a szerelem szívet éget
ki nem tudja próbát tehet
én sem tudtam próbát tettem
azért eleget szenvedtem
azt akarnám én megtudni
szabad-e másét szeretni
tudakoztam de nem szabad
így a szívem gyászban marad
a szerelem szívet éget
ki nem tudja próbát tehet
én sem tudtam próbát tettem
azért eleget szenvedtem
(népdal, Csík zenekar)
Régebben is szoktam házilag joghurtot készíteni, pont ezért vettem a múltkor a fazekas találkozón ezt a remek kis aludttejes kancsót.
A házi joghurt vagy kefír készítése nem ördöngösség.
Kell hozzá igazi házitej, olyan, amiben még minden benne van és jó zsírdús. És kell hozzá egy kevés élőflórás natúr joghurt vagy élőflórás kefír. A homogénezett nem jó, élőflórás legyen.
A tejet fölforraljuk, majd hagyjuk visszahűlni kézmelegre, langyosra. Ez olyan 35-40 celsius foknak felel meg. Ehhez a langyosra lehűlt tejhez literenként 2 evőkanálnyi joghurtot vagy kefírt keverünk. Ráteszünk egy fedőt és 3-4 órát így hagyjuk szobahőmérsékleten hogy minnél lassabban hűljön ki, mert így tudnak elszaporodni benne az erjesztőgombák vagy baktériumok.
Pár óra állás után hűtőbe tesszük és másnapra (kb. 24 óra kell neki) kész is van a joghurtunk.
Ennyi az egész.
Ebből a joghurtból aztán mindig tudunk másik adagot készíteni.
Főleg akkor érdemes otthon készíteni, ha sűrű görög joghurtot szeretnénk csinálni, mert ahhoz kell a mennyiség.
A kicsöpögött savót se öntsük el, mert felhasználhatjuk sütemények, péksütik, kenyerek, lángosok készítéséhez! Ezt Whise Ladytől tanultam.
.
16 megjegyzés:
Most csináltam harmadszor, és nagyon jól sikerült. Házi tejből. Csak én felforraltam, kb. 40 fokosra lehútöttem, és akkor kevertem bele a joghurtot. De gondolom, több módszer van. És mennyivel olcsóbb, mint a bolti!
Sziasztok!
Már egy ideje én is otthon készítem a natúr joghurtot. Írtad, hogy a homogénezett nem jó, csak az élőflórás. Én a Zöldfarm bio joghurtjából csináltam, és nekem működött azzal is, pedig az homogénezett. Mondjuk nem lett túl sűrű, lehet ezért?
A felvezető dalszöveg nagyon elmerengető, a receptet meg átadom a nőciknek :)
De jó, hogy hoztad. Rengeteg joghurtot használok sütéshez, de eddig csak vettem:)
Akkor ez is felkerül a "kipróbálni" listára. Nem messze tőlünk van egy tejautomata, utána járok milyen minőséget tejel. Fagyi gyártásba kezdenék majd a nyáron, ahhoz jól jönne a fincsi házi joghurt.
Milyen érdekes, hogy pont egy ilyen dalt, és szöveget tettél fel! Épp fel akartam tenni, és Neked ajánlani a Ghymestől a Bazsarózsát és a Tánc a hóban-t. De azt hiszem, fel is teszem Egyébként a te dalodat is nagyon szeretem!
Sofia, én el is felejtettem felforralni.... :)) Igen, azt hiszem talán jobb úgy. És bizony, sokkal, de sokkal olcsóbb!
Little-mermaid, az enyém sem túl sűrű! Akkor ezek szerint homogénezettből is működik, köszi az infót. Én még sosem csináltam abból, nem mertem. Mindig élőflórásat veszek hozzá.
János, csak merengj... :)
Limara, örülök! :) És a savóját se dobd ki, sütéshez, kenyerekhez felhasználható!
Thrini, tényleg ugyanolyan - ha nem olyanabb minőségű, mint a bolti és sokkal olcsóbb!
Libuc, úgy tűnik egy húron pendülünk! :)
Megköszönöm, a Gymest is nagyon szeretem! :)
Zseniális ez a zene!
Rucola, szerintem is! :)
Most próbáltam másodszor, hàzitej és élőflórás joghurt (cserpes, másodszorra homogénezett aldis). Ami engem aggaszt, hogy a savó mindkét esetben kissé nyálkás, tojásfehérje szerű lett. Ez normális vagy valamit nem jól csináltam?
E-dit, szerintem normális. A házi joghurt nekem is hasonló szokott lenni. Sosem lesz olyan, mint a bolti, szerintem ez a normále állag! :)
Megjegyzés küldése