Szívem - a pusztaság madara - egére talált szemedben.
Szemed a csillagok birodalma, a reggel bölcsője.
Dalaim elvesznek szemeid mélyében.
Engedd, hogy szárnyra kapjon dalom szemed magányos végtelenjében.
Engedd, hogy szemed felhőit áttörve - a sugárözönben - kiterjesztett szárnyakkal szárnyaljon.
(Rabindranath Tagore)
Még van a piacon körte, és most viszonylag olcsó a karfiol is. Gyors, egyszerű, finom. Tejszín nélkül is működik - úgy is tökéletes, akár a 90 napos diétázóknak is.
Curry fűszerkeverék kapható is, de elkészíthetjük a sajátunkat is. Indiában állítólag annyi currykeverék, ahány ház. A curry egyébként egy ételfajtát jelent valójában.
"A curry elnevezést eredetileg két, egymástól független indiai kifejezésből "honosították" a britek. A kari egy elsősorban Dél-Indiában népszerű fűszernövény (Murraya koenigii, régebbi nevén Chalcas koenigii), a Távol-Keleten honos citrusféle cserje, amelynek levelét használják fűszerezésre, Indiában főleg vegetáriánus ételekhez. A karhí pedig édeskés-savanykás szósszal készült nyugat-indiai étel. Ma már azonban a curry szó leginkább bizonyos őrölt fűszerek keverékét jelöli. Ezt a keveréket a gyarmatokról hazatelepülő angolok fejlesztették ki, hogy egyfajta tipikus indiai ízt utánozhassanak szárított fűszerek segítségével. A fűszerkeverék összetétele erősen változó lehet; karilevelet nagyon ritkán tartalmaz. Legfőbb alkotóelemei: római kömény, kurkuma, lepkeszegmag, csilipaprika."
(Forrás: Wikipédia)
Lássuk akkor az én karfiolcurrymat.
Hozzávalók 4 főre:
1 nagyobb karfiol,
2-3 db körte,
1 nagy fej vöröshagyma,
kis darabka friss gyömbér,
2 evőkanál olaj,
só,
1 teáskanál curry-fűszerkeverék,
pár csepp citromlé,
egy csokor petrezselyemzöld,
2 teáskanál étkezési keményítő,
1 löttyintésnyi tejszín.
1 nagyobb karfiol,
2-3 db körte,
1 nagy fej vöröshagyma,
kis darabka friss gyömbér,
2 evőkanál olaj,
só,
1 teáskanál curry-fűszerkeverék,
pár csepp citromlé,
egy csokor petrezselyemzöld,
2 teáskanál étkezési keményítő,
1 löttyintésnyi tejszín.
Ezt pedig a Terebessen találtam, zöldséges currykhoz:
Currypor zöldséges currykhez
Hozzávalók:
- 2 1 cm hossz fahéj
- 6 ek. koriandermag
- 1 tk. szárított, porrá zúzott kókuszreszelék
- 1 tk. kapormag
- 10-15 szem rizs
- 1 tk.mustármag
- 2 tk. csípős paprika szárított magja
- 3 tk. köménymag
- 2 1 cm hossz fahéj
- 6 ek. koriandermag
- 1 tk. szárított, porrá zúzott kókuszreszelék
- 1 tk. kapormag
- 10-15 szem rizs
- 1 tk.mustármag
- 2 tk. csípős paprika szárított magja
- 3 tk. köménymag
Vastag falú serpenyőben szárítsuk és pirítsuk világosbarnára az első négy fűszert.
Adjuk hozzá az összes hozzávalót és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára.
Zúzzuk porrá, tegyük jól zárható üvegbe.
Adjuk hozzá az összes hozzávalót és állandóan kevergetve pirítsuk aranybarnára.
Zúzzuk porrá, tegyük jól zárható üvegbe.
(Terebess: Indiai ízek)
10 megjegyzés:
Nohát, mi mindennel előállsz Te!
Nagyon szeretem a karfiolt, akárhogyan szinte, van, hogy csak vajban megsütöm.
Megint olyan csodás lett a fotód, hogy majd' elrepül....
A karfiolt én is szeretem!
Sokszor készítek curry jllegű ételeket, inkább tavasztól őszig - zöldségekből. Nagyon finomak tudnak lenni.
De ha hiszed ha enm, Napmátka, én is lejobban úgy szeretem a karfiolt, hogy kicsit előfőzöm sós vízben, aztán vajjal melocsolom és kész. Isteni. :)
Köszi Trinity! :)
(Szárnyacskái is vannak petrezselyemzöldből, jé tényleg...)
Ezt is megvettem! Eddig még csak krumplival csináltam, de így is megpróbálom!
Nyamm, nyamm!:)
A currykeveréket feltétlenül kipróbálom, de kb. amikor beérik a kapor magja. Addig nem tudom, hol szerezzem be, amit elkell vetni nem biztos, hoyg megfelelő az ételekbe, jobban bízom abban, amit magam szedek!
És ha esetleg sajtot is reszelsz a karfiolra, akkor is nagyon finom. De nálunk a három "grácia" nyersen is eltünteti.:D
Puszi
Szerintem nagyon izgalmas, Kata!
Edit, ha nincs kapormag, úgyis jó. A curry-keverékek titka az, hogy bátran kikísérletezhetjük a saját verziónkat. :)
Jó hogy említed a sajtot. A currykra nem igazán illik a reszelt sajt, viszont sokszor készítik panír-ral - ez egy friss sajt, ami nem olvad meg. Kockákra vágva adják bele az ételbe. A panírt friss tejből készítik, citromlével kicsapatják, majd lenyomva formázzák. Sütni is szokták. Hasonló funkciójú, mint a tofu.
Szia, Duende, bocs', hoyg félreérthető voltam, de elolvastam, amit írtál, hoyg csak simán megpárolod a karfiolt és vajjal meglocsolod. Nos, én a sima párolt karfiolt szoktam sajttal megszórni és ráolvasztani. Először Svájcban ettem ilyet ás azóta itthon is be-beiktatom.
Most nem a curryra gondoltam, de a sajtos változat is biztos finom lehet!
Ja, értem! :))))
Van ilyenem is:
http://szellemafazekban.blogspot.com/2008/12/binker-mert-n-gy-nevezem-az-n-titkom-m.html
Megjegyzés küldése