Rácsodálkozni.
Nap, mint nap
- egy retek piros színére
mint csodára,
harsogó roppanós lédússágára,
ízének csípős és erőteljes fanyarságára,
a pittypang sárgaözönére
hogy majd' a szemem vakítja,
ó, de elébb,
elébb
még meg is csiklandozza huncut kis szirmaival azt.
(d.)
Semmi extra, csak tavasz a tányéron. De épp ezért jó. Ajánlom húsvét utánra is, ha maradna főt tojás készleten, tökéletesen hasznosítható ebben az egyszerű salátában.
Hozzávalók 4 főre:
az öntethez:
1,5 dl kefír vagy joghurt vagy kultúra (író, vagyis vajkultúra),
1 teáskanál mustár,
só,
pici méz,
őrölt bors,
aprított petrezselyemzöld,
1 mokkáskanál valamilyen finom salátaecet,
1 teáskanál olívaolaj,
1 mokkáskanál tökmagolaj.
A salátába:
1 nagy fej saláta leveleire szedve és kisebb darabokra tépkedve,
8-10 retek gerezdekre vágva,
1 csokor újhagyma zöldjével együtt,
4-5 főtt tojás kockákra vágva (vagy csak tálalásnál a saláta tetejére téve gerezdekben),
opcionálisan: medvehagyma levelek aprítva.
Az öntetet szép simára keverjük. A hozzávalókat egy tálba tesszük, és alaposan átforgatjuk az öntettel. Azonnal tálaljuk és fogyasztjuk. Rozskenyérpirítóssal fenséges. Eccerű. Fincsi...
Tökéletes előételnek is, köretnek is, de önálló fogásnak is pl. vacsira.
2 megjegyzés:
Nagyon finom lehet ez a saláta, páromnál a tojás, nálam a retek nagy kedvenc!
Épp most ebédeltem be belőle... :))
lesz is róla majd fotóm délután.
Meg kifelejtettem belőle a pici ecetet, javítom is.
Megjegyzés küldése