2012. március 28., szerda

Bolognai ragu

.


Ne félj a tökéletességtől! Úgysem éred el sohasem. 

                                                                                                                                    (Salvadore Dali)
   



Böjt ide vagy oda, úgy jártam, hogy nulláznom kell a hűtőm kis fagyasztórekeszét húsvétra. Úgyhogy bolognai készült házi szélesmetélttel. 
Általában szeretek ex-has főzni. De ha híres és klasszikus étel kerül terítékre, akkor ragaszkodom az autentikussághoz - legalábbis, amennyire hazai körülmények között lehetséges. Utána szoktam olvasni, mik az adott receptúra ismérvei. Nagyon nem szeretem, mikor lebutítanak egy eredeti fogást, például emlékszem a 80-as években a bolognait szinte minden háziasszony gyíkhúsból (darálthúskonzerv) készítette ketchuppal és ripityára tört spagettivel... brrrr. :)
Ha olaszos tésztát eszünk, legtöbbször csak egyszerű paradicsomszósszal szoktam készíteni, ezért utánanéztem a bolognai ragunak.
Először ezt az oldalt találtam meg. Föl is tettem a ragut, s közben rábukkantam a Bűvös Szakács írására is. Bár kissé csorbult az eredetiség, mert csak sertéshús volt itthon. Legközelebb marhából készítem, de így is valami olyan fergeteges finom lett, hogy én is meglepődtem... És csak olasz asztali vörösbor volt kéznél, így az került az ételbe a fehér nedű helyett, és persze a környéken nem lehet kapni szárzellert sem, úgyhogy zellergumót reszeltem az ételbe. De nem baj, mert így is egy élmény lett. Sokáig fogom még emlegetni a mai ebédünket.

Hozzávalók 4 főre:
60 dkg darált marhahús (nem száraz húsból),
25 dkg vöröshagyma (tisztíva ennyi),
5 evőkanál olívaolaj,
6 dkg zeller (tisztítva),
10 dkg sárgarépa (tisztítva),
1 doboz hámozott, darabolt paradicsom konzerv,
1,5 dl tej,
1,5 dl fehérbor ( vagy könnyű száraz vörös),
kb. 1 csapott teáskanál kristálycukor (ízlés szerint, a bor és paradicsom savassága függvényében),
só,
frissen őrölt bors,
frissen reszelt szerecsendió,
2 szegfűszeg,
8 dkg vaj.
A tálaláshoz: parmezán.

Az olívaolajon dinsztelni kezdtem az apró kockákra vágott hagymát és a lereszelt zellert és sárgarépát. (Sajtreszelőn reszeltem.) Pároltam kevés sóval, míg megfonnyadtak a zöldségek, aztán hozzáadtam a húst is. Sóztam, borsoztam, szerecsendiót reszeltem rá és most nagy lángon fehéredésig sütöttem. Mikor átsült, hozzáöntöttem a tejet. Nem tévedés! És ne hagyjuk ki, mert ettől lesz olyan fantasztikus a bolognai ragu. A tejjel addig főztem, míg az összes elpárolgott a raguból és újra zsírjára sült. Ekkor öntöttem hozzá a bort, tettem hozzá a paradicsomkonzervet és dobtam bele 2 szem szegfűszeget. Fölforraltam, s mikor forrni kezdett, kis lángra vettem és fedő alatt pároltam jó 3 órán át. Mikor már kevés volt a folyadék alatta, egy kevés vízzel mindig utánahigítottam. Közben kóstoltam is, és eszerint ízesítettem kevés cukorral. A végén úgy fejeztem be a főzést, hogy minden szaftját elsütöttem. Mert a bolognai nem bő lében úszik, hanem egy tömörgyönyör sűrű ragu. Mikor elfőtte a levét, lekapcsoltam a lángot alatta és hozzákevertem a vajat is.
Házi szélesmetélttel (mert ez a ragu megérdemli) és parmezánnal tálaltam.
Mit mondjak? Valami észveszejtően finom!





10 megjegyzés:

N.D. írta...

meravigliosa!!!

duende írta...

grazie! :)

trinity írta...

Ez bizony tökéletes minden szempontból!

duende írta...

:) Köszi Trin! Isteni finom volt...

Anikó írta...

Nagyon szeretem én is, és jó bele a zeller is, nekem sincs soha otthon szárzeller, marhahússal is piszok jó, de sertéssel is,ilyen kis eltérések igazán lehetnek, mint a könnyű vörösbor a fehér helyett szintén nem határoz olyan sokat. Elhiszem, hogy finom volt, a tésztád már a képről is látszik, hogy isteni hozzá:-))))
Én pont tegnap carbonara spagetti helyett, carbonara makarónit készítettem, nagyon finom volt azzal is. Úgy látszik olaszos napunk volt:-)))))

Anikó írta...

Duende szeretnélek megkérni, hogy csinálj egy ötletadó összefoglalót Húsvétra a te kedvenc receptjeidből, úgymint főételek-édességek/sütik - sósak/sajtosak, körülbelül abban a szisztémában ahogy én is /nézz el légyszi a blogomra/. Nagyon köszi:-)))

Gizi írta...

Nagyon guszta!!! szeretjük a bolognait, de eddig a legegyszerűbb változatban készült nálam. Most kölcsön kérem ezt a remek receptet, és én is nekiveselkedem.

Kérlek nézzél be hozzám, szeretnélek meghívni egy húsvéti recepteket ajánló játékra.

duende írta...

Anikó: :)) Úgy tűnik. :)

Gizi, Anikó: köszi szépen Lányok, vettem az adást! :) -Megírom mindenképpen. Most már nagyon aktuális is. :)

Gizi, remélem ízleni fog! :)

Christina alias Pöfivonat írta...

Most csináltam meg és el kell hogy mondjam, hogy isteni finom. :D

duende írta...

Köszi szépen Christina! :) Váljék egészségedre! :)