2025. április 20., vasárnap

Gyömbéres csicseriborsó krémleves chilis tortilla chipsszel

Hogy ez a leves milyen fincsi! Mondjuk alapból imádom a csicseriborsót. 

 


Négy főre kell két konzerv csicseri. Meg egy közepes fej vöröshagyma, amit kockázva megdinszteltem kevés olajon, aztán 2 gerezd lapokra vágott fokhagymát is átfuttattam a lábosban, hozzátettem az átmosott csicseriket, felöntöttem úgy 8 dl vízzel, tettem bele másfél spáros zöldségleveskockát, és egy teáskanál őrölt gyömbért. Főztem 10-15 percig, majd turmixoltam. Nem lett túl sűrű, de így is jó volt. De ha még sűrítenétek, egy kevés hideg vízben oldott étkezési keményítővel, vagy liszttel lehet.

Bolti tortilla chipssel, friss petrezselyemzölddel és szalonnapörccel tálaltam.

2025. április 12., szombat

Vöröslencse krémleves sárgarépával

Amilyen egyszerű, olyan finom. A SóBors oldalán találtam. 



 

Hozzávalók 4 főre:

  • 25 dkg vöröslencse 
  • 1 közepes fej vöröshagyma 
  • 2 normál méretű sárgarépa 
  • 2 dl paradicsomlé 
  • 1 liter zöldségalaplé 
  • 1 csipet édesnemes pirospaprika 
  • só, frissen őrölt bors
  • 2 ek olívaolaj
  • és opcionálisan a végén kevés citromlé

A lencsét mossuk meg alaposan, 10 percre áztassuk be forró vízbe. Míg a lencse ázik, daraboljuk apróra a hagymát és reszeljük durvára a sárgarépát, majd egy kevés olajon dinszteljük meg őket alaposan. A lencsét öblítsük le, és adjuk a zöldségekhez. Adjuk hozzá a pirospaprikát és a paradicsomlevet. Öntsük fel zöldségalaplével. Közepesen erős lángon főzzük 15-20 percen keresztül. Mikor elkészült, pürésítsük. 

2025. március 29., szombat

Tortilla házilag villámgyorsan és egyszerüen

Két hete láttam a Spáros újságban, hogy akciósan!!! 800 valamennyi egy csomag tortilla ára, amiben 6 darab van. Hát rablás. Arról nem is beszélve, hogy a házi friss tortilla és a bolti tartós között ég és föld a különbség, ha egyszer kóstoltad frissen, soha nem veszel többet boltit. 

 


Már többször kerestem a jutyúbon tortillás videót, de egyik sem volt jó. Vagy fölösleges dolgokat tesznek bele, mint pl. sütőpor, vagy agyonbonyolítják. Kénytelen voltam magam főszereplővé avanzsálni. 

A lényeg: nem kell más bele, mint liszt, víz, és kevés só. A tészta állaga olyan legyen, hogy se kemény, se lágy, elváljon a tál falától és a kéztől is, mikor összegyúrtátok. Én pihentetni sem szoktam, azonnal gombócolom és azonnal nyújtom és sütöm is. Így 5 db tortillát összeállítani és megsütni nincs több, mint 20 perc, és nem túlzok. Amíg sül az egyik, addig nyújtom is a másikat. Egy titka van: jó alaposan, nagyon forróra fel kell melegíteni a serpenyőt, hogy gyorsan süljön. Egy-egy oldalának elég olyan 40-50 másodperc, így nem fog kiszáradni és nem lesz törékeny. Illetve mikor egymásra teszitek a kisülteket, le kell takarni, mert tényleg nagyon gyorsan ki tud száradni. 

 

Ezeken a képeken 100%-ban teljes kiőrlésű lisztből készült tortilla van. Én például nem szeretem kenyérben a teljes kiőrlésűt, de tortillában igen.

Ha marad a tortillából, nylonzacskóban 2-3-4 napig eláll, és serpenyőben újramelegíthető, frissíthető.

Csak egy ki matek: 5 db tortillához kell 20 dkg liszt. Az akárhogy is számolom, 40 Ft, darabja így 8, azaz 8 Ft. Adjuk hozzá a gázt: 10 Ft/db. És nem 8, meg 9 száz forint, aminek darabja 130-140 Ft. 

Ma például dürümöt ebédeltem, a két darab lavash (ugyanaz, mint a tortilla, csak török néven) kisütése, összeállítással együtt 10 perc volt.

Hozzávalók 5 db bolti méretű tortillához: 

  • 20 dkg liszt 
  • 1/2 mokkáskanál só 
  • 1,3 dl víz.


2025. március 9., vasárnap

Hot-dog kifli, hamburger zsömle, sajtos stangli, házi zsömle, házi kifli, zsúrkenyér


Na, most lemértem mindent pontosan, gondoltam majd húsvétra esetleg keresnétek kalácsreceptet. Én már régóta a zsidó kalácsot sütöm: a barheszt vagy challahot, mert szerintem zseniális, nekem sokkal jobban bejön, mint a tejes-vajas kalács. Annyira lágyra, repülősen könnyűre lehet sütni, hogy el sem tudom mondani azt a pihe-puhaságot, amilyen ennek a kalácsnak a belseje. De egyébként a víz helyettesíthető tejjel, az olaj pedig ugyanennyi olvasztott vajjal.

 


 

Recept 10 db hot-dog kiflihez, sajtos stanglihoz, 8-10 db hamburger zsömléhez (attól függ, kisebbeket vagy nagyobbakat akarunk-e sütni), házi zsömléhez, kiflihez vagy egy nagy fonott kalácshoz vagy zsúrkenyérhez:

  • 40 dkg liszt 
  • 2 dkg friss élesztő 
  • 1,3-1,4 dl langyos víz (lisztfüggő) 
  • 1,5 közepes tojás 
  • 4 cl olaj 
  • 4 dkg cukor 
  • 8 gr só 
  • 1/2 tk sikér (el is hagyható) 
  • a teteje kenéséhez 1/2 tojás plusz egy evőkanál víz 

A robotgép keverőtáljában alaposan összekevertem a vizet, cukrot, élesztőt, hozzászitáltam a lisztet, a liszt tetejét megsóztam, szintén ide került a kevés sikér is, az olajat is hozzáöntöttem, és az egy egész tojást is. A másik tojást felvertem, és a felét még a többihez öntöttem a tálba. Kidagasztattam a géppel, majd hagytam duplájára kelni. 

 


10 darabba vágtam, aztán gömbölyítettem a darabokat. Olajozott konyhapulton hosszantilag kinyújtottam őket jó vékonyra (olyan 10-12 cm szélesek lettek az ovális kinyújtott darabok) és hosszában feltekertem. Aztán jól meghengergettem őket, hogy elvékonyodjanak, és fele nagytepsi hosszúak legyenek. Szilikonos papírra tettem őket a nagytepsibe, letakartam és megint hagytam duplára kelni a kifliket. Közben bekapcsoltam a sütőt. 

 


Mikor megkeltek, lekentem őket a kicsit vizezett fél tojással, és 20 percig sütöttem előmelegített, 175 fokos sütőben alsó-felső sütéssel, alulról a második rácshelyen. Félidőben letakartam sütőpapírral az egész tepsit, mert a viszonylag sok cukor miatt nagyon hamar sül a teteje. 

 


Tökéletes húsvéti kalácsnak is, hot-dog kiflinek is, és hamburger buciknak is ez a tészta. Nagyon enyhén édeskés, jó édeshez is, sóshoz is. Ha édesebb kalácsot szeretnétek, akkor mehet hozzá olyan 7-8 dkg cukor a 4 helyett. Ha pedig sajtos stanglit sütnétek, a tojással való megkenés után szórjátok meg a tetejüket bőven reszelt sajttal. Stanglihoz, kiflihez, zsömléhez elég a 2 dkg cukor, nem kell bele a 4 dkg.

 


 

Ha kalácsnak sütnétek egyben, annak 30 perc sülés kell. A házi zsemle tetejét nem kell megkenni tojással, csak le kell spriccelni alaposan sütőbe tétel előtt, és akkor is le szoktam spriccelni kicsit, mikor kivettem a kész zsömléket. A zsömiknek is elég a 20 perc sülés, a sajtos stanglinak is, és a hamburger zsömléknek is.