2011. május 15., vasárnap

Frédi-Béni szelet (joghurtban sült bőrös nagy combszelet)

.

 - Vilma! Tudod hogy hőzöngök, ha nem gőzölög a csülök mikor lecsücsülök! 
Tested kecses, te gyenge nő, szemed kerek, mint serpenyő.
 - Képzeld, Frédi mi történt ma énvelem!
 - Ezt majd később életem, előbb jöjjön az élelem.

(Frédi és Béni, a két kőkorszaki szaki, Romhányi rímei)

Néha van a hentesnél Frédi-Béni husi. Azért nevezem így, mert nekem e két kőkorszaki szaki jut eszembe róla... Nagy combszelet, keresztben elvágva, kis csontdarabkával. Konkrétan ez a szelet 1 egész kilogramm volt.


A comb önmagában nagyon száraz tud lenni. Főleg egyben, sütőben sütve. Szaftosítani kell, ami nálam vaj és joghurt használatát jelenti. A bepácolt hús így olyan porhanyós és finom lesz, mint mondjuk a csülök. Fel sem ismernéd, hogy combot falatozol. Legalább 12 órát volt a pácban, csak utána sütöttem. Nagyon finom egy könnyű salátakörettel, vagy újkrumplival. Vagy mindkettővel.



Hozzávalók 3 főre: 

1 nagy szelet bőrős sertéscomb (1 kg körülbelül)
2 dl joghurt,
1 evőkanál mustár,
mozsárban frissen tört mustármag és édesköménymag,
sok majoránna,
frissen őrölt bors,
fokhagymagranulátum.
Plussz: fokhagymagerzdek (ha valakinek nincs granulátumja 3-4 db.),
1 közepes fej vöröshagyma,
5-8 dkg vaj a sütéshez.

A fűszereket és mustárt összekevertem a joghurttal, majd rákentem ezt a joghurtos pácot a combszeletre. Lefedtem és hűtőben hagytam állni minimum 12 órát. Sütés előtt alaposan sóztam a hússzeletet. Egy tepsit kivajaztam jól, szeletelt vörös- és fokhagymát tettem a  hússzelet alá és a tetejére, plussz vajdarabokat is a tetejére. Aláöntöttem 2 dl vizet, lefedtem alufóliával és közepes, előmelegített sütőben sütöttem 2 órán át. Majd levettem a fóliát és pirosodásig hagytam még sülni.

9 megjegyzés:

Bianka írta...

Már a címe is nagyon ütős

Tálaló írta...

Annyira találóan nevezted el...

Amúgy minden rendben?Nekem már hiányoztál!

Thrini írta...

Nekem erről a nagy szelet húsról mindig a Tom és Jerry rajzfilm jut eszembe. A kutymó sütött ilyen nagy húst. :)
Grillen szoktunk mi is sütni, a férfiak örülnek is nagyon. :)

Zsuzsi írta...

Nevetni fogsz, de régebben a METRO-ban ugyanilyen néven lehetett kapni pácolt bőrös combszeletet, csak az paprikás pácban volt.

duende írta...

Bianka: Köszi


Tálaló: Köszi szépen. :) Kérdésedet is: igen, minden. Sőt. Egyre jobban! :) Csak a blogolást hanyagolom.

Thrini: igen, grillen is nagyon jó tud lenni. Sajna, itt a tetőtérben csak a sütőt gyújthatom be. :))


Zsuzsi: :)) Akkor nem csak én asszociálok a Frédi és Bénire erről a hússzeletről. :)

Barbi konyhája írta...

Hú de gusztusos, most úgyis újfajta húsételekre vagyok ráállva!
Azt hiszem ez lesz a következő a listán! Köszi az ötletet! ☺

duende írta...

Szívesen Barbi! :) Minden szárazabb husihoz jó ez a pác: csirke vagy pulykamellhez, karajhoz is.

Sallai írta...

Jó, hogy itt vagy!
Már naponta többször is belestem:-)
Puszik: Ildikó

duende írta...

Szia Ildikó: Köszönöm, aranyos vagy! :) Puszillak én is! :)