2009. december 15., kedd

Karácsonyi narancsos kalács


Hangulat

Séta a hóesésben, este.
Csillagfényben úszó város.

Zajokat csitító
Fehér takaró
Borítja szívemet is.
A csend körültáncol,
Melegít, átölel.

Hóember a téren.
Nyakában piros sál,
Kezében kusza ág.
Azt mondja: Helló.
Azt mondom: Helló!

Beírtuk egymást
A Létezés Könyvébe.
(duende)




Megszállt az ihlet, meg karácsony múzsája. Ezen kívül, kalácsra vágytam.

Hát. Ritkán sikerült elsőre ilyen jól kísérleti süteményem. Valójában egy Planétás recept az alapja, de ott oltári mennyiséget adtak meg és teljesen el van írva a recept. Szóval kénytelen voltm én kikísérletezni a jó menyniségeket normále adagra. (Ki süt 1 és negyed kiló lisztből kalácsot?! Meg 7 tojásból?!)


Hozzávalók:

A tésztához:
35 dkg liszt,
1 csipet só,
ízlés szerint kristálycukor (kb. 8-10 dkg),
4 dkg olvasztott vaj,
1 narancs leve,
1 és 1/2 narancs reszelt héja,
1 tojás,
1 dl langyos tej,
3 dkg élesztő.
A tetejére:
1 tojásfehérje,
5 dkg porcukor,
1 félmarék mandula,
8-10 db aszalt füge,
ugyanilyen mennyiségű birsalmasajt (helyettesíthető kandírozott narancshéjjal vagy aszalt sárgabarackkal),
esetleg színes cukordara.

Az élesztőt felfuttattam a langyos tejben a cukorral együtt. A lisztet egy tálba szitáltam, majd belereszeltem a narancshéjatt, hozzáadtam a sót, az egész tojást, a narancslevet, a vajat és végül az élesztős-cukros tejet. Jól kidolgoztam a tésztát, hólyagosra, fényesre. Lágy legyen, de ne follyon. Szóval ha folyadék még kéne bele, langyos tejet adjunk hozzá. De nekem így pont jól jött ki a sűrűsége. (A narancslé mennyiségétől is függ.)
Beliszteztem, nylonnal légmentesen letakartam és egy órát hagytam kelni.
Közben apróra vágtam a tetejére való mandulát, birsalmasajtot és fügét.



Mikor megkelt kellően a tészta, átgyúrtam kissé és négy darabba vágtam. Mind a négy darabot gombócformára alakítottam és egy bőségesen kivajazott, kilisztezett kislábosba tettem. Ismét letakartam és hagytam kelni körülbelül 3/4 órát. A sütőt közben begyújtottam és a porcukorral habbá vertem a tojásfehérjét. Aztán belekevertem az összevágott finomságokat és a kalács tetejére tettem a mázat. Háromnegyedes sütőben sütöttem körülbelül 40 percig.


Tényleg finom! A narancs valami hihetetlen jó ízt ad a tésztának, a tetején lévő finomságok pedig jól kiegészítik. Ízben is, és állagban is, mert a kalács eszméletlen puha lett, a teteje pedig finom ropogós. Gondolkodtam hogy muffinsütőben sütöm, de győzött az időhiány és a lustaság... :))
A nevére pályázatot kéne kiírnom, mert most éppen semmi értelmes és kreatív név sem jutott eszembe. Fáradt vagyok, úgy tűnik.
Tegnap este viszont sétáltam egyet a hóesésben. Gyönyörű volt a város.


Hóember még nem volt - a vers egy pár éve létezett sárgarrépaorrúval való találkozásom során született. Talán esik még a hó, és akkor születnek új hóemberek is. És lehet szánkózni végre és talán fehér karácsonyunk is lesz már.

16 megjegyzés:

sedith írta...

Hű, de jól néz ki és nem is annyira kalácsnak, inkább valamiylen piskótafélének nézem!:) Biztos finom volt!:)
Amúgy tudod ki süt annyi hozzávalóból kalácsot? Akinek meg kell töltenie a kemencét, ha már egyszer kihevítette.:) Emlékszem, mamám is mindig egy hatalmas tállal dagasztott be, ha már ez volt terítéken!:) Vagy kenyérből szintén. A Plánétás receptek pedig, ha jól sejtem, elég régiek már, akkoriban még biztos nem volt annyira elterjedve a kicsiben való sütés, mint manapság.:)

Ági, aki főz írta...

Nagyon tetszik, hogy a hozzávalókat kipakolod egy deszkára! Annyira jók azok a képek is!

trinity írta...

Igen izgalmas ezzel a ropogós mázzal a tetején, ilyet még nem kóstoltam!!

Méhn Niki írta...

Gyönyörűek a fotók, és a kalács is baromi guszta lett!!
Itt is havazik ezerrel, annyira szép Pécs ilyenkor, főleg a Tettye! :)

Csibe írta...

Ez a kalács, valami csodás!
A képek nagyon hangulatosak!...ráadásul a világ is kicsi ;) a fotók alapján egy városban élünk :))

duende írta...

Edithj, pedig ez kalács a javából! :) És tényleg isteni.

Váó! Erre látod nem is gondoltam. Pedig tényleg! :)

Hát nem tom, minden más receptjük nagyon jó, ezt szerintem eltolták. És nem csak a nagy mennyiségek miatt. De sikerült igazán jóra javítanom. :)))
Egyébként ott Szentjánoskenyér a neve.

duende írta...

Köszi szépen Ági! :)

duende írta...

Trin, volt vendégem tegnap és nagyon ízlett neki! Egy szeletet el is csomagoltam, mert tényleg nagyon rákattant. :)

duende írta...

Niki, köszönöm! Nálunk is újra esik, szerencsére! Pécs tényleg gyönyörű város!

duende írta...

Csibe.... nem mondod?! :)))))) azta!
akkor tarthatunk mini gasztroblogger találkozót, mit szólsz?! :)

L.Krisztina írta...

Csodásan néz ki ez a kalács:)
HŰ de megkívántam , holnap sütök kalácsot :)
Köszi !!!!!!!

Csibe írta...

Duende, dejóóó, vevő vagyok a dologra ;) ...még úgysem láttam a ph új világítását, Te megmutattad ;)

ágota írta...

Ezt a kalács csodát magunkhoz fogjuk édesgetni.
Csibe, Duende félelmetes, hogy így ráakadtok egymásra :)!!

duende írta...

És tetszik, Csibe? :) Nagyon szép élőben!

Majd valamikor ünnepek után, hm? :)

duende írta...

Olzka, nagyon finom. És eszméletlenül kikelt a lábosból! :))

Valóban. Álmomban sem gondoltam hogy Csibével egy városban élünk. :)

Csibe írta...

Szééép, valamelyik este talán bejutok a városba (a Zala partról ;)) és megnézem.
Oksi, megbeszéljük!...jujjj, de izgi ;)