SárgaborsókrémFurcsa szám a pí. Azt mondják a matematikusok, hogy transzcendens szám. Én nem tudom a matematika nyelvén ez mit jelent. Csak annyit értek a dologból, hogy a pí rettentő érdekes.
Megpróbálja kifejezni a tökéletest. Közelíti, közelíti. De elérni soha nem tudja. Soha nem lesz befejezett szám, a pí tökéletelen - ha így nézem a dolgot. Mégis. Úgy tűnik a befejezetlenség maga a tökéletesség. Egy egész szám, mint mondjuk a hét megismerhető. Leírható, kerek, egész és befejezett. Vagyis nem él - halott szám. Nincs benne a fejlődés lehetősége, a bizonytalanságé, a kifejezhetetlené. A pí azonban... élő. Soha nem lesz befejezett, végtelen marad mindörökre és kifejezhetetlen. Tökéletlenül tökéletes!
A pí olyan számomra, mint maga Isten. Kifürkészhetetlen, leírhatatlan és végtelen. És még azt mondják, a matematika reál tárgy.

(A píről itt és itt)
 


Fahéj és Feta oldalán találtam ezt az ételt. Görög sárgaborsókrém. Csak az az érdekes, hogy bár abszolút mindenevő vagyok, a sárgaborsó főzelékkel ki lehetett volna kergetni a világból. Most is ki lehetne.
Ez a krém viszont... nagyon finom! Hihetetlen. Mintha nem is sárgaborsó lenne.

Hozzávalók:
1 teásbögre sárgaborsó,
1 kisebb fej vöröshagyma,
só,
őrölt bors,
olívaolaj.

A sárgaborsót megmostam, majd kicsit több vízzel, mint amennyi épp ellepte, sóval, az apróra kockázott vöröshagymával, kevés frissen őrölt borssal és 3 evőkanálnyi olívaolajjal feltettem főni.
Addig főztem fedő alatt, míg pépessé vált. Ekkor botmixerrel pürésítettem szép simára.
Ahogy Fahéj és Feta is írta, kevés vízzel főzzük, mert szét fog főni a borsó, így később már nem lesz lehetőségünk leönteni róla a fölösleges folyadékot. És akkor nem krém lesz belőle a turmixolás után, hanem leves. Mondjuk. Annak sem lenne rossz! :)
Tálalható melegen is, hidegen is. Fahéj és Feta apróra vágott lilahagymát és sok olívaolajat javasol rá. Nekem így önmagában is elég hagymás íze volt, ezért kis citromdarabkákkal szórtam meg, amiket ki is facsartam kissé a tányéron lévő krém föltött - hagy érje mindenütt egy kis citromlé -, valamint petrezselyemlevelekkel díszítettem. Az olívaolajat én sem sajnáltam rá.
Pirítóssal, grissinivel, pitakenyérrel tunkolhatjuk. De finom bármilyen főétel mellé is: húsételekhez, halakhoz. Én tegnap este a maradék rántott halat mártogattam bele, nagyon ízlett együtt. Olyan krém ez (gondolom én), mint a quacamole Mexikóban, vagy a hummusz az arab és mediterrán vidékeken - bármihez ehető.

Megjegyzések

szepyke üzenete…
Duende, az a kép! Mármint a fejléced!
De édes lett!:)))
duende üzenete…
Köszi! Szerintem is! :))
Raindrop üzenete…
Csodásak a képeid, mint mindig!
2 hete, egyik éjjel végigolvastam az egész blogod elejétől a végéig. Gyönyörű kis gyűjtemény.
duende üzenete…
Raindrop:
KÖSZÖNÖM! :)
trinity üzenete…
Én a főzelékkel is nagy barátságban vagyok, de a krém is szuper finom lehet! A képek pedig...Hát, a citromtól alapból beindul a pavlofi reflex:))
duende üzenete…
Trintity, komolyan mondom: isteni. Pedig én utálom a sárgaborsó főzeléket.
Beastie üzenete…
Jöttem és főztem. Remélem eszi majd a család is :-)
duende üzenete…
Én is remélem Bastie! :) Nekem nagy kedvencem, egyszerűen imádom! :)