Maradékhasznósítós ázsiai stílusú leves. Tegnap csirkét sütöttem egyben,
és annak mindig megmarad a mellehúsa. (Azt szeretjük a legkevésbé.) Jó
sok lé is kisült a csirkéből (bóti), sajnáltam kidobni, mert nagyon jó
ízű volt. Átszűrtem, főztem vele alaplevet - plusz a fagyasztóban
talált ilyen-olyan csontokból -, gyömbérrel, vöröshagymával,
fokhagymával, cukorral, ecettel és szójaszósszal. Átszűrtem, belefőztem a
piacon talált leveles kelt, gombát. Tálaláskor belekerült a megmaradt
mellehúsa, megszórtam még zöldhagyma zöld szárával, retekcsírával,
petrezselyemzölddel. Ja, és a tészta házi ramentészta, sült
szódabikarbónás vízzel gyúrtam. Isteni vót.
Négy tányérhoz kell:
1 csirkefarhát és egy kis darab karajcsont (más is lehet, én ezt tettem bele)
4-5 nagy gerezd fokhagyma
1 nagy fej vöröshagyma
1 darabka friss gyömbér,
kb. 2 teáskanál cukor
2 teáskanál rizsecet (nálam fehérborecet)
só
2 evőkanál világos szójaszósz
leveles kel (helyette kelkáposztalevél is lehet felcsíkozva)
8 darab barna csiperke
kevés fagyasztott zöldborsó
valamilyen csíra (nálam retek)
újhagyma (főleg a zöldje)
korianderlevél (én ahhoz hozzá nem jutok, de nem is szeressem, tehát helyette petrezselyemlevél, de el is hagyható)
sült vagy főtt csirkemell
3 liter víz
plusz
ramentészta
2020. január 18., szombat
2020. január 5., vasárnap
Kimchi leves
November végén készítettem kimchit egy szép, méretes kínai kelből. Egy nagyon kevés még maradt belőle, és most már jó savanykás is volt. A többit nyersen ettem meg, ezt most megfőztem levesnek. Brutáljó. :)
Hozzávalók 4 főre:
1 nagy kínai kelnek az 1/8 része kimcsiként és jó éretten
1,5-2 liter víz
3-4 evőkanál szójaszósz
némi só
1 zöldségleves kocka (vagy ha van zöldségalaplé, akkor az)
4-5 evőkanál kész főtt barna rizs
és opcionálisan, ha még dúsítani szeretnénk: 1 tofu felkockázva (lehet pirítani is)
A maradék kimchit laskára vágtam (mert a kimchiben egyben vannak hagyva a kínaikel levelei), felengedtem vízzel, zöldségleves kockát, szójaszószt, kevés sót, főtt rizst adtam hozzá és felforraltam. És készen is volt.
Nagyon-nagyon finom, szerintem a legjobb vegán leves, amit valaha ettem.
És újra készítek egy adag kimchit. Rá lehet kattanni, na. :)
2019. december 27., péntek
2019. november 26., kedd
Kimchi
Most volt a "kimchi day", én pedig véletlenül épp pár napja vettem egy szép nagy kínai kelt. Gondoltam - mivel koreai étterembe nem mostanában fogok eljutni -, hogy elkészítem. A fermentálásnak amúgyis nagy divatja van mostanság... Hát, nagyon finom! És nagyon inspiráló. Fogok más zöldségféléket is ennyire bátran fűszerezve savanyítani, a kimchi metódusa szerint. Nem kell nagy mennyiségeket készíteni, mindig csak annyit, ami pár evésre elfogy. S amíg esszük, addig készülhet a következő adag. Hűtőszekrényben pár nap alatt elkészül, de akinek van hűvös kamrája, készíthet többet is, mivel minél tovább áll, annál finomabb lesz. És annál egészségesebb. Ha mindig van kimchi, vagy más fermentált zöldségféle a konyhánkban, egész télen ehetjük a finom vitaminokat, és nem kapszula meg por formájában. Nem beszélve róla, nem az ízetlen salátát, paradicsomot és hasonlókat vesszük meg "zöldségfogyasztás" címén így télen. Ehető önmagában, rizzsel vagy hajában főtt burgonyával, de meg is főzhető, ugyanúgy, mint a mi savanyúkáposztánk, vagyis készíthetünk vele leveseket, egytálételeket is.
Lelkes rajongó lettem. :)
A korábbi bejegyzésemben található videó alapján készítettem.
Címkék:
ázsiai,
boszorkánykonyha-népi gyógymódok,
böjt,
diéta,
elhíresültek,
előétel,
főfogás,
hidegtálravaló,
káposzta,
nemzetközi konyha,
november,
olcsó,
ropogtatnivaló,
slow food,
téli,
vega
Feliratkozás:
Bejegyzések (Atom)