pirítva a kenyérmorzsát tésztákra. Végül a zsemlemártás is klasszikus és régi étel, mint az olasz fogások.



Zsanuária készített nemrégiben egy finom medvehagymás mártást. Tegnap húslevest főztem, így éppen kapóra jött az ötlet. (Eredetileg sóskát akartam főzni, de annyira nem volt még tavasz az idén, hogy nem kaptam a piacon.) Mivel nagyon szeretem a klasszikus zsemlemártást, így az enyém egy egészen más változat lett. És volt 6 darab nagyobb szikkadt sajtos pogácsám, most az került bele egyébként zsömle helyett. 

Hozzávalók 4 főre:
6 db szikkadt zsömle
kb. egy liter házi húsleves
3 gerezd fokhagyma
1 marék medvehagyma
3 dkg vaj vagy 1 teáskanál zsír
frissen őrölt bors
1 dl tejszín

A szikkadt zsömléket kis kockákra vágjuk és megpirítjuk szárazon. Egy nagyobbacska lábosban a vajon megfuttatjuk csipet sóval a zúzott fokhagymát, rátesszük a pirított zsemlekockákat és felöntjük annyi húslevessel apránként (úgy kell felengedni, mint a rizottót, így tudjuk a jó állagot elérni), hogy olyan mártás sűrűségű legyen. Ahogyan adagoljuk a levest, folyamatosan szívja be a zsömle. Közben adjuk hozzá az aprított medvehagymát is, és tekerjünk bele frissen borsot is. Főzzük körülbelül 5 percig. Nem kell hosszan, hogy maradjanak a mártásban kisebb-nagyobb zsömledarabok, ne oldódjon teljesen szét. Mikor készen van, kevés tejszínt még adjunk hozzá, még egyszer forrjon fel és készen is van. A húslevesben főtt hússal tálaljuk.

Tipp: kevés reszelt parmezán-típusú ízletes keménysajtfélével is dúsíthatjuk a végén az ételt, nem rontja el.
Medvehagyma helyett sóskával vagy spenóttal vagy friss kaporral is készíthetjük ezt a mártást.

9 megjegyzés:

Anikó írta...

Én még paradicsomszósszal is imádom a főtt húst :-)

duende írta...

Én is. Igazság szerint nincs is olyan mártás, amivel ne szeretném... majd ha érik már a meggy, cseresznye és eper, csinálok ebből a hármasból is egyszer mártást főtt husihoz, pirított darával. Imádom. De bármelyik mártás jöhet. A friss kaprot is nagyon várom már...

Bodzás Vendégház írta...

Az összes fent említett főtt hús-mártás variációt főzöm és szeretem. Vasárnap nálunk is hasonló főtt a fazékban: én zöldborsmártást készítettem most hozzá.

duende írta...

Na az is isteni lehetett! Én is szeretem, van is itthon kis üvegcsében sózva. :) De jó hogy vannak még, akik szeretik a húsleves után a mártást főtt hússal! :) Annyira klasszikus fogás, de mintha kicsit kiment volna a divatból, pedig könnyű és finom, bármilyen mártást is főzzünk a főtt húshoz. Kifejezetten kímélő, ha nem lisztezzük agyon a mártást.

Bodzás Vendégház írta...

Egyetértek, sőt, mintha a 21. századi gasztronómia kicsit finnyásan szólna a szószokról, bár ez engem és a konyhámat hidegen hagy, nem majmoljuk a divatot, még ha sok mindent ki is próbálok. A vendégeimnek pedig van választási lehetőségük, ha épp nem szeretik a mártásokat...

duende írta...

Engem is hidegen hagy :))) minden "trendiség", meg "menőség". Ami jó az jó, divatok jöhetnek, divatok mehetnek. A jó az jó és marad. :)

Anikó írta...

jaj, én is szeretek minden mártást a levesben főtt húshoz, az édeseket /eper, málna, cseresznye, meggy, őszi, sárgabarack, szőlő, alma, körte, birs/, sósakat, mind jöhet /fokhagyma, medvehagyma, kapor, torma/, ezt a zsömlemártást is kipróbálom :-)

Anikó írta...

... és persze az édes paradicsomszószt is, nagyon, nagyon :-)

duende írta...

Anikó, remélem ízleni fog. :) Anyukám kedvence volt, no meg az enyém is. :)