2011. március 25., péntek

Sárgarépa krémleves medvehagyma pestoval

.

Aki  reggel és este  fél órát nyugalomban tölt,  megnyit  egy  olyan  csatornát,  amely  mások  számára  zárva  marad.  Kinyitja  az inspiráció és az ösztönös tudás ajtaját. Egyre több jelet, ötletet és képet fog kapni belülről. Aki a szíve hangját követi, azt nem fogja elkerülni a boldogság, hiszen a szív szeretni akar, és örülni az életnek. 
 
(Robert Betz: Lépj ki a régi cipődből!)



Egy roppant egyszerű, de nagyon finom és nagyon egészséges kis leves. Muszáj volt a múltkorában vett medvehagyma maradékát elhasználnom, mert már fonnyadozni kezdett. Pesto készült belőle. A medvehagymának így nagyon erős, intenzív az íze, ezért egészen kevés elég belőle bárhogyan is fogyasszuk.

Hozzávalók a medvehagymapestohoz:


medvehagyma,
fele-fele arányban olívaolaj és tökmagolaj vagy
fele-fele arányban szőlőmagolaj és tökmagolaj,
só,
tökmag.


A pesto nem méricskélős műfaj. Érzésre készül. A hozzávalókat egyszerűen összeturmixoljuk annyi olajjal, hogy krémes, sűrű legyen. Kevés tökmagot is turmixoljunk bele, amit ha van kedvünk, előbb szárazon kissé át is piríthatunk.
Mivel ez a pesto nagyon intenzív, egy teljesen egyszerű krémlevest készítettem hozzá.

Hozzávalók a sárgarépakrémleveshez 2 főre (nagyon bőségesen):
30 dkg tisztított sárgarépa,
20 dkg tisztított burgonya,
2 dkg vaj,
só,
zöldségalaplé vagy 1 zöldségleves kocka.

 


A sárgarépát karikákra vágtam, a burgonyát kockákra és vajon fedő alatt kevés sóval jó 10 percig pároltam kis lángon. Aztán felöntöttem vízzel, tettem bele egy zöldségleveskockát. Puhára főztem, majd botmixerrel krémesítettem. Tálaláskor került bele a medvehagymapesto és pirított kenyérkocka.
Lehet kevés tejszínnel is vagy krémes, sűrű joghurttal is lágyítani az ízén. Mi csak így natúran ettük, tökéletes volt.




A sárgarépa krémleves nagyon finom egyébként. Ha nem pestoval ízesítjük, jól illik hozzá a friss vagy a szárított, őrölt gyömbér, fokhagyma, hagyma, őrölt cayenne bors, koriandermag és levél, zsálya vagy akár a kakukkfű is. Persze nem mind egy levesben, de bármely fűszer ezek közül szerintem tökéletes ízesítője lehet a sárgarépakrémlevesnek. Sőt, kókusztejjel sem lehet rossz vagy narancslével, reszelt narancshéjjal, kardamommaggal, kurkumával... Többször fogok készíteni mert nagyon ízlett, majd kipróbálok más ízesítéseket is.



Kókuszka meg betolakodott amúgy is hatalmas műtermembe... :) Le is meózta a terméket, persze csak szagmintát vett. Nem tetszett neki. Nem volt benne halacccska... 

5 megjegyzés:

Thrini írta...

Ugye, hogy fincsi a sárgarépa leves? :)
Az ízesítés pedig tényleg, úgy van, ahogy mondod ööö.. írod. Kinek-kinek szájíze és fűszerkészlete szerint.
Kókusznak jól áll a leves színe. :)

duende írta...

Nagyon Thrini! Valahogy eddig kimaradt, mert mindig más került terítékre krémlevesként, de ma találtam a hűtőben egy pár darabot, ami romlásnak indult - eredetileg zellerkrémlevest akartam csinálni.
Szóval mindketten 2 nagy tányérral ettünk belőle.

:)) Ugye? Kókuszkának asszem minden jól áll - mert ollan gyönyörűűűű :)

Padparadsa írta...

ANNNYIRAAA CSODÁLATOSANSZÉPEK A FOTÓID!! Még az ilyen bizarr sárgarépás dolgokhoz is kedvet csinálsz! ;)

Anikó írta...

Imádom a sárgarépát, még főzeléknek is, édesen, úgy ahogy gyerekkorunkban adták. Azt hittem Kókuszkának is ízlik, olyan érdeklődő szimatolásban van a képeken.Gyönyörű egy cicuska.
Ez a pesto is egy nagyon jó ötlet, lehet hogy én is megcsinálom, tényleg annyi mindenhez lehet használni, és így sokáig eltartható:-)))

duende írta...

Köszi szépen Padparadsa! :)
Ez a bizarr sárgarépaleves nagyonnagyon finom. :)


Anikó: igen, tényleg ezért jó, mert így hosszabban eláll, és sokoldalúan használható.