2009. május 29., péntek

Eperlekvár



Vajon a levegőben lebegés: a repülés más lenne, mint a vízben lebegni?

Talán csak ezért nem tudunk repülni...

Csak elgondolkodtam... Mert álmot láttam. Álmomban úsztam a levegőben.





Ma tudtam nagyon-nagyon olcsón venni végre epret. Eljött a lekvárfőzés ideje...

Minden lekvár és befőtt alapvető feltétele, hogy mind az üvegek, mind a gyümölcsök alaposan el, illetve meg legyenek mosva. Semmi zsíros nem kerülhet rájuk, még csak a közelükbe sem. Tehát ha a mosogatóban tisztítjuk a gyümölcsöt, azt is alaposan mossuk ki előtte.
Lekvárhoz csak a teljesen egészséges, érett gyümölcsök alkalmasak. Ahol hiba van a gyümölcshúsban, azt a részt vágjuk ki.

A gyümölcsöket tisztítás után lemérem, majd robotgépbe teszem és csak durvára darálom meg. Maradjanak benne gyümölcsdarabok is, úgy a jó. Egy nagy lábosban fölteszem a megdarált gyümölcsöt főni. Egészen addig főzöm - időnként kevergetve -, míg besűrűsödik lekvár állagúra. Ezzel vigyázzunk, mert ha hűl, még sűrűbb lesz. Tehát így forrón kicsit folyósabbra hagyhatjuk. Tehát mikor elérte ezt az állagot, hozzáadom a cukrot és addig keverem, míg elolvad benne. A gyümölcs kilójaként 40-50 dkg cukrot adok hozzá. A cukorral még 20 percig főzöm, majd üvegekbe töltöm. Én citromlét is szoktam hozzáadni, kicsit pikánsabb lesz a lekvár. És egy csipet sót is, kihozza az ízt. Ízlés szerint.
Minden üvegbe először csak egy kanál forró lekvárt teszek, ezzel fölmelegszik az üveg. Fontos, mert ha hirtelen és egyszerre töltjük meg, elpattanhat.
Mikor az összes lekvár üvegekbe került, mindnek a tetejére egy késhegynyi szalicilt teszek. Lehet nátrium-benzoátot is használni. Kinek melyik szimpatikusabb. Aztán folpackot vágok kockákra, és az üvegek szájára teszek egy-egy darabot. Ezután csavarom csak rá a fedőt. Úgy is csinálhatjuk, hogy a folpack tetejére szórjuk a tartósítószert, aztán rácsavarjuk a fedőt. Mindegy.
A tartósítószert, hiába nem divat - én nem hagyom ki. Jártam úgy szörppel, hogy nem tettem bele és mind megromlott. Nem kockáztatok. Ahhoz túl drága a gyümölcs is, a cukor is. És nagyanyámék is, anyukám is szalicillel tette el a finomabbnál finomabb lekvárokat, befőtteket, szörpöket. Kutya bajom sincs tőle, úgyhogy nem érdekel senkinek sem a véleménye a tartósítószerekről. Még mindig jobb egy leheletnyi szalicillel eltett saját lekvár, mint a bolti E-betűkkel telerakott műlekvár. Biztosan működik tartósítószer nélkül is, de nekem sajnos a spájzom a legmelegebb helység a lakásban. Szalicil marad.
Mikor minden üveget lezártam, egy dupla plédre állítom az üvegeket, majd jól betakargatom. Ez a szárazdunszt. Azért kell, hogy a lekvárok lassan hűljenek ki. Ez segíti elő azt, hogy a fedők teljesen légmentesen rá"cuppanjanak" az üvegekre.




A lekvárom (3 kg eperből készítettem) 1 óra 20 percig főtt. Körülbelül 50 percig cukor nélkül, aztán cukorral. Kis lángon főzzük, különben leég! Nagyon szép darabos maradt.
Aki mégis tartósítószermentesen szeretné eltenni a lekvárt, Renátánál nagyon jó leírást talál róla.
Ez a recept minden fanyarabb gyümölcshöz alkalmas.

32 megjegyzés:

nana írta...

én is erre készülök :)

lencsike írta...

Teljesen egyetértek a szalicillel kapcsolatban. Ha nem allergiás rá valaki a családban, nyugodtan mehet rá, semmi baja nem lesz senkinek akkora mennyiségtől. Én is mindig teszek a lekvárokra, csöpp lányom egy éves kora óta falatozik belőlük gond nélkül. Igaz, bontáskor mindig lekaparom a tetejét, de csak megszokásból, legtöbbször nincs is nyoma a késhegynyi mennyiségnek.

Kata írta...

Először is: ha a levegőben úsztál, akkor igazán szabad vagy!!!

Az eperről: holnap készülök a piacra, mert a zöldségesnél botrányosan drága még mindig:(( Pedig az eperlekvár nagyon finom! Én zselírozóval szoktam készíteni, mert kevesebb cukrot használok hozzá.

Palócprovence írta...

Már én is nagyon készülök rá, de még ma is 950 Ft volt nálunk az eper. A végén még lemaradok róla idén...

lúdanyó írta...

Nálam bevált az, hogy ha teszek egy fémkést vagy valami fémet az üveg alá töltés közben, akkor nem pattan el :)

Chef Viki írta...

Szalicil témát teljesen osztom! Eddig is működött, akkor miért kéne változtatni, ha nem okoz semmi gondot?

Én az üvegeket mosás-öblítés után be szoktam tenni 1-2 percre a mikróba, fel is forrósítja - nem pattan el az üveg, ráadásul csírátlanít is!

Nálunk még nagyon drága :-( Kíváncsi vagyok, Kata mit intéz holnap!

duende írta...

Akkor egyet csinálunk! Még csak most álok neki, mert más dolgom is volt.

duende írta...

Abszolűt egyetértek, Lencsike. És így van, én is leszedem azt a részt a tetejéről.

duende írta...

Azt mondod, Kata? :)

Úgy is finom, és úgy darabosabbra is el lehet tenni. Ma jó piac volt, lealkudtam még azt az alacsony árat is, 300 forintért vettem kilóját az epernek, és nagyon finom szamócsaízű.

duende írta...

Jesszusom, Palócprovance, az tényleg drága. Nálunk a szezon elején volt ennyi!

duende írta...

Köszi a tippet, Lúdanyó! :)

duende írta...

A te módszered is jó, Viki!Ezt még nem is hallottam, de tényleg jó! :)

Limara írta...

Én szalicil helyett inkább natriumbenzoátot szeretek használni. Nekem bevált, hogy az üveg száját 2 réteg celofánnal kötöm le, és aközé teszem a tartósítót. Így van is, meg nincs is! :)))

lúdanyó írta...

Én is úgy szoktam, ahogy Limara, nálam is bevált :)

Wise Lady írta...

Igen, errefelé olcsó az eper. Persze a hatalmas szemű, mélybordóra érett legfinomabb most is 800. De gyönyörű, egészséges kisebb epret láttam 350-ért. Befőzni kiváló. Szerintem Zalában a héten volt a fő érési dömping.

trinity írta...

Nálunk ma 600.-volt-jövő hétvégére lesz a csúcs, akkor főzök be.
Én vagyok a kivétel, aki erősíti a szabályt: ödémáim lesznek szana-szerte a szaliciltől:OOO
Ezért, még aszpirint sem szedhetek....Szóval marad a dzsemfix-abban nem szalicil van, vagy a nátrium benzonát.

Nagyim szalicilt használt(akkor még bírtam) és voltak 10(!!!!) éves tökéletes lekvárjai is-csak besűrűsödtek, de kutya bajuk nem volt!!!!
Szóval aki bírja-az nyugodtan használja!

Ancsika írta...

De jó nektek, hogy már itt tartotok! :) Nálunk még legalább 1-2 hét, mire eltenni is lehet. Bár nagyon savanyúak idén az eprek; kevés a napocska :(

Én sem vagyok szalicil ellenes, bár amióta lehet kapni 3 féle erösségü Jam-fixet, azóta még az sem kell.

Még egy módszer, ha valaki nem ismerné, ahogy én szoktam eltenni a lekvárokat: a beföttesüvegeket beleállítom egy tepsibe, amibe elözöleg nagyon meleg vizet öntöttem. Így fokozatosan átveszik a höt az üvegek és tuti nem pattannak szét! :)

Duende! nem mellesleg szépséges lett a lekvárod! :))))

duende írta...

Az is tökéletes módszer, Limara. Néha én is így csinálom, nem mindig. :))

duende írta...

Lúdanyó, lásd egyel följebb! :))

duende írta...

Szerintem is Whise Lady. Most jött rá ez a rengeteg eső, szerintem elkezd rothadni...
Az epres ezt mondta, akitől vettem a piacon. Hogy még talán jövő kedden jönnek, aztán vége. Hihetetlen egyébként, idén nagyon korán beérett az eper is. Emlékszem olyan évre, mikor június 11,12.-e környékén tettem el lekvárt eperből.
Amit vettem apróbb szemű volt - de nem túl apró. Inkább közepes. és eszméletlen szamócaízű, nagyon finom eper. A lekvár is isteni lett belőle. :)

duende írta...

Én is mindig megvárom, míg legolcsóbabn kapni, Trin. Befőző alapszabály. :))

Na tessék... Akkor neked tényleg mást kell használni!

Bizony, bizony! anyunak is vannak jó 3-4-5 éves lekvárjai. Tökéletesek most is!

duende írta...

Köszi Mian! :)

Nálunk most szuper idő volt, mert meleg is, nap is, és eső is volt. Most majd a meggy lesz az, ami félő hogy kireped, és rothadni kezd, mert 4 napja esik.

Jam-fixet még sosem használtam. Biztosan az is teljesen jó módszer. És gondolom, lerövidíti a főzési időt is. Ettől függetlenül, azt hiszem, maradok a hagyományos lekvárfőzésnél. Mindig így csinálom, és tökéletes az ősi módszer! :)

Úgy látom, az üveg felmelegítésére mindenkinek megvan a módszere! :))

Névtelen írta...

Szia, megcsináltam a rebarbara szörpödet, nagy sikere volt, kár hogy csak másfél kiló rebarbit sikerült nagyon kalandos úton szereznem. Nincs valami nagyon tuti eper-, málna-, stb. szörp recepted? Köszi: tatin

duende írta...

Kedves Tatin! De örülök!!! :))

A rebarbara szörpöt utólag átírtam, mert a szalicilt elfelejtettem. Szóval ha később akarod fogyasztani, tegyél bele - vagy folpackot a tetejére és arra a tartósítószert, majd a kupakot - egy kevés szalicilt vagy nátrium benzoátot. (késhegynyit)
csak ennyi a módosítás, mert kifelejtettem. Bár ha nem éri meg a telet és most megisszátok, akkor nem kell.
Tuti szörp-recept? :))

Rendben!
Csinálok bejegyzést! :)

erős ildikó írta...

Ez a lekvár csodaszép, elvarázsol. Mint a bevezető soraid is.
Ideérzem az eper illatát.

erős ildikó írta...

És sajnos nálunk sem 300 még az eper...

duende írta...

:)
Köszönöm napmátka.

Az nem jó... Nálunk úgy látszik, nagyon jó idő volt rá, ezért ilyen olcsó.

Kata írta...

Na itt van Kata, akinek ma esze ágában sem volt lekvárt főzni, mert majdnem elfelejtkezett egy gasztrós programról;)
Bejegyzés jön majd...

duende írta...

Milyen programról? :)
A VKF-re gondolsz? Én is elfelejtettem, de már kihagyom, asszem.

Kata írta...

Nem, nem a VKF-ről felejtkeztem el, arra meglesz a poszt, hanem nagy közös főzés volt ma a barátainkkal együtt, sőt, jó dolgok történtek, de ez egy külön beírás lesz:)

Itality írta...

Múlt héten sikerült végre nekem is szedni (szedd magad akció 350Ft/kg ill. 10kg felett 220Ft) és tovább fejlesztettem a tavalyi változatot. Idén tettem bele a mentán kívül, citromfüvet és bodzát. Sajna már csak szárított lett, de így is, nagyon-nagyon fincsi!!! Érdemes kipróbálni!!!

duende írta...

Köszönöm a tippet, Itality! :) Jövőre majd, idén már nem teszek el több eperlekvárt.