2010. május 10., hétfő

Cukkinis torta (pite, quiche)

.
Egyszerűen csak együtt akarok élni veletek: köveket cipelni, venni egy jó kis meleg fürdőt a forrásnál és valami jót enni. A zen éppen ezekben van ott.
Ha beszélni kezdek, az már egy füstölgő lámpa. Olyan, mintha egy receptet adnék. Nem működik. A receptet nem lehet megenni.

(Sunrjú Szuzuki: Nincs mindig úgy)



Most először készítettem zöldséges tortát vagy pitét vagy quiche-t. Volt egy felhasználásra váró cukkini a hűtőben, gondoltam kipróbálom.
Az eredeti receptet itt találtam. Rácsodálkoztam, mert nagyon guszta volt. Jó receptet választottam, mert az arányok is tökéletesnek bizonyultak.
Ez az egyszerű kis torta a vegák álma szerintem, mert tényleg eszméletlen finom! Melegen és hidegen is kitűnő. (Véleményem szerint a tojás teljesen ki is hagyható belőle, mert a tészta is megáll anélkül is, a töltelék is a sok sajt miatt.)

Hozzávalók egy 29-30 cm-es formához:
A tésztához:
25 dkg liszt,
1 tojás,
15 dkg vaj,
6 evőkanál hidegvíz,
1 csapott mokkáskanál só.
A töltelékhez:
1 kisebb cukkini fele,
2 közepes paradicsom,
2 nagy szál újhagyma,
só,
2 dl tejföl (20%-os),
1 dl tejszín,
1 tojás,
1 csokor petrezselyemzöld,
10 dkg feta sajt,
2 mozzarella sajt,
5 dkg Karaván sajt.

A lisztet egy tálba szitáltam és elkevertem a sóval, majd hozzáadtam a hideg vajat és elmorzsoltam a liszttel. Beleütöttem a tojást is és hozzáadtam a vizet is és gyorsan összegyúrtam a tésztát. Letakartam és míg a tölteléknek valót elkészítettem, hűtőbe tettem.
A sütőt begyújtottam. A cukkinit nagyon vékonyan felkarikáztam, a paradicsomot és újhagymát (zölddel együtt) úgyszintén. A petrezselyemzöldet is felaprítottam. Egy közepes tálban jól elkevertem a tejfölt, a tejszínt és a tojást. Belemorzsoltam a fetát, beletépkedtem a mozzarellákat és hozzátettem a reszelt füstölt sajtot is.
A tésztát lisztezett deszkán gyorsan még egyszer átgyúrtam hogy sima legyen és kinyújtottam akkora körré, ami a formánál kb. 5-6 centivel nagyobb lett. A formát vajaztam és liszteztem, majd a sodrófa segítségével beletettem a kinyújtott tésztalapot. Ha kissé följebb ér a tortaforma szélénél az oldallap, az nem baj, mert süléskor kicsit összehúzódik.

A formát ráhelyeztem sütőpapírra, körberajzoltam és kivágtam. Rátettem a tésztalapra, majd erre üveggyöngyöket szórtam. Milyen jó hogy egyszer a bolhán vettem egy nagy halom dekor-üveggyöngyöt! Az üvegvázáimba szoktam tenni, de erre a célra is kiváló. Ezt hívják vaksütésnek. Azért kell lesúlyozni a tésztát, hogy ne jöjjön fel nagyon süléskor, hogy tartsa a formáját - különben nem maradna elég hely a tölteléknek. Babot vagy égetett agyaggolyókat is használhatunk a célra. (Égetett agyaggolyókat mezőgazdasági boltban tudunk venni.)
Háromnegyedes lángú sütőbe tettem a tésztát úgy 10 percre. Csak annyira süljön meg, hogy ne maradjon nyers, hogy a tészta külseje megszáradjon. Ha túlsütnénk, akkor később a töltelékkel együtt sülve megégne.

Mikor kicsit kihűlt a félig-harmadig sült tészta, levettem róla az üveggolyókat és a sütőpapírt. A tejfölös-sajtos keverék felét elosztottam a tésztán, majd a vékonyra karikázott cukkinit is egy sima rétegben ráhalmoztam. Kicsit sóztam. A paradicsomkarikák és az újhagyma következett, ezt is kicsit sóztam. Végül a maradék folyós sajtos keverékkel fedtem le.
Visszatettem sülni ugyanarra a hőfokra körülbelül 25 percre.



