2011. március 30., szerda

Vörösboros sült cékla krémleves

.

Hasznos életszabály, ha egyszerűen azt mondjátok magatoknak: "Jöjjön, aminek jönnie kell."

(Paramhansza Jogananda)

A boldogság titka az élet igenlésében rejlik, nem pedig annak irányításában.

(Joe Vitale: Hoponopono)




Igazából nem-recept. Hanem ez is a konyhai maradékok újrahasznosításához egy ötlet, csakúgy mint a nemrég feltett kenyérmaradék-hasznosítási bejegyzésem.
A sült, párolt zöldségek igazán csak frissen finomak. Azonban nem kell kidobnunk ha lenne maradék belőlük, mert krémlevesnek például még tökéletesek másnaposan is.
Tegnap sült céklát készítettem (tejszín nélkül csak fűszerekkel és olívaolajjal), ez alakult át ma levessé. Egyébként is. A leves a kedvenc műfajom a gasztronómia palettájáról.
Most sok fokhagymagerezddel, zsályával és édesköménnyel fűszereztem a sült céklát, no meg olívaolaj, balzsamecet és méz került még rá sütéskor.


Ma aztán feltettem annyi folyadékkal főni, amennyi ellepte. Ez 1 narancs levéből, körülbelül 0,5 dl száraz vörösborból és vízből állt. A cékla 30 dkg volt, ez 2 főre pont elegendő.
Fűszereztem sóval, frissen őrölt borssal, még kevés mozsárban összetört édesköménymaggal, kevés mézzel és 1/4 zöldségleveskockát is tettem bele. Akinek van zöldségalapleve azzal készítse, persze sokkal jobb mint a leveskocka - de kinek van mindig otthon alapleve?
Mikor főtt úgy 15 perce, botmixerrel pürésítettem. Tálaláskor sűrű natúr joghurt került még bele.



Gersliropogóssal ettük, így valódi egytálétel lett ebből a kis egyszerű levesből.
Ropogós nélkül, csak önmagában ehetjük jól behűtve is, igazi nyári hideg levesként.

8 megjegyzés:

Thrini írta...

A színe valami csodás, gondolom, hogy az ízét is hasonló jelzővel illethetném, némi kóstoló után. :)

duende írta...

Thrini, igazi ízkavalkád egy tányérban. :)

Unknown írta...

Imádom az ilyen színes - fekete-fehér képeket ;) Főleg ezzel a céklaszínű kerettel az első kép, nagyon el van találva!

videkek írta...

Bocsanat, hogy most nem az (egyebkent figyelemremelto) ceklakremlevest meltatom, hanem a blogodat, de nagyon szeretem az irasaidat (a kepeket is beleertve), legyen az recept vagy az Europai Ev Faja verseny.
Mindezt azert irtam meg, hogy szeretettel adhassak neked egy jo szot! :)
(http://eszterszappan.blogspot.com/2011/03/egy-jo-szo-jatek.html)

duende írta...

Beatbull, nagyon szépen köszönöm! :) (Egy kis "levegősség" még elkelt volna, de így is szemmagasságnál magasabbra kell emelnem a gépet ezeknél a fentről-fotóknál, így azt sem látom, mit fényképezek... ::: )


Kedves vidékek!

Annyira aranyos vagy, nagyon szépen köszönöm a jó szót! :)

Bianka írta...

Gyönyörű képek

duende írta...

Köszönöm Bianka!

Bor, só, meg a héja írta...

igazán szépen fest ez a leves :)