2010. március 13., szombat

Sárgaborsós húsgombócok

.– Amikor türelmetlen vagy – folytatta –, fordulj balra és kérj tanácsot a halálodtól. Rengeteg elpárolog a kicsinyességedből, ha a halálod feléd int, ha megpillantod, vagy akár csak ha érzed, hogy társad ott van és les.

(Castaneda: Ixtláni utazás)





Ez az étel a maradékhasznosítás jegyében született. Készítettem ugyanis a héten sárgaborsókrémet, de jócskán maradt belőle. Aztán meg volt a fagyasztóban egy kevés duplán darált húsom is. Ötvöztem őket. Így született meg a sárgaborsós húsgombóc, ami egyébként meglepően finom lett.

A hozzávalókkal kicsit bajban vagyok... azért próbálkozom,

tehát 4 főre, előételként:
40 dkg darálthús,
6 evőkanálnyi főtt rizs,
1 kis fej vöröshagyma,
1 tojás,
só,
frissen őrölt bors.
A mártogatóhoz:
2 kis dobozos natúr joghurt,
1 kis gerezd fokhagyma,
kevés citromlé,
só,
olívaolaj.
A sütéshez:
bő olaj.

Egy tálban alaposan összekevertem kézzel a gombócbavalókat. Kissé lágy állagú lett, de formázható és sülésnél remekül egyben is maradt. Tehát vizes kézzel kis gombócokat formáztam és közepesen forró olajban kisütöttem őket. Míg pironkodtak, kikevertem a joghurtot sóval, fokhagymával, kevés citromlével és olívaolajjal.
A recept szerintem úgy is működik, ha a sárgaborsókrém receptje szerint megfőzzük a borsót, de csak villával rusztikusra törjük és így keverjük a darált húshoz.
A forró gombóckákat a hideg joghurtba mártogatjuk - nagyon finom így együtt, a citrom kitűnően illik hozzá. Javasolnék mellé még valamilyen egyszerű zöldsalátát is - majd ha lesz már kerti fejessaláta.
A gombóckák egyébként hidegen is nagyon jók, akár vendégváró svédasztalra is ajánlom. Főételként is tökéletes, csak akkor nagyobb menyniséget készítsünk, valamilyen körettel. Például krumlipürével.

8 megjegyzés:

L.Krisztina írta...

Nagyon guszta lett:) És az a citromgerezd:) hát nagyon szépséges:)
Szeretem ezeket a mi van itthon kajákat!

Thrini írta...

Tetszik a fejléced!
Én is készítettem a napokban sárgaborsó gombócot, csak hús nélkül. Ez a Te verziód is remek.

duende írta...

Én is szeretem Kriszti, és hát... ez a főzés tulajdonképpen. Egyik ételből következik sokszor a másik. :)

Thrini, köszi szépen! Megnéztem, tényleg! Nagyon hasonló, majd kipróbálom a Te verziódat is, abszolút el tudom képzelni hogy hús nélkül is tökéletes! Köszi szépen!

egycsipet írta...

Csodaszép kis golyóbisok! :) Nagyon finom lehet, a sárgaborsókrémeddel egyetemben, szerintem szeretném! :))

duende írta...

Egycsipet, én utáltam a sárgaborsót. Egészen addig, míg ezt a krémet el nem készítettem. Nagyon finom és a gombócok is isteniek lettek!

Wise Lady írta...

Ez nagyon izgalmas!

Felhőlány írta...

Hmmm... ez nagyon jól hangzik, és nagyon jól néz ki! :)
Elég hosszan agyaltam szombaton azon, hogy mi legyen a felesborsómból, amit konyhaszekrény pakolása közben találtam...
Ezt mindenféleképpen ki kell próbálnom, nagyon tetszik! :))

duende írta...

Whise Lady, Felhőlány: köszi szépen! Tényleg nagyon különleges és finom volt! :)