Eszméletlen finom, egy pohár jó hideg sörrel vagy egy pohár finom fehérborral... Hm. Fantasztikus.
Mazsolaszőlőnek köszönetem a tökéletes receptért! :)


17 megjegyzés:

sedith írta...

Á, ez nem ér, valami hasonlót szeretnék én is, de csak majd... Éppen ma gondolkodtam rajta és a cukkini kezdett körvonalazódni töltelékként!:)

Amúgy Svájcban rendszeresen volt ilyesmi, éppen Zucchini-kuchen néven. :)

Melinda írta...

Remekül néz ki és nagyon meggyőző, ahogy az ízéről írsz (nyelek nagyokat)! Én éppen brokkolira készülök, azt hiszem ilyen "ruhát" fog kapni!

Lívia írta...

De jó ez a részlet Szuzukitól! Köszi:)

duende írta...

Edith, nincs új a nap alatt! :)
Épp tegnap emlegette egy barátnőm - aki Svájcban bébiszitterkedett - hogy ott mennyi ilyet sütnek! :))

duende írta...

Melinda, brokkolival ugyanilyen finom lesz - ha nem finomabb! Csak picit főzd elő, olyan roppanósra!

duende írta...

Szívesen Sofia! Legszívesebben az egész könyvet bemásoltam volna... :)) Szuzuki rósi fantasztikus. :)

Limara írta...

Csodás!:) Mi is nagyon szeretjük! :)

duende írta...

Köszönöm Limara! :)

Wise Lady írta...

Hát ez megint egy mestermű lett!

Felhőlány írta...

Isteni recept! Enni már ettem hasonlót, készíteni még nem készítettem, de a Te recepted is nagyon szimpi! A fotó minden kétséget elűz, hogy finom is! :))

Vajda János írta...

Kicsit mostoha voltam a blogodhoz... de tetszik az új avatarod. Jól meglepődtem, amikor felfedeztem nálam :) Ennek a bejegyzésnek a bevezető gondolata már mindent megért. Jöhet a cukkini torte. A kolbászoktól lehaltam, baromi jó lehetett, meg a kenyérleves sem kutya. Azt hamarosan meg is kéne próbálnom. A kolbásztöltés is foglalkoztat :)

duende írta...

Whise Lady, nagyon szépen köszönöm! :)

duende írta...

Felhőlány, csak bíztatni tudlak, mert elkészíteni sem nagy munka és tényleg felséges fogás! :)

duende írta...

Semmi baj, János. Bármikor jöhetsz, bármikor nem jöhetsz. :)

Hm. Meglepődnél, milyen finom ez a torta!
Szerintem érdemes beruházni egy tekerős-modern kis házi töltőre - aki szereti a kolbászféléket, annak mindenképpen!

A kenyérleves... isteni! Én is elkészítem még, legközelebb átszűrt főttkrumpli levét használok alapnak. Szerintem azzal is ugyanilyen finom lesz! :)

Ja. És köszönöm!

Rukola írta...

Most hétvégén elkészítettem ezt cukkinivel és padlizsánnal. Kicsit többet sütöttem a végén, mint te írtad. Nagyon finom lett! :) Legközelebb csak cukkinivel fogom megcsinálni, ui. a padlizsán kicsit önálló életet élt, a cukkini lágyabb, szerintem jobban illik az egész pite stílusához.

Köszönöm a receptet! És tetszik a blogod! Úgy gondolom nagyon igényes! Köszi!

duende írta...

Kedves Rukola!

Köszönöm szépen! :)

Padlizsánt ilyen rakottas ételekbe csak úgy tegyél bele, ha előtte kevés olívaolajon jó barnásra-feketésre külön megsütöd szeletenként. A muszakába (ami egy rakott padlizsánétel) is csak úgy lehet beletenni. Mert nagyon összeesik, és megpuhul. És az íze is csak akkor igazi, ha jól meg van sütve. Szóval készítheted nyugodtan ezt a pitét is padlizsánnal is, csak akkor előtte szeletenként grillezd meg jó barnásra-feketésre és akkor nagyon finom lesz padlizsánnal is! :)

duende írta...

Kedves Rukola, itt vannak képek a sült padlizsánról - ennyire kell meggrillezni, hogy finom legyen. :) (kattints rájuk külön ablakba és akkor nagyban is látszanak)