2009. július 16., csütörtök

Prósza nyáriasan



Ha azt szeretnéd, hogy a valóság különbözzön attól, ami van, az olyan, mintha elkezdenél egy macskát ugatni tanítani. Próbálkozhatsz és próbálkozhatsz, és a végén a macska fel fog nézni rád és azt mondja, "miau".

(Byron Katie)





A prósza nálunk nagy kedvenc, biztosan eszünk 3-4 hetente egyszer. Isteni finom, olcsó és villámgyors étel. Nem csak a tél finomsága lehet, mert ilyenkor nyáron bármilyen zöldségfélével gazdagítható. Én most cukkinit, lila újhagymát és sárgarépát tettem plussszba bele. De keverhettem volna a tésztájába karfiolt, padlizsánt, spenótot, mángoldot, kukoricát, zöldbabot, csillagtököt, paprikát, paradicsomot, erdei gombát is. Egyszóval bármit, ami most a piacon kapható, ami megterem a kiskertekben.

Hozzávalók 4 főre:
6 darab közepes krumpli,
2 kisebb szál sárgarépa,
2 kisebb lila újhagyma,
1 kisebb cukkini fele,
1 gerezd fokhagyma,
2 kisdobozos kefír (vagy 4-5 dl aludttej),
1 mokkáskanálnyi só,
kb. 5-6 kicsit púpos evőkanál liszt,
olaj a sütéshez.

A krumplit a kisebb lyukú sajtreszelőn lereszeltem, majd egyből hozzákevertem a kefírt és a sót. A megtisztított zöldségeket kisebb darabokra, illetve vékony szeletekre vágtam és hozzákevertem a krumplis tésztához. A fokhagymát is belereszeltem, a lisztet is hozzávegyítettem a tésztához. Sűrű palacsintatészta állagot kell kapnunk. Az első darab sütésénél kiderül, elég lisztet tettünk-e bele, mert ha nem, akkor szakad. Akkor még kevés liszt kell hozzá. Sajnos pontos mennyiséget nem tudok megadni, mert ilyenkor még elég vizesek az újkrumplik, és mindegyik fajta kicsit eltérő.
Teflonserpenyőben, 1 evőkanálnyi olajon mindkét felét piros-ropogósra sütöttem a prószáknak. Most kisebbeket csináltam, mint a hagyományos prószanagyság - az épp egy serpenyőnyi, vagyis akkora, mint a palacsinta.
Így önmagában is nagyon finom, de ajánlok hozzá fokhagymával elkevert tejfölt, vagy joghurtot - nagyon jól kiegészíti.
Ha nem tejfölözzük, akkor lehet a tésztájába még például fetadarabokat, vagy kecskesajt darabokat is morzsolni, még gazdagabbá, izgalmasabbá tehetjük ezt az egyszerű, de nagyon finom ételt.



Az utolsó változat a kókuszos prósza. :) No nem kell megijedni. Kókusz a képen látható gyönyörű macsek. Hiányoztam neki (mert egész nap csvargott őurasága), ezért féltékeny volt a prószára, és befeküdt a képbe... :))

22 megjegyzés:

Raindrop írta...

De jóóó! :D
Akkor ma mi ketten közös macsekolást folytattunk! :)
Micsoda tekintélyes pózban nézi a prószát, gondolja magában "hol van ez a lapos valami hozzám képest". :DDD
Gyönyörűséges képek, remek ennivaló!

murok marci írta...

szerintem kókusz csalódott volt a mai kaját illetöen. az arcára van írva, hogy "csak nem gondolod komolyan, hogy ÈN EZT egyem??"

trinity írta...

Én is épp a macsekon morfondírozok...Olyan bölcsen szemléli a világot-ez a cica tud valamit:)))

Prósza: épp az előbb néztem egy édes változatot-de ez teljesen más...Napok óta valami hasonlón törpölök: most megvan!!Köszi, ezt megsütöm!!!

Ja, és üdv. Kókusznak is!!!

Katy írta...

Nagyon jól néz ki. Ijett nem is hallotam.
Rico, rico.. (finom)

Wise Lady írta...

Micsoda ötlet, prószára tenni valamit. Furmányos!

Chef Viki írta...

Naggggggyon tetszik! Jó kis fokhagymás tejföllel, ahogy mondod!

Hasonló paraméterekkel (hófehér bunda, rózsaszín kiegészítők) megáldott hörcsögöm van :-DD Ernőnek hívják :-) Meg tudnám zabálni, annyira helyes :-)

Kati írta...

Ti ezt hívjátok prószának? :-o A címet elolvasva a "kukoricakása" képe ugrott be, nálunk az a prósza. Ez pedig a "görhöny", vagy kicsit másként készítve a "placky" (szlovák). :-)

duende írta...

Igen, egy fekete, egy fehér! :))

Tényleg az, Raindrop, isteni. :)

duende írta...

Nokedeli, tényleg valami ilyesmi van az arcára írva... :)))))

duende írta...

Tud ám, Trin! :)
Mindent.

Mikor jöttünk haza a Balcsiról, tudta hogy indulunk. Utálja a macskadobozt, meg az utazást. Bebújt az ágy alá. A párom nem tudta kicsalogatni az istennek sem, már az ágyat akarta elhúzni a cicáról.
Mondtam neki, rossz a módszere, és figyeljen.
Csak kiejtettem egyszer a "halacska" szót, és Kókusz 2 másodpercel később már kint is volt az ágy alól, és érdeklődve nézett körül, hogy hol is a halacskája?! :))))

Mindent tud.
Átadom. :)

duende írta...

Katy, próbáld ki, nagyon finom. Az alap-prósza is, a sima krumlis, isteni! :) És gyors és egyszerű.

duende írta...

Whise Lady, én nagyon tudom variálni a prószát ám! :))

duende írta...

Viki, nagyon édes lehet Ernő! :)))

duende írta...

Kati, nálunk mindkettőt prószának hívják. Mert van kukoricás-szilvalekváros is édes, az is prósza. Nagyon finom, megtalálod a blogomon, ha beütöd bal felül a keresőbe, asszem szilvalekváros kukoricaprósza néven.

Wise Lady írta...

Azt látom, tényleg nagyon tudod variálni, és mind nagyon jól hangzik. Nekem idegen egy kicsit ez az étel, mert nem vagyok ideszületett.

Anyucika írta...

Szia!!!Tegnap kaptam néhány cukkinit,és mivel én eddig csak kirántva csinálta,igy ideje volt uj fortélyok után nézni.Nem is kelett sokáig keresgélnem.Nagyon tetszik nekem ez a recept!!!!Ezt ki kell próbálnom nekem is.A lepcsánkát is imádom,de ez mennyei lehet!!!!!

duende írta...

Kedves Anyucika!

Valóban finom! :)
Készítheted tiszta cukkiniből is, de akkor a cukkinit reszeld le, mint a krumplit. Vagyis ugyanúgy megcsinálod, mint a krumpliból az alap-prószát. És lehet hogy ha tiszta cukkiniből van, akkor egy tojás sem árt bele. Ezt csak azért írom, mert így több cukkinit ell tudsz használni. :)

erős ildikó írta...

Emiatt ma muszáj volt cukkinis tócsnit csinálnom!:)

Anyucika írta...

Szia !!!Nagyon köszönöm ezt az ötletet is.Meg fogom próbálni ezt a formációt is ,de most muszáj ezzel kezdenem.Ma akartam megcsinálni,de holnap jön a nagy lányom haza,és ő is szereti az efféle inyencségeket.Biztosan tetszeni fog neki is.
Köszi.

Anyucika írta...

Szia.Megcsináltam,ma a Prószát.Nagyon finom lett.A párom nem szereti a cukkinit,és a hasonló zöldségeket,de erre nem tudott nemet mondani amikor megkóstolta,határozottan izlett neki.Ezt máskor is el fogom késziteni.

duende írta...

Egészségedre Napmátka! :)

duende írta...

Anyucika, nagyon-nagyon örülök hogy ízlett! :)

Főleg annak tudok örülni, mikor valakivel sikerül olyan finomságot is elfogadtatni, amit addigkikerült - na ez tényleg isteni érzés! :